IKEA

Idag öppnade världens första IKEA second hand-butik

Dela

Äntligen! Idag öppnade världens första IKEA second hand-butik – och det på återbruksgallerian ReTuna i Eskilstuna. I butiken får gamla möbler en andra chans, samtidigt som IKEA kan testa och utveckla en cirkulär affärsmodell. De första kunderna gjorde flera kap och samtidigt en stor insats för miljön.

Anita Pettersson var en av de första kunderna in i butiken.
Anita Pettersson var en av de första kunderna in i butiken.

Idag, måndagen den 2 november, öppnade IKEA världens första renodlade second hand-butik på ReTuna Återbruksgalleria i Eskilstuna. Här kan besökarna köpa möbler från IKEA som Eskilstunaborna skänkt till ReTuna och som på plats rengjorts och renoverats. I butiken får produkterna en andra chans, samtidigt som IKEA kan testa och utveckla en cirkulär och lönsam affärsmodell.

Med tanke på rådande pandemi valde IKEA en mycket enkel öppningsceremoni inför de kunder som tagit sig till butiken.

– Jag är glad att vi äntligen öppnat butiken för våra kunder. Lika glad är jag över att vi haft en jämn ström av besökare under förmiddagen och därmed lyckats skapa en säker och trygg miljö för våra medarbetare och kunder, säger Jonas Fjäll, varuhuschef på IKEA Västerås.

Första kunderna i butiken

Tobias Augustin och Melissa Stragapede kom förbi och fyndade en tavellist, en rottingkorg och linnedukar.

– Vi gillar att köpa second hand och brukar handla mycket i IKEA fyndhörna, säger Melissa.

– Vi väljer ut saker som har charm, karaktär och som stämmer överens med vår stil, säger Tobias och tillägger att det känns bra att handla second hand eftersom man samtidigt gör en insats för miljön och tillvaratar resurser. 

Del av ett globalt innovationsprojekt

Butiken är en del i ett globalt innovationsprojekt inom IKEA, som går ut på att testa och utveckla en cirkulär och lönsam affärsmodell för framtiden. I och med second hand-butiken tar IKEA ännu ett steg mot sitt mål att inspirera fler att leva ett mer hållbart liv inom planetens gränser och bana väg för att kunna ställa om från en linjär till en cirkulär affärsmodell.

En viktig del i IKEAs hållbarhetsarbete är att alla produkter ska designas utifrån cirkulära principer och av förnybara och återvunna material inom tio år, samtidigt som det ska bli lättare för kunderna att förlänga livet på sina möbler och produkter.

För mer information kontakta: Jonas Fjäll, varuhuschef på IKEA Västerås, som nås via IKEA Sveriges presstjänst på 0476-44 07 70.

 Fakta:

  • Om tio år ska alla IKEA-produkter vara tillverkade av förnybara eller återvunna material, och designade för att återanvändas, återförsäljas eller återvinnas.
  • För att förlänga livet på våra möbler arbetar vi på IKEA sedan länge för att minska antalet produkter som kastas bort genom att reparera och packa om skadade föremål. Förra året gav vi 47 miljoner produkter ett nytt liv genom våra fynd-avdelningar över hela världen.
  • Tack vare butiken tar IKEA nästa steg i det arbetet.
  • Samarbetet med ReTuna ska hjälpa IKEA att bättre förstå varför vissa IKEA produkter blir avfall, vilket tillstånd de är i när de slängs, hur människor resonerar när de väljer att donera eller lämna produkterna till återvinning och om det finns ett intresse av att köpa produkterna om vi kan rädda dem.
  • Butiken är ett test och kommer vara öppen i 6 månader och utvärderas löpande.
  • IKEA Västerås har en viktig roll i satsning då butiken drivs under ledning av varuhuset. IKEA Västerås förser även butiken med möbler och heminredningsprodukter som av olika anledningar skadats. På ReTuna repareras de och får därmed en andra chans i ett nytt hem

Kontakter

Bilder

Anita Pettersson var en av de första kunderna in i butiken.
Anita Pettersson var en av de första kunderna in i butiken.
Ladda ned bild
Tobias Augustin och Melissa Stragapede kom förbi och fyndade en tavellist, en rottingkorg och linnedukar.
Tobias Augustin och Melissa Stragapede kom förbi och fyndade en tavellist, en rottingkorg och linnedukar.
Ladda ned bild
En av de första sålda produkterna i den nyöppnade butiken var den hjärtformade kudden FAMNIG för 39 kronor. Sex-åriga Nina visade stolt upp sin nya kudde.

– Spännande, säger mamma Helene Jilsmo om öppningen av den nya butiken, och tillägger att de ofta brukar köpa second hand.
En av de första sålda produkterna i den nyöppnade butiken var den hjärtformade kudden FAMNIG för 39 kronor. Sex-åriga Nina visade stolt upp sin nya kudde. – Spännande, säger mamma Helene Jilsmo om öppningen av den nya butiken, och tillägger att de ofta brukar köpa second hand.
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Varuhuschef Jonas Fjäll inviger världens första IKEA second hand-butik i Eskilstuna.
Varuhuschef Jonas Fjäll inviger världens första IKEA second hand-butik i Eskilstuna.
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

IKEAs vision är att skapa en bättre vardag för de många människorna, vilka innefattar våra medarbetare, våra kunder och alla människor vår verksamhet berör. IKEA-produkterna består av rätt kombination av form, funktion, kvalitet, hållbarhet och ett lågt pris – vi kallar det Demokratisk design. IKEA grundades i Älmhult 1943. Idag finns 20 IKEA-varuhus, IKEA Kök samt e-handel i Sverige. IKEA Sverige hade totalt 161 miljoner besök under verksamhetsåret 2020. I Sverige finns cirka 12 500 medarbetare inom Ingka-koncernen, varav cirka 9 400 inom varuhusorganisationen.

 

Följ IKEA

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEA

IKEA fasar ut plast – senast 2028 ska förpackningarna vara fria från plast23.11.2021 12:05:08 CET | Pressmeddelande

I linje med sitt åtagande att ha en positiv inverkan på människor och planet fasar IKEA nu ut plasten från sina förpackningar. Utfasningen sker i flera steg och omfattar till en början alla nya produkter för att senast 2028 omfatta hela sortimentet. Målet är att minska plastavfall och föroreningar samtidigt som IKEA är med och driver på omställningen till förpackningar tillverkade av förnybara och återvunna material.

IKEA erbjuder en bättre deal för plånbok och planet på Black Friday 19.11.2021 07:41:04 CET | Pressmeddelande

För andra året i rad uppmanar IKEA Sverige sina kunder att spara på både plånbok och planet under Black Friday. Detta genom att uppmärksamma sina tjänster för begagnat och köpa tillbaka gamla IKEA möbler med extra bra betalning. Nytt för i år är även extra bra priser på allt i Cirkulärbutiken – en butik som nu även finns online. Här vill IKEA inspirera till mer hållbara val i vardagen genom att ge inredning och möbler en andra chans och hem till ett lägre pris.

IKEA öppnar hållbarhetsbutiker för att hjälpa fler att leva ett mer hållbart liv hemma 4.11.2021 09:46:41 CET | Pressmeddelande

Nu öppnar Ingka Group* hållbarhetsbutiker på alla sina varuhus i Sverige. En satsning på tips kring vad du konkret kan göra för att leva ett mer hållbart liv hemma. I de nya butikerna erbjuder IKEA inspiration och information samt presenterar produkter och tjänster som visar att hållbarhet kan vara både prisvärt och attraktivt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum