VisitDenmark

Inför WorldPride & EuroGames: Köpenhamn en stad med mångfald

Dela

Regnbågsfamiljer är en del av vardagen i Köpenhamn där världens första legaliserade samkönade partnerskap blev verklighet.

Foto: Daniel Rasmussen
Foto: Daniel Rasmussen

Köpenhamn är den mest gay-vänliga platsen i världen, enligt Lonely Planet. Mångfald finns i Köpenhamns DNA; 1989 blev Danmark det första landet i världen att erkänna registrerade partnerskap för samkönade par och i årtionden har Danmark varit bland de mest progressiva nationerna i världen för HBTQ+ -jämställdhet. 

I Köpenhamn kan vem som helst känna sig bekväm med att vandra hand i hand med sin partner, oavsett kön. Och eftersom regnbågsfamiljer är en naturlig del av vardagen så är det helt normalt att två pappor eller två mammor har gemensamt ansvar för sitt barns uppväxt, tillika att gay-par nu också har möjlighet att adoptera gemensamma barn. Köpenhamnare är mycket välkomnande och den allmänna attityden och inställningen till HBTQ+ -människor är liberal och frisinnad.

Staden erbjuder en levande kulturscen med stora festivaler som Copenhagen Pride, den äldsta HBTQ+ -film festivalen i världen, Copenhagen Mix, och den kommande WorldPride och EuroGames. Staden är hem för en av Europas äldsta gaybarer, Centralhjørnet  från 1917, som öppet blev en gaybar på femtiotalet.

Också värt att nämna är sagan om en av Köpenhamns mest kända invånare – den Lilla Sjöjungfrun, som var inspirerad av en obesvarad kärlek mellan två män: sagoförfattaren Hans Christian Andersen hade fallit för en man vid namn Edvard Collin, men eftersom hans känslor inte var besvarade skrev han, med ett brustet hjärta, sagan om den Lilla Sjöjungfrun när han hade fått höra nyheten om Edvard Collins stundande bröllop.

Fakta:

 • 1933: Homosexualitet avkriminaliseras i Danmark.
 • 1951: Den första framgångsrika könsbytes-operationen genomförs i Köpenhamn.
 • 1973: En ändring I lagen innebär att män nu tillåts dansa med varandra.
 • 1981: Homosexualitet tas bort från den danska listan över sjukdomar.
 • 1987: Introduktion av antidiskrimineringslagen.
 • 1989: Världens första lagliga samkönade partnerskapet ingås mellan Eigil och Axel Axgi i Köpenhamns stadshus.
 • 1996: Köpenhamn är värd för EuroPride.
 • 2010: HBTQ+ -par kan adoptera på samma villkor som heterosexuella par.
 • 2012: Samkönade par kan gifta sig i kyrkan.
 • 2014: Danmark är första landet att tillåta lagligt könsbyte utan krav på medicinskt godkännande och med möjlighet att ändra sitt personnummer.
 • 2019: Köpenhamns City Council introducerar en övergripande policy för att försäkra jämställdhet för HBTQ+ -människor.
 • 2021: Köpenhamn är värd för den kombinerade WorldPride och EuroGames.

Den 3 juni kl:15:00 bjuder Copenhagen Pride in media till en "press brief". Här kommer arrangörerna presentera planerna för WorldPride och EuroGames. Klicka här för att anmäla dig.

Nyckelord

Kontakter

Föreslagen intervju-person:

Lars Henriksen, Chair person of Copenhagen Pride, lars.henriksen@copenhagenpride.dk

Bilder

Foto: Daniel Rasmussen
Foto: Daniel Rasmussen
Ladda ned bild
Foto: Daniel Rasmussen
Foto: Daniel Rasmussen
Ladda ned bild
Foto: Daniel Rasmussen
Foto: Daniel Rasmussen
Ladda ned bild
Foto: Daniel Rasmussen
Foto: Daniel Rasmussen
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

VisitDenmark
VisitDenmark
No. 18 Grand Central Centralplan 15
11120 Stockholm / Sweden

+46 (0) 768 35 00 31http://www.visitdenmark.com

VisitDenmark är Danmarks nationella turismorganisation med uppgift att informera om och marknadsföra Danmark som resmål för svenskar. 
VisitDenmark samarbetar med transportörer, regioner och verksamheter i Danmark inom turistnäringen och finns representerad i åtta länder, varav Sverige är ett.

Följ VisitDenmark

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från VisitDenmark

Världens största sandslott byggs på Nordjylland1.7.2021 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

Med en kalkylerad höjd på 21 meter och 16 centimeter blir sandslottet världens största och siktar på att komma in i Guiness Rekordbok. Slottet som just nu byggs på parkeringsplatsen vid Skulpturparken i Blokhus, Nordjylland, och kommer bli en självklar ny sevärdhet bland turisterna som besöker Danmarks sandstränder på Nordjylland i sommar. Men man får skynda sig. Om 6 månader kommer slottet rivas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum