Svenska Judoförbundet

Ida Eriksson erövrar sin första grand prix-medalj

Dela
Ida Eriksson från Molkom fortsätter sin stadiga klättring uppåt på världsrankningen efter sin första IJF-tour-medalj, en bronsmedalj på grand prix i Lissabon. Eriksson närmar sig topp-20 efter att ha etablerat sig på senior-touren under 2022. I Lissabon sticker kvartsfinalvinsten mot nederländska Margit de Voogd ut. Eriksson orkade med det kraftfulla kastet ura nage drygt fem minuter in i förlängningen, alltså mer än dubbelt ordinarie matchtid. Efter ytterligare två matcher var bronsmedaljen Erikssons.
Ida Eriksson vinner bronsmatch. Foto: Kulumbegashvili Tamara
Ida Eriksson vinner bronsmatch. Foto: Kulumbegashvili Tamara

Ida Eriksson började sin dag i -70 kg med att efter 1 minut vinna på full poäng (ippon) med kastet soto makikomi mot bulgariska Lidia Brancheva. Omgång två gav ett uchimata-kast waza-ari (poäng) som Eriksson höll matchen ut mot Alina Langweiler, Schweiz.

Kvartsfinalen mot nederländska Margit de Voogd blev en rysare. Inga poäng vid full tid (4 minuter) och förlängning (golden score) och först efter drygt 5 minuter hittade en sliten Eriksson rätt, ura nage-kast gav waza-ari.

I semifinalen mot andraseedade Aoife Coughlan, en van medaljörska på IJF-touren från Australien, orkade Eriksson inte riktigt stå emot. Med halvminuten kvar fick Coughlan in en fasthållning och gick till finalen som hon senare vann.

Semifinalförlust ger dock chansen på en bronsmedalj och där stod en annan ung klättrande judoka i -70 kg, ukrainska Nataliia Chystiakova för motståndet. Chystiakova hade besegrat rutinerade Anna Bernholm tidigare på dagen. Mot Eriksson räckte dock ukrainskan inte till, efter halva matchen gav en uchimata-kast ippon till Eriksson och en bronsmedalj.

Eriksson säger efter medaljen:

”Det är en härlig belöning för slitet och är ett tecken på att jag tränar på rätt grejer”. Det ger också mer energi inför resten av året.”

Efter sitt långa skadeuppehåll efter OS är ju tidigare top-tio-rankade Bernholm tillbaka på touren, och vi undrar förstås vad det betyder för Eriksson?

”Att ha med Anna är toppen, det är så skönt att ha extra erfarenhet ute på touren.”

Det intensiva internationella schemat gör att Eriksson endast är med vid sidan av mattan på SM kommande helg i Eriksdalshallen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ida Eriksson vinner bronsmatch. Foto: Kulumbegashvili Tamara
Ida Eriksson vinner bronsmatch. Foto: Kulumbegashvili Tamara
Ladda ned bild
Ida Eriksson. Foto: Alf Tornberg
Ida Eriksson. Foto: Alf Tornberg
Ladda ned bild

Om

Svenska Judoförbundet
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans gata 7
754 60 Uppsala

+46 (0)18-430 05 10http://www.judo.se

Svenska Judoförbundet (SJF) är en medlemsstyrd organisation som består av ca 20 000 medlemmar organiserade i omkring 160 klubbar. Svenska Judoförbundet verkar för att utvecklingen inom judo i Sverige ska gå framåt och har som syfte att främja medlemsklubbarnas verksamhet såväl som den nationella och internationella verksamheten. SJF arbetar för en jämställd judomiljö där alla som vill ska kunna delta. SJF bedriver verksamhet från barn till veteran där majoriteten av medlemmarna är mellan 7 och 12 år. Både det svenska landslaget och paralandslaget i judo är framgångsrika internationellt och har tagit flera medaljer vid internationella mästerskap och på världstouren. www.judo.se

Följ Svenska Judoförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Judoförbundet

Internationella judoinstruktörer till utbildningssatsning i Malmö9.3.2023 17:41:47 CET | Pressmeddelande

För att nå det långsiktiga målet att ta guld på VM och OS gör Svenska Judoförbundet en stor utbildningssatsning. Detta för att höja den tekniska nivån på tränare och aktiva inom svensk judo. Under helgen 11–12 mars kommer den tidigare världsmästaren och judoikonen Jane Bridge och den internationella instruktören Tatsuto Shima till Malmö för utbilda och utveckla ett 50-tal svenska judotränare. Samtidigt, på samma plats, håller de även ett träningsläger för 120 ungdomar. Utbildningen och träningslägret genomförs på Svenska Judoförbundets nationella elitcenter i Baltiska hallen i Malmö.

Grand Prix-guld till Nicolina Pernheim Goodrich1.2.2023 16:56:58 CET | Pressmeddelande

Under tisdagens IBSA Judo Grand Prix i Lissabon vann Nicolina Pernheim Goodrich, från Göteborgs Judoklubb, guld i klassen -70 kg J1. På sin väg mot guldet besegrade Pernheim Goodrich, rankad fyra i världen inför tävlingen, både världstvåan och världstrean. Segern ger Nicolina Pernheim Goodrich viktiga poäng i kvalet till Paralympiska sommarspelen i Paris 2024, som i så fall skulle bli hennes femte Paralympics.

Nicolina Pernheim Goodrich är guldfavorit inför VM7.11.2022 18:29:47 CET | Pressmeddelande

Den 8-10 november avgörs judo-VM för synskadade i Baku, Azerbajdzjan. Sveriges trupp består av regerande europamästaren och paralympiern Nicolina Pernheim Goodrich, och den tidigare juniorvärldsmästaren Oscar Widegren. Båda tävlar onsdag 9 november. Målet är medalj och i och med den nya klassindelningen, med en egen klass för blinda, tävlar de på mer rättvisa villkor och har bättre chanser än tidigare år.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum