Riksteatern

Iiris Viljanen och Leslie Tay sjunger Sara Lidman

Dela

Under hösten åker Riksteatern på turné med Sara Lidmans Tjärdalen som musikteater i regi av Carolina Frände och Joakim Rindå. Nu släpps EP:n En pelikan på myren- sånger från Tjärdalen med låtar ur föreställningen. För text och musik står Carl Åkerlund och Jonas Svennem, båda medlemmar i det hyllade bandet Winhill/Losehill.

Fotograf: Sören Vilks
Fotograf: Sören Vilks

Jonas Svennem har skrivit och producerat musiken och Carl Åkerlund har skrivit egna texter samt bearbetat Sara Lidmans texter. Svennem och Åkerlund som tidigare arbetat ihop i Winhill/Losehill debuterar här på svenska med tre låtar framförda av tre karaktäristiska och starka röster: Iiris Viljanen, Leslie Tay samt Jonas Svennem själv.

Med själ, svärta och humor lyfter dessa olika röster låtarna ur föreställningen och får dem att landa mitt i vår tid, i den by som är Sverige och världen idag. Texterna berör frågor som är viktiga i vår tid och kretsar kring teman som Sara Lidmans verk också berör: viljan att passa in och priset för att sticka ut, vilka liv som värderas högst och längtan efter frihet.

- Sara Lidman brukar med rätta beskrivas som en av de stora språkkonstnärerna inom svensk litteratur. Det har varit tacksamt att arbeta med hennes texter för att det finns så ofantligt mycket att jobba med. Hennes blick på skrivandet, på byn som världens centrum, på kampen för rättvisa och balansen mellan kärlek, allvar och lättsamhet i skildrandet av mänskliga relationer är väldigt inspirerande, säger Carl Åkerlund, textförfattare.

För Jonas Svennem har arbetet med EP:n varit högst personligt.

- Jag träffade Sara några gånger och spelade musik för henne, eftersom min familj känner hennes familj, så min ingång i detta projekt hade en personlig inspirerande laddning. Tjärdalen blev mitt första möte med Saras författarskap, berättar Jonas Svennem, musiker.

En pelikan på myren- sånger från Tjärdalen

Dagen jag blir fri - Leslie Tay

Millans sång - Iiris Viljanen

En pelikan på myren - Jonas Svennem

Releasedatum: 16 september 2016

Skivan distribueras digitalt av Border och släpps på CD tillsammans med Tidskriften Provins - Norrländsk litterär tidskrift, nr 3/2016.

För mer information samt turnéplan:

http://www.riksteatern.se/tjardalen

Pressbilder finns på:

http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/tjardalen

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Sören Vilks
Fotograf: Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum