Umeå kommun

Idéer för landsbygdens utveckling blir verklighet

Dela

Sedan 2018 har Umeå kommun tillsammans med Bygderådet i Umeå bjudit in till lokala utvecklingsträffar runt om Umeås landsbygd. Syftet har varit att skapa engagemang i byarna och erbjuda möjlighet att diskutera lokala idéer och utvecklingsprojekt. Totalt har 14 informationsträffar hållits dit 88 olika byar har varit inbjudna. Resultatet från träffarna är 203 olika idéer och förslag. Nu inleds nästa fas i landsbygdsutvecklingen när idéerna från träffarna ska förverkligas.

– Nu blir det verkstad kan man säga. Vi i Bygderådet Umeå ska till exempel hjälpa byarna att konkretisera idéerna, organisera arbetet och hitta finansiering, säger Enar Jonsson, ordförande i Bygderådet Umeå.

Träffarna har varit ett tillfälle för boende och verksamma att träffas och prata om vad de vill utveckla i just deras bygd. Samtidigt har kommunen tillsammans med Bygderådet Umeå berättat om vilka möjligheter det finns att söka medel för att förverkliga projekt och idéer som gynnar lokal utveckling.

I grunden för satsningen ligger genomförandet av kommunens Program för hållbar landsbygdsutveckling i Umeå kommun, som antogs av kommunfullmäktige 2018. Programmet pekar ut lokal utveckling som ett område där kommunen ska verka stöttande och där särskild vikt ska läggas på framtagandet av lokala utvecklingsplaner på Umeå landsbygd. Byaplaner och lokala utvecklingsplaner är viktiga verktyg för att driva den lokala utvecklingen framåt. De är ett bra sätt att kartlägga och inventera vilka resurser, service, företag med mera som byn och/eller bygden har.

Under hösten 2019 startar Umeå kommun upp ett landsbygdsutvecklingsråd (LBR). Rådet ska vara ett dialogforum där politiska representanter möter ideell sektor, näringslivet och universiteten för att tillsammans diskutera en hållbar landsbygdsutveckling i Umeå kommun.

­– Jag ser fram emot de många nya idéer och projekt som kommer från Umeå landsbygd. De lokala utvecklingsplaner som nu skapas i olika delar av Umeå har en viktig roll att spela för kommunens utveckling. Genom rådet kan vi ta till vara landsbygdsperspektivet och ha en aktiv roll i kommunens förändringsarbete, säger Mikael Berglund (S), sammankallande för det nybildade landsbygdsutvecklingsrådet.

Mer information

Mikael Berglund (S)
sammankallande i Landsbygdsutvecklingsrådet
070-559 71 84
mikael.berglund@umea.se

Enar Jonsson
orförande för Bygderådet i Umeå
070-578 25 88
enar.jonsson@bullmark.se

Pernilla Helmersson
samhällsplanerare
090-16 11 95
pernilla.helmersson@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum