Åklagarmyndigheten

Inbjudan till pressträff: Åtal för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i Linköping

Dela

Åklagaren avser att väcka åtal onsdag 29 juni mot tre personer som misstänks för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i Linköping den 17 april i år. I samband med åtalsbeslutet bjuder Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten in till pressträff.

Den 14 och 17 april 2022 genomförde polisen flera insatser i området Skäggetorp i Linköping. Insatserna syftade till att upprätthålla ordning och säkerhet i samband med manifestationer av ett politiskt parti.

Vid händelsen den 17 april skadades flera poliser, även polisfordon fick skador.

– Under påskveckan möttes polisen av ett våld och en omfattning som vi inte varit med om tidigare, vilket var en stor utmaning för de som jobbade på plats. Med tanke på omfattningen har det också varit ett stort arbete för oss i utredningen att identifiera och kunna binda individer till de brott som begicks, säger John Skoog, utredningsledare på polisens grupp för grova brott i Linköping.

Det här är det första åtalet i samband med upploppen i Linköping under påskhelgen. Fler förundersökningar pågår med andra misstänkta, och beslut i åtalsfrågan i andra utredningar kommer att fattas längre fram.

Information om pressträffen

Pressträffen äger rum onsdag 29 juni kl. 13 i polishuset i Linköping.

Samling sker utanför receptionen på Brigadgatan 13 kl. 12.40. Viktigt att tiden hålls.

Efter pressträffen erbjuds enskilda intervjuer.

Medverkande

Kajsa Malmström, kammaråklagare

John Skoog, utredningsledare på polisens grupp för grova brott

Anmälan

Anmäl dig senast onsdag kl. 8.00 till dennis.johansson-stromberg@polisen.se

Målnummer i Linköpings tingsrätt: B 1676-22.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället. Vi ser till att personer som begår brott ställs till ansvar på ett rättssäkert och effektivt sätt. Åklagaren har en stark roll i rättsväsendet genom att utreda brott, fatta beslut om åtal ska väckas och att processa i domstol. Det står en åklagare bakom varje anhållen, häktad eller dömd person.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

En ny misstänkt och tre släppta för knivmord i Halmstad18.8.2022 12:47:53 CEST | Pressmeddelande

Åklagare har i dag beslutat att försätta tre personer som varit anhållna på fri fot. Personerna anhölls i måndags såsom skäligen misstänkta för mord och försök till mord, respektive medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord på två personer i Halmstad den 15 augusti. En ny misstänkt anhölls i går kväll på sannolika skäl misstänkt för mord och försök till mord vid samma tillfälle.

Omhäktningsförhandlingar i ärende om mord m.m. i Lundby, Göteborg18.8.2022 08:11:09 CEST | Pressmeddelande

Åklagaren har begärt förlängd åtalstid för de två personer som suttit häktade sedan den 3 augusti misstänkta för mord och försök till mord på två personer i Lundby, Göteborg den 30 juli. Förlängd åtalstid har begärts även för de två personer som häktades samma dag misstänkta för grovt skyddande av brottsling och i ett fall också för olaga hot. Åklagaren är tillgänglig för en kort kommentar efter omhäktningsförhandlingarna i dag torsdag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum