IKEA

IKEA utökar sin second hand-plattform – öppnar Cirkulärbutiken online

Dela

Sommaren 2020 slog IKEA upp dörrarna till Cirkulärbutiken i alla sina varuhus, i syfte att göra det enklare att förlänga livet på IKEA-produkter och inspirera sina kunder till mer hållbara val i vardagen. För att nu göra det ännu enklare att ta fel av möbler och inredning som fått en andra chans flyttar konceptet också in till IKEA.se.

Från Malmö i söder till Haparanda i norr har IKEA-varuhus i över ett år stått redo ta hand om gamla IKEA-möbler för att sälja dem vidare i sina Cirkulärbutiker och ge dem ett nytt liv, i ett annat hem. På det viset kan IKEA rädda ännu fler begagnade produkter från att hamna i avfallsströmmen när de fortfarande är användbara. För att göra det ännu enklare för kunderna att förlänga livet på möbler från IKEA kommer nu konceptet till IKEA.se.   

- Vi ser det som vår uppgift att göra det enkelt för våra kunder att göra mer hållbara val. Vi har fokus på att utveckla och förbättra våra cirkulära tjänster för att göra dem ännu mer användarvänliga. Att Cirkulärbutiken nu också finns online gör det ännu lättare att förlänga livet på möbler samtidigt som vi kan inspirera fler att leva ett cirkulärt liv, som är bra för både plånbok och planet, säger Alison Walker, Product Recovery Leader, IKEA Sverige.

Med satsningen tar IKEA ännu ett steg mot sitt mål att inspirera fler människor att leva ett mer hållbart liv inom planetens gränser och samtidigt bana väg för att kunna ställa om från en linjär till en cirkulär affärsmodell. En viktig del i IKEAs hållbarhetsarbete är att alla produkter ska designas utifrån cirkulära principer och av förnybara och återvunna material inom tio år, samtidigt som det ska bli lättare för kunderna att förlänga livet på sina möbler och produkter.  

På Cirkulärbutiken Online kan kunder hitta visningsexemplar, varor med skönhetsfel, utgående modeller eller begagnade IKEA-möbler och produkter som IKEA köpt tillbaka från sina kunder. Kunderna kan välja att reservera varor som de sedan kan betala och hämta upp på plats i deras valda varuhus. Sedan tidigare kan kunderna använda IKEAs värderingsverktyg online för att få en uppskattning på sina gamla möblers återköpsvärde innan de säkjer tillbaka dem till IKEA.  

- Våra Cirkulärbutiker är väldigt uppskattade, men vi har lärt oss från våra kunder att många vill ta reda på vad som finns i utbudet innan de besöker oss. Med denna nya online-lösning kan våra kunder nu ta reda på vad som finns i Cirkulärbutiken och dessutom reservera sina favoriter redan innan de kommer dit, säger Alison Walker.

Alla IKEA varuhus, förutom IKEA Kållered, erbjuder nu reservation och försäljning av produkter via Cirkulärbutiken Online. Så snart nya IKEA Kållered öppnar kommer det gå att handla på Cirkulärbutiken Online även där. 

 Fakta: 

  • Sedan 2020 köper IKEA tillbaka och säljer vidare begagnade IKEA-möbler i alla våra varuhus. Alla möbler som säljs i Cirkulärbutiken har getts en ny chans, istället för att bli slängda i onödan. Det som säljs kommer antingen från utgånget sortiment, visningsexemplar, varor med skönhetsfel, kundreturer eller från kunder som sålt tillbaka sina begagnade möbler till oss. 
  • Senast år 2030 ska alla IKEA-produkter vara tillverkade av förnybara eller återvunna material och designade för att återanvändas, återförsäljas eller återvinnas. 
  • För att förlänga livet på våra möbler arbetar vi på IKEA för att minska antalet produkter som kastas bort genom att reparera och packa om skadade föremål. Förra året gav vi 47 miljoner produkter ett nytt liv genom våra fynd-avdelningar över hela världen.  
  • Under hösten 2020 tog vi ett annat viktigt steg när vi slog upp dörrarna till vår första renodlade second hand-butik på återbruksgallerian ReTuna i Eskilstuna. Skillnaden är att vi i second hand-butiken får in möbler i återvinningsströmmen. Dessutom kan vi renovera möbler som behöver lagas. I våra varuhus krävs det att produkterna är i ett visst skick för att vi ska köpa tillbaka begagnade möbler och sälja dem vidare. 

Kontakter

Bilder

Om

IKEAs vision är att skapa en bättre vardag för de många människorna, vilka innefattar våra medarbetare, våra kunder och alla människor vår verksamhet berör. IKEA-produkterna består av rätt kombination av form, funktion, kvalitet, hållbarhet och ett lågt pris – vi kallar det Demokratisk design. IKEA grundades i Älmhult 1943. Idag finns 20 IKEA-varuhus, ett antal planeringsstudios som till exempel IKEA Kök samt e-handel i Sverige. IKEA Sverige hade totalt 172 miljoner besök under verksamhetsåret 2021. I Sverige finns cirka 12 500 medarbetare inom Ingka-koncernen, varav cirka 10 000 inom varuhusorganisationen.

 

Följ IKEA

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEA

IKEA och WIP Industries investerar i ny fabrik för kastruller i småländska Åseda - ska drivas med förnybar energi och använda återvunnet stål1.7.2022 09:32:38 CEST | Pressmeddelande

IKEA ökar sin produktion i Sverige genom att investera i en helt ny fabrik för grytor och kastruller i småländska Åseda. Anläggningen ska drivas med förnybar energi och använda återvunnet stål i produktionen. Med höga krav på hållbar produktion ska den nya fabriken producera flera miljoner IKEA grytor och kastruller varje år. Syftet är att erbjuda IKEA kunder i Europa ännu mer prisvärda och hållbara produkter.

Idag öppnar IKEA sitt nya varuhus i Gallerian mitt i Stockholm30.6.2022 14:25:08 CEST | Pressmeddelande

Idag, torsdagen den 30 juni, tar IKEA nästa steg i sin jättesatsning på Stockholm genom att öppna ett drygt 8 000 kvadratmeter stort cityvaruhus som sträcker sig över totalt fyra våningsplan i köpcentret Gallerian. Tack vare satsningen kommer IKEA närmare stockholmarna och blir ett självklart besöksmål i de centrala delarna av Stockholm – inte minst via ett helt nytt matkoncept med frukost, lunch och till och med after work.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum