Svenska Seglarförbundet

ILCA-EM först ut i kappseglingssäsongen

Dela
Kappseglinssäsongen har dragit i gång. Först ut är Europamästerskapet i ILCA (tidigare Laser) som startat i italienska Andora i Genuabukten. Efter två vindfattiga dagar, med många inställda race, kom det rejält med vind på tisdagen. Silvermedaljören från OS i Tokyo, Josefin Olsson, har tillsammans med Emil Bengtson börjat bäst av svenskarna.
Josefin Olsson foto Thom Touw/Eurilca
Josefin Olsson foto Thom Touw/Eurilca

Fem svenskar är på plats på EM. De fem ärEmil Bengtson, Wilhelm Kark, Ludvig Lindqvist, Josefin Olsson och Jennifer Öhrnell. EM har börjat med två lättvindsdagar och sedan en dag med mycket vind, runt 6–10 m/s och grov sjö. Efter tre dagar har det bara blivit fyra race per klass.

– Det har varit lite trögt första dagarna, mycket väntan och svåra förhållanden. Stora vågor från fel håll med surf på kryssen och uppförsbacke på länsen, berättar Josefin och fortsätter:

– Jag är väldigt fokuserad på starterna under denna regatta. Mycket handlar om att starta mot lä och kunna fortsätta mot vänsterkanten vilket är precis vad jag behöver träna på, så jag försöker verkligen utmana där.

Efter fyra race är ”Jossan” på 35:e plats medan Emil Bengtson är 36:a i herrklassen.

– Det är tuffa förhållanden här. Två race har blåsts av när jag varit bra med. Två sämre starter har gjort att jag inte varit med och fightas i toppen. Men formen känns ändå bra, säger Emil.

Kappseglingssäsongen är alltså i gång på riktigt. Framför allt blickar landslaget och förbundskapten Magnus Grävare fram mot ett samlat VM för samtliga OS-klasser i nederländska Haag i augusti och för-OS i Marseille i juli. Men det är också många andra mästerskap på vägen. Inte minst EM och världscupen. Och först ut är alltså ILCA-EM i Genuabukten som alltid är svårseglad på våren.

– Det är ett lurigt ställe att segla på så här års med instabila vindar. Det visste vi innan, då vår meteorolog Alessandro Pezzoli är från området. Så samtidigt som vi vill ta tillfället i akt att snabbt komma i gång med säsongen och träna på lite tekniska saker, som till exempel starter, så vore det bästa som kunde hända att vi kom härifrån med självförtroende, med en känsla att vi är på rätt väg inför denna viktiga säsong med VM och OS-kval. Men med de vanskliga förhållandena som råder här så är det stor risk att det går åt andra hållet, säger Magnus Grävare.

Förutom Josefin och Emil så är Jennifer Öhrnell på 51:a plats. Wilhelm Kark ligger 59:a och Ludvig Lindqvist är 72:a. Total deltar 191 herrar i ILCA 7 och 116 damer i ILCA 6.

Bifogad bild får användas fritt, redaktionellt: Foto: Thom Touw/Eurilca

 

För mer information besök; 2023 ILCA Senior Europeans – 2023 ILCA Senior European Championships (eurilca-europeans.org) 

Bilder

Josefin Olsson foto Thom Touw/Eurilca
Josefin Olsson foto Thom Touw/Eurilca
Ladda ned bild

Om

Svenska Seglarförbundet
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

08-4590990https://www.svensksegling.se/

Svenska Seglarförbundet är tillsammans med en stor del av den övriga idrottsrörelsen i en fas av stark förändring. I idrottens strategi 2025 har vi tillsammans med andra förbund fattat ett gemensamt beslut om att vi ska verka för att alla som vill ska kunna idrotta i förening hela livet, med fokus på glädje och utveckling. I korthet innebär det att vi går från tydligt elitfokus till en vision om segling tillgänglig för alla, vilket betyder att vi vill att fler – med olika bakgrund och förutsättningar – ska upptäcka idrotten segling.

Vi jobbar brett via våra 100 000 medlemmar i 325 klubbar och ett 60-tal klassförbund som finns över hela Sverige för att stödja dem i deras verksamhet med allt från seglarskolor för alla åldrar, anläggningsfrågor, båtdelning, utbildning, träning, tävling, jämställdhet, inkludering och allt annat som tar oss mot vår vision och är i linje med vår strategi.

Vårt starka landslag SWE Sailing Team med 37 OS-medaljer har gjort oss till en av de mest framgångsrika sommaridrotterna på OS och våra seglare är viktiga förebilder och marknadsförare av vår idrott. Vårt nystartade Utvecklingslandslag ska inspirera fler till hållbar träning och utveckling för att på sikt fylla på med medaljkandidater.

Välkommen att följa vår spännande utveckling via våra pressmeddelanden, vår webb svensksegling.se, Linked In, Facebook och Instagram samt SWE Sailing Team på Facebook och Instagram!

Följ Svenska Seglarförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Seglarförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum