Industrin primus motor

Världsekonomin har studsat tillbaka kraftigt de senaste kvartalen efter stjärnsmällen i samband med Coronakrisen i början av 2020. Efter förra årets rekordras i global BNP – minus 3,8 procent – räknar Teknikföretagen med att den ökar med 5,5 procent 2021.
– Mycket av årets tillväxt kan tillskrivas en kraftig överhängseffekt – cirka 3 procentenheter – från det svaga 2020. Efter en förväntad kraftig rekyl under andra halvåret i år i samband med lättade coronarestriktioner räknar vi med en gradvis avmattning framöver, säger Teknikföretagens chefekonom, Mats Kinnwall.
Global BNP-tillväxt avtar till 3,5 procent 2022. Tyvärr räcker inte dessa tillväxttakter riktigt till för att BNP ska återta all den mark som förlorades under 2020.
Sverige
Med ett BNP-fall på 2,8 procent 2020 klarade Sverige Coronakrisen relativt bra jämfört med liknande ekonomier. Skälen är bland annat att Sverige inte stängde ner ekonomin lika drastiskt som många andra länder i Europa, vilket tillät hemmaekonomin att rulla något bättre.
– Svensk ekonomi har gynnats av en relativt väl positionerad tillverkningsindustri, som i sin tur givit draghjälp till den stora industrinära tjänstesektorn. Vi räknar med att industrin, direkt och indirekt via industrinära tjänster, även fortsätter att driva på Sveriges ekonomi de närmaste åren, säger Mats Kinnwall.
Industriproduktionen förväntas öka med 9 procent i år och med 4,5 procent nästa år, i teknikindustrin med 12 procent respektive 5 procent. Dessutom finns det förutsättningar för en stark konsumtionsutveckling i samband med att Coronarestriktionerna gradvis lättar. Sammantaget räknar Teknikföretagen med att svensk BNP växer med 4,5 procent respektive 3,5 procent under 2021 - 2022.
De flaskhalsar som uppstått globalt de senaste månaderna i kombination med de extrema prisrörelserna i samband med den akuta krisen förra våren, innebär att global och Sveriges inflation tilltar på kort sikt. Teknikföretagen räknar dock inte med att detta är inledningen på en period av persistent högre inflation.
Kontakter
Mats KinnwallChefekonom
Tel:+46 8 782 08 46mats.kinnwall@teknikforetagen.sePer BraconierPresschef
Tel:+46 70-534 51 66per.braconier@teknikforetagen.seBilder

Dokument
Om
VI ÄR TEKNIKSVERIGE
Den svenska teknikbranschen driver innovation, skapar arbetstillfällen och banar väg för framtidens hållbara lösningar. Tillsammans är vi en kraft att räkna med.
Följ Teknikföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen
Teknikföretagen om vårändringsbudgeten: En försiktig budget i en osäker tid15.4.2025 10:24:34 CEST | Pressmeddelande
Idag presenterade regeringen vårändringsbudgeten för 2025. Finansminister Svantesson betonade att det ekonomiska läget präglas av osäkerhet.
Ny rapport: Sveriges konkurrenskraft 202411.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sveriges konkurrenskraft är stark. Men att konkurrenskraften under senare år i hög grad har stärkts av växelkursen snarare än av fundamentala produktivitetsförbättringar är en varningsflagga. Framåt krävs fokus på produktivitetstillväxt och fortsatt ansvarsfull lönebildning av arbetsmarknadens parter. Det visar en ny rapport från Teknikföretagen.
Marcus Dahlsten ny förhandlingschef på Teknikföretagen8.4.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Marcus Dahlsten har utsetts till ny förhandlingschef på Teknikföretagen. Han efterträder Tomas Undin som går i pension i februari 2026.
Sveriges konkurrenskraft 20244.4.2025 10:56:20 CEST | Pressmeddelande
Hur står sig svensk konkurrenskraft och vad påverkar Sveriges förutsättningar att vara en toppnation inom industri och näringsliv globalt? Det analyserar Teknikföretagen i en ny årlig konkurrenskraftsrapport. Den första släpper vi fredagen den 11 april på ett frukostseminarium. Hjärtligt välkommen!
Nya tullar utmanar världshandeln: EU måste besvara, förhandla och diversifiera3.4.2025 10:52:07 CEST | Pressmeddelande
USA inför nya tullar på 10 procent på all import till USA, samt ytterligare tullar på utvalda länder. Import från EU kan inom kort beläggas med en tilläggstull på 20 procent. Tullarna utmanar den regelbaserade handeln och kommer leda till omfattande störningar som drabbar industrin i både EU, USA och globalt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum