Naturvetarna

Idé om mindre matsvinn vann ThinkTank 2030

Dela

Billigare mat ju närmre utgångsdatum du kommer. Vinnaren av hållbarhetstävlingen ThinkTank 2030 har tagit fram ett dynamiskt prissättningssystem av livsmedel.

Ikväll avgjordes ThinkTank 2030, en tävling som anordnas av Naturvetarna och där landets alla universitets- och högskolestuderande kan delta med innovativa idéer för en mer hållbar framtid.

I konkurrens med många väl bearbetade idéer och koncept, flertalet med grund i de studerandes forskning, så vann Niklas Wallhed, studerande vid KTH. Han har arbetat fram ett prissättningssystem av livsmedel för att minska matsvinn. Genom att integrera information om utgångsdatum i varans streckkod, och koppla denna till kassasystemet, kan konsumenten få rabatt på varan ju närmre utgångsdatum man kommer. En skärm i butiken ska underlätta för konsumenten att läsa av sin rabatt innan köp.

-          Niklas lösning hjälper konsumenter att bidra till minskat matsvinn – och att bli belönade med en rabatt på köpet. Han har på ett smart sätt konkretiserat idén om hållbarhet till en funktion alla kan vinna på, säger Dilsa Demirbag-Sten, generalsekreterare för Berättarministeriet, och en av medlemmarna i juryn för ThinkTank.

Vinsten består av 15 000 kronor samt tio tillfällen av coachning i affärsutveckling av Naturvetarnas samarbetspartner Verto, för att ta bidraget vidare från idé till genomförande.

Läs mer om alla vinnarna här: https://www.naturvetarna.se/vi-erbjuder/student/thinktank-2030/

Om ThinkTank 2030

ThinkTank är Naturvetarnas innovationstävling om att hitta hållbara lösningar för framtiden och riktar sig till studenter och doktorander. I år har juryn gått igenom 70 kvalificerade bidrag, där merparten är baserade i de studerandes egen forskning. Niklas Wallheds vinst motiveras av juryn med:

”Med en teknisk lösning - i praktiken ett litet streck bland andra streck - skapas möjlighet att effektivt minska matsvinnet redan i butik. Idén uppfyller flera av hållbarhetsmålen och det borde finnas ett stort intresse för att utveckla och implementera idén på marknaden.”

ThinkTank 2030 finansieras med stöd från Sida genom Union to Union.

 För ytterligare information, v.v. kontakta:

Petra Malm, marknadschef, tfn 073-366 24 10

Kristofer Jervinge, pressansvarig, tfn 073-366 24 25

Nyckelord

Kontakter

Om

Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.

Vi har cirka 33 800 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.

Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

Studieval baserat på fakta viktigare efter pandemin31.3.2021 11:19:32 CEST | Pressmeddelande

Inför högskolevalet den 15 april är det viktigare än någonsin att ha koll på vilka jobb som är eftertraktade de kommande åren. Om man vill få ett försprång på arbetsmarknaden post-corona, bör man anmäla sig till en naturvetenskaplig högskoleutbildning. Naturvetenskapliga yrken har såväl bakåt som under senaste året klarat sig väl, och inte drabbats av arbetslöshet som andra yrkesgrupper i samhället.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum