Europaparlamentet

Inbjudan till Europadagen 2021

Dela
För att uppmärksamma Europadagen den 9 maj, anordnar vi den 10 maj en rad panelsamtal på temat demokrati och framtid samt lanserar Konferensen om Europas framtid i Sverige. Medverkar gör EU-minister Hans Dahlgren, EU-kommissionär Ylva Johansson samt Europaparlamentarikerna Alice Bah Kuhnke (MP), Heléne Fritzon (S), Karin Karlsbro (L) och Tomas Tobé (M) m.fl.

Varmt välkomna att följa webbinarierna på en skärm nära dig!

Datum: 10 maj 2021, kl. 9.0014.00

9.009.20 Idag lanseras Framtidskonferensen!

Tanken med Framtidskonferensen är att möjliggöra att EU:s medborgare kan ventilera och ge sin syn på unionens framtid. Konferensen ska pågå under ett år, med digitala och fysiska medborgardialoger, där allt från sakfrågor till demokrati och framåtriktning ska diskuteras.

Deltagare: Hans Dahlgren, EU-minister, Ylva Johansson, EU-kommissionär, Karin Karlsbro, Europaparlamentariker (L).

9.3010.10 Ungdomar och EU-toppar om EU:s framtid - digital medborgardialog

Hur vill du att EU ska se ut i framtiden? EU:s Framtidskonferens drar igång och i denna medborgardialog kommer ett antal unga människor att ge sina kommentarer och ställa sina frågor om EU:s framtid.

Deltagare: Hans Dahlgren, EU-minister, Ylva Johansson, EU-kommissionär, Tomas Tobé, Europaparlamentariker (M)

10.3011.15 Hälsa, klimat och demokrati: Ungdomsförbundens EU-vision

Återhämtningen efter pandemin utgör en nystart för EU och är ett unikt tillfälle att engagera EU-medborgare i en dialog. Vilket EU vill vi se i framtiden? Riksdagspartiernas ungdomsförbund debatterar hälsa, klimatpolitik, demokrati, migration och EU:s globala roll.

Deltagare: Philip Botström (SSU), Aida Badeli (Grön Ungdom), Romina Pourmokhtari (LUF), Ida Alterå (CUF), Nike Örbrink (KDU), Matilda Ekblad (MUF), Tobias Andersson (Ungsvenskarna/SD) och Ava Rudberg (Ung vänster).

11.3012.10 100 år av demokrati – Hur mår demokratin idag?

Sverige har en av de starkaste och mest välfungerande demokratierna i världen. Men även här utmanas människors lika värde och rättigheter liksom i övriga EU. Det handlar om odemokratiska strömningar, populistiska krafter och medvetet spridande av desinformation. Hur kan vi tillsammans värna framtidens demokrati?

Deltagare: Andreas Norlén, Riksdagens talman, Hans Dahlgren, EU-minister, Anders Knape, ordförande SKR, Alice Bah Kuhnke, Europaparlamentariker (MP), Heléne Fritzon, Europaparlamentariker (S)

12.3013.10 Hur gränslös ska inre marknaden vara efter pandemin?

Pandemin har satt EU:s inre marknad och den fria rörligheten på prov. Hur kan den inre marknaden stärkas och utvecklas för att få bättre uthållighet? Hur ser vi till att få en smidighet i transporter, resande och utbyte mellan EU:s medlemsländer?

Deltagare: Christian Danielsson, chef för EU-kommissionen i Sverige, Anders Ahnlid, generaldirektör Kommerskollegium, Oscar Wåglund Söderström, internationell chef på TCO, Therese Guovelin, förste vice ordförande LO, Anna Stellinger, chef för internationella frågor Svenskt Näringsliv.

13.3014.00 Årets Europé

Svenska Europarörelsen delar ut sin årliga utmärkelse till Årets EuropéAllan Larsson tilldelas utmärkelsen Årets Europé för sitt mångåriga engagemang för europeiskt samarbete inom områden som sysselsättning, jämställdhet och klimat. Utmärkelsen överlämnas av Robert Cloarec, ordförande i Svenska Europarörelsen.

Seminarierna visas på Facebook i det gemensamma eventet och via denna länk (kräver inget medlemskap eller inloggning). 

Arrangörer:
EU-kommissionen i Sverige
Europaparlamentets kontor i Sverige
LO
TCO
Svenskt Näringsliv
Regeringskansliet
Sveriges Kommuner och Regioner
Sieps
Kommerskollegium

Kontakter

Bilder

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

Europaparlamentet godkänner EU:s nya migrations- och asylpakt10.4.2024 18:38:58 CEST | Pressmeddelande

Snabbare granskning av asylansökningar, bland annat vid EU:s gränser, och fler faktiska återvändanden Bättre identifiering vid ankomst samt obligatorisk säkerhets-, utsatthets-, och hälsokontroll för personer som reser in i EU på irreguljärt sätt EU-länderna får välja mellan att ta ansvar för asylsökanden, ge ekonomiskt bidrag eller tillhandahålla operativt stöd Bättre respons i krissituationer och ett nytt frivilligt system för vidarebosättning av flyktingar från tredjeländer På torsdagen antog Europaparlamentet tio lagtexter för att reformera europeisk migration och asylpolitik i enlighet med överenskommelsen med EU-länderna från december. Solidaritet och ansvar För att hjälpa de EU-länder där migrationen är som störst måste de andra länderna välja mellan att omplacera asylsökande till deras territorium, ge ekonomiska bidrag eller tillhandahålla operativt och tekniskt stöd. De kriterier enligt vilka ett EU-land är ansvarigt för att pröva ansökningar om internationellt skydd (de så ka

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye