Europaparlamentet

Inbjudan till pressträff 5 juli: HBTQ-lagar i Ungern, rättsstatsprincipen, migration och klimat

Dela

Välkommen till en digital pressträff den 5 juli kl. 10.00 inför Europaparlamentets plenarsession den 5-8 juli, för en genomgång av veckans viktigaste debatter och omröstningar. Medverkar gör Europaparlamentarikerna Alice Bah Kuhnke (MP), Malin Björk (V) och Karin Karlsbro (L).

Nästa vecka väntas ledamöterna bland annat ta ställning till följande ärenden:

  • Nya riktlinjer: hur ska utbetalning av EU-medlen kopplas till rättsstatsprincipen? Ledamöterna tar ställning till de riktlinjer som utformats av EU-kommissionen som kopplar EU-medlen till rättsstatsprincipen. Länder som bryter som EU:s värden ska inte få ta del av pengarna. Varför dröjer tillämpningen? 

  • Debatt om kritiserade HBTQ-lagar i Ungern: hur ska EU agera? Ledamöterna debatterar situationen i Ungern sedan landet infört en ny lag som bland annat förbjuder information om homosexualitet till ungdomar. Bryter lagen mot EU:s värderingar och vilka åtgärder ska EU vidta?

  • Nya fonder för en gemensam asyl- och migrationspolitik: Ledamöterna debatterar och röstar om två nya fonder för 2021-2027 som ska hjälpa medlemsländerna att hantera migrationsströmmar, integrera tredjelandsmedborgare och förbättra gränsförvaltningen. 

  • Stoppa sexuellt utnyttjande av barn på internet: Parlamentet röstar om nya regler som ska förhindra sexuell exploatering av barn på internet. Vad innebär de nya reglerna i praktiken?

  • Vilka klimatåtgärder ska prioriteras fram till 2030? Inför samtalen med medlemsländernas regeringar ska parlamentet ta ställning till vilka åtgärder på miljö- och klimatområdet som ska prioriteras i den gröna omställningen. 

Pressträffen kommer att ge en god översikt över sessionen samt en möjlighet att ställa frågor till Europaparlamentarikerna Alice Bah Kuhnke (MP), Malin Björk (V) och Karin Karlsbro (L). 

Datum: Måndag 5 juli

Tid: Kl. 10.00—10.45

Plats: Digitalt

Obligatorisk föranmälan senast den 2 juli kl. 16.00: skicka e-post till epstockholm@ep.europa.eu så återkommer vi med en länk och instruktioner om hur du ansluter till pressbriefingen. 

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum