Europaparlamentet

Inbjudan: Hemleverans av mat och paket - vad är priset egentligen?

Dela

Få sushin levererad till din dörr, hämta boken du beställde i morse i boxen runt hörnet... Europa står mitt i en omställning där den digitala ekonomin präglas allt mer av nätplattformar där kunder kan köpa varor eller boka tjänster genom mellanhänder. Bra för oss som konsumenter och kunder, men hur ser arbetstider, löner och andra villkor ut för dem som utför tjänsterna? Välkomna till ett digitalt panelsamtal den 25 oktober!

Vad vet vi om plattformsekonomins omfattning och hur hanterar vi de utmaningar som den innebär? Går de att lösa genom kollektivavtal, som det finns exempel på i Sverige, eller finns det anledning att lagstifta på EU-nivå om rättvisa arbetsvillkor och socialt skydd? Kan kollektivavtalssystemet på arbetsmarknaden i nordiska medlemsländer tjäna som ett exempel för hela EU? Är befintliga dataskyddsregler tillräckliga för att skydda plattformsarbetarnas personliga integritet?

Datum: Måndag 25 oktober
Tid: Kl. 10.00–11.15
Plats: Europaparlamentets YouTube-kanal

Medverkande:
Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker (C)
Sirin Celik, utredare, Transportarbetareförbundet
John Denbratt, operativ chef Foodora Sverige
Ann-Christine Hartzén, postdoktor Lunds universitet, institutionen för handelsrätt
Fredrik Söderqvist, doktorand i industriell ekonomi vid Blekinge Tekniska Högskola
Christina Colclough, forskare och aktivist som specialiserat sig på framtidens arbete och teknikpolitik, The Why Not Lab


Moderator:
Klas Jansson, Europaparlamentets kontor i Sverige

Kontakter

Bilder

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum