Industrin välkomnar initiativ för grön nystart
Analyser visar att morgondagens efterfrågade industriprodukter i ökande grad kommer att handla om klimatsmart teknik och hållbara lösningar. Men för att förändra befintlig produktion krävs stora investeringar och stora risker. Därför kan statliga kreditgarantier göra skillnad, menar Teknikföretagen.

Under regeringens presskonferens presenterades en lång rad stöd och åtgärder för att ställa om industrin och minska de svenska utsläppen. Omställningen mot klimatsmart och hållbar teknik handlar dock inte bara om klimatet, det handlar också om konkurrenskraft och innovation. Genom att skapa förutsättningar för svenska innovativa produkter och lösningar kan vi också bidra till global omställning via export.
–Det är välkommet att regeringen nu satsar på grön, innovativ omställning genom stöd till företag. Det är också glädjande att de har ett brett perspektiv där man ser en mer cirkulär ekonomi som ett viktigt redskap för omställningen, men vi hade gärna sett mer stöd till forskning och utveckling, säger Patricia Kempff, näringspolitisk chef på Teknikföretagen.
Statliga kreditgarantier och testbäddar kan få som effekt att omställning påskyndas i vissa delar av industrin. Detta är något Teknikföretagen och flera av våra medlemmar påpekat under en lång tid. Vi ifrågasätter dock att testbäddarna enbart är inriktade på bioraffinaderier, teknikutvecklingen sker på bred front.
Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att de tekniksprång som investeringarna ska möjliggöra kräver att tekniken är mogen och det finns en kringliggande infrastruktur som tillåter ett skifte.
– Vi vet att elektrifiering av transportsektorn är en avgörande del för att nå målen för utsläppsminskningar från transporter. Ändå ser vi stora brister i utbyggnaden av laddinfrastrukturen i Sverige och EU. Vad hände med elektrifieringskommissionen, undrar Kempff.
Fordonsindustrin har också sedan länge påtalat det nya kompetensbehovet som krävs för en omfattande elektrifiering av branschen. Bland Sveriges stora fordonstillverkare efterfrågas ett system för kompetensutveckling av drygt 40 000 yrkesverksamma personer de kommande fem åren.
– Det handlar om att den som varit expert på förbränningsmotorer nu ska bli expert på elmotorer och batteriteknik. Regeringen talar om ett teknikskifte, men då krävs också ett kompetensskifte i stora delar av den svenska yrkeskåren. Det är en koppling vi har talat länge om men där regeringen saknar en tydlig plan, säger Patricia Kempff.
Vid frågor, kontakta:
Gustav Wiel-Berggren, 070-654 46 52, gustav.wiel-berggren@teknikforetagen.se
Bilder

Om
Teknik gör världen bättre. Den svenska teknikindustrins företag står för de lösningar som tacklar vår tids stora utmaningar. Det är hos Teknikföretagen som dessa företag är medlemmar.
Följ Teknikföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen
Släpp bromsarna som stoppar utvecklingen mot en cirkulär ekonomi!16.12.2020 08:40:00 CET | Pressmeddelande
Cirkulär ekonomi kräver helt nya sätt att göra affärer. Svensk industri är långt fram i den utvecklingen. Det krävs dock ett större engagemang från politiker och myndigheter för att möjliggöra ett snabbare tempo. Det skriver Teknikföretagen i en ny rapport.
Bättre avslut än inledning på teknikindustrins 20208.12.2020 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Affärsläget för teknikindustrin i Sverige har förbättrats under årets sista kvartal. Orderingång, orderstock och kapacitetsutnyttjande ökar fortsatt. Återhämtningen har dock tappat tempo jämfört med det tredje kvartalet. Det visar Teknikföretagens konjunkturbarometer för årets fjärde kvartal.
Nytt begrepp uppmärksammar händiga och teknikkunniga ungdomars kompetens: Tekn-IQ26.11.2020 08:00:00 CET | Pressmeddelande
För att öka intresset för Industritekniska programmet bland ungdomar som nu gör sina gymnasieval introducerar Teknikföretagen ett nytt begrepp för att belysa händiga och teknikkunniga ungdomars kompetens: Tekn-IQ.
En offensiv industripolitik för ett starkare Sverige25.11.2020 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag presenterar 14 organisationer som företräder den samlade svenska industrin en reformagenda för hur Sverige senast år 2025 ska rankas som ett av världens fem mest konkurrenskraftiga länder. Det första exemplaret av Industrins reformagenda: Så får industrin fart på tillväxten lämnar vi idag över till näringsminister Ibrahim Baylan.
Pressinbjudan: Industrins reformagenda – så får industrin fart på tillväxten23.11.2020 09:34:33 CET | Pressmeddelande
Den globala ekonomin genomgår just nu den allvarligaste krisen sedan andra världskriget. Industrin är motorn i svensk ekonomi, samtidigt som den intar en nyckelposition i kilmatomställningen. Hur får vi fart på tillväxten inom industrin så att omställningen kan bli verklighet?
Djupare fall i Sveriges BNP 202019.11.2020 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Nyckelfaktorn för den ekonomiska utvecklingen framöver förblir coronasituationen och framförallt de politiska åtgärderna för att hantera denna. Det är huvudbudskapet i en ny konjunkturprognos från Teknikföretagen.
Pressinbjudan till Teknikföretagens konjunkturprognos: Double-dip i Europa!12.11.2020 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Efter den kraftiga rekylen under sommaren när tidigare nedstängda ekonomier åter öppnade upp, har vi kunnat notera en tydlig avmattning de senaste månaderna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum