Transportstyrelsen

Inbetalningskort för fordonsskatten till digitala brevlådan

Dela

I september börjar Transportstyrelsen skicka ut inbetalningskort för ordinarie fordonsskatt digitalt, till de fordonsägare som har en digital brevlåda. Det gör att många som tidigare fått sitt inbetalningskort på papper med posten måste komma ihåg att titta i sin digitala brevlåda för att inte missa att betala i tid.

Har du en digital brevlåda skickas ordinarie fordonsskatt numera dit. Foto: Liza Simonsson.
Har du en digital brevlåda skickas ordinarie fordonsskatt numera dit. Foto: Liza Simonsson.

De privatpersoner och företag som äger ett skattepliktigt fordon och som har en digital brevlåda kommer att få sitt inbetalningskort för ordinarie fordonskatt digitalt. Inbetalningskortet går till de digitala brevlådorna istället för att skickas som papperspost. Fordonsägare måste därför komma ihåg att titta i sin digitala brevlåda för att inte missa att betala i tid. Fordonsägare som inte har digital brevlåda eller som använder e-faktura eller autogiro, får sina inbetalningskort och betalar sin ordinarie fordonsskatt på samma sätt som tidigare.

Om fordonsägaren missar att betala skatten i tid, får fordonet användningsförbud. Det är samma regler som tidigare. Om ett fordon med användningsförbud ändå används, har Polisen rätt att ta fordonets registreringsskyltar. Det kan också få försäkringsmässiga konsekvenser om ett fordon med användningsförbud används och är involverat i en trafikolycka. Förutom användningsförbud får den som inte betalat fordonsskatt även en påminnelse med tillhörande dröjsmålsavgift på minst 100 kronor utöver själva fordonsskatten. Påminnelsen skickas på papper även i fortsättningen.

Att inbetalningskortet för ordinarie fordonsskatt hamnar i den digitala brevlådan är nästa steg i Transportstyrelsens arbete med att bli en mer digital myndighet. Digital post är snabb och säker. Den kan dessutom läsas var man än befinner sig och en minskad användning av papper är bra för miljön.

– Under förra året skickade vi ut över 5 miljoner avier för ordinarie fordonsskatt. Vi uppskattar att ungefär hälften av fordonsägarna har en digital brevlåda. Övergången kommer att innebära stora vinster för miljön samtidigt som vi minskar våra kostnader för porto, säger Torbjörn Bülow, enhetschef Utveckling och Förvaltning, Transportstyrelsen.

Sista siffran antyder betalningsmånad

Fordonsägare kan själva se när skatten ska vara betald med hjälp av fordonets registreringsnummer. Den sista siffran anger vilken månad skatten ska vara inbetald, se tabell nedan.

Siffra Huvudbetalningsmånad Tillkommande betalningsmånad vid årsskatt på mer än 3 600 kronor
0 Mars juli och november
1 April augusti och december
2 Maj september och januari
3 Juni oktober och februari
4 Augusti december och april
5 Oktober februari och juni
6 November mars och juli
7 December april och augusti
8 Januari maj och september
9 Februari juni och oktober

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Har du en digital brevlåda skickas ordinarie fordonsskatt numera dit. Foto: Liza Simonsson.
Har du en digital brevlåda skickas ordinarie fordonsskatt numera dit. Foto: Liza Simonsson.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Transportstyrelsen
Transportstyrelsen
Olai kyrkogata 35
60232 Norrköping

https://transportstyrelsen.se

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum