VisitDenmark

Inför WorldPride & EuroGames: Köpenhamn en stad med mångfald

Dela

Regnbågsfamiljer är en del av vardagen i Köpenhamn där världens första legaliserade samkönade partnerskap blev verklighet.

Foto: Daniel Rasmussen
Foto: Daniel Rasmussen

Köpenhamn är den mest gay-vänliga platsen i världen, enligt Lonely Planet. Mångfald finns i Köpenhamns DNA; 1989 blev Danmark det första landet i världen att erkänna registrerade partnerskap för samkönade par och i årtionden har Danmark varit bland de mest progressiva nationerna i världen för HBTQ+ -jämställdhet. 

I Köpenhamn kan vem som helst känna sig bekväm med att vandra hand i hand med sin partner, oavsett kön. Och eftersom regnbågsfamiljer är en naturlig del av vardagen så är det helt normalt att två pappor eller två mammor har gemensamt ansvar för sitt barns uppväxt, tillika att gay-par nu också har möjlighet att adoptera gemensamma barn. Köpenhamnare är mycket välkomnande och den allmänna attityden och inställningen till HBTQ+ -människor är liberal och frisinnad.

Staden erbjuder en levande kulturscen med stora festivaler som Copenhagen Pride, den äldsta HBTQ+ -film festivalen i världen, Copenhagen Mix, och den kommande WorldPride och EuroGames. Staden är hem för en av Europas äldsta gaybarer, Centralhjørnet  från 1917, som öppet blev en gaybar på femtiotalet.

Också värt att nämna är sagan om en av Köpenhamns mest kända invånare – den Lilla Sjöjungfrun, som var inspirerad av en obesvarad kärlek mellan två män: sagoförfattaren Hans Christian Andersen hade fallit för en man vid namn Edvard Collin, men eftersom hans känslor inte var besvarade skrev han, med ett brustet hjärta, sagan om den Lilla Sjöjungfrun när han hade fått höra nyheten om Edvard Collins stundande bröllop.

Fakta:

 • 1933: Homosexualitet avkriminaliseras i Danmark.
 • 1951: Den första framgångsrika könsbytes-operationen genomförs i Köpenhamn.
 • 1973: En ändring I lagen innebär att män nu tillåts dansa med varandra.
 • 1981: Homosexualitet tas bort från den danska listan över sjukdomar.
 • 1987: Introduktion av antidiskrimineringslagen.
 • 1989: Världens första lagliga samkönade partnerskapet ingås mellan Eigil och Axel Axgi i Köpenhamns stadshus.
 • 1996: Köpenhamn är värd för EuroPride.
 • 2010: HBTQ+ -par kan adoptera på samma villkor som heterosexuella par.
 • 2012: Samkönade par kan gifta sig i kyrkan.
 • 2014: Danmark är första landet att tillåta lagligt könsbyte utan krav på medicinskt godkännande och med möjlighet att ändra sitt personnummer.
 • 2019: Köpenhamns City Council introducerar en övergripande policy för att försäkra jämställdhet för HBTQ+ -människor.
 • 2021: Köpenhamn är värd för den kombinerade WorldPride och EuroGames.

Den 3 juni kl:15:00 bjuder Copenhagen Pride in media till en "press brief". Här kommer arrangörerna presentera planerna för WorldPride och EuroGames. Klicka här för att anmäla dig.

Nyckelord

Kontakter

Föreslagen intervju-person:

Lars Henriksen, Chair person of Copenhagen Pride, lars.henriksen@copenhagenpride.dk

Bilder

Foto: Daniel Rasmussen
Foto: Daniel Rasmussen
Ladda ned bild
Foto: Daniel Rasmussen
Foto: Daniel Rasmussen
Ladda ned bild
Foto: Daniel Rasmussen
Foto: Daniel Rasmussen
Ladda ned bild
Foto: Daniel Rasmussen
Foto: Daniel Rasmussen
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

VisitDenmark
VisitDenmark
No. 18 Grand Central Centralplan 15
11120 Stockholm / Sweden

+46 (0) 768 35 00 31http://www.visitdenmark.com

VisitDenmark är Danmarks nationella turismorganisation med uppgift att informera om och marknadsföra Danmark som resmål för svenskar. 
VisitDenmark samarbetar med transportörer, regioner och verksamheter i Danmark inom turistnäringen och finns representerad i åtta länder, varav Sverige är ett.

Följ VisitDenmark

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från VisitDenmark

Nordens musikstad - Aarhus17.3.2022 07:45:00 CET | Pressmeddelande

Aarhus är en musikstad. Det ligger i stadens DNA. Redan på 1500-talet skrevs musik i Aarhus och så har det fortsatt fram till idag. Musiken binder samman staden. I år vill staden uppmärksamma musiklivet, musikbranschen och historiken genom att kalla sig – Music City Aarhus 2022. Andra städer i världen som också tagit till sig begreppet Music City är; Nashville, Manchester och Toronto. Under temat ”Let´s Come Together” startar musikåret i staden med en stor öppningskonsert i hjärtat av Aarhus den 26 mars.

Fira sportlov i Danmark14.2.2022 14:56:04 CET | Pressmeddelande

Längtan att få resa och umgås med sin familj kanske inte har varit större än den är nu. I både Sverige och Danmark har olika restriktioner som gjort resandet svårt att planera nu tagits bort. Sedan den 1 februari är Covid-19 restriktionerna slopade i Danmark. Äntligen kan restauranger, caféer, museum besökas, aktiviteter göras och vänner träffas. Utan krav på munskydd och utan att behöva visa upp ett Covid-bevis. En frihetskänsla och lycka för många. Vi har samlat på oss tips och förslag till barnfamiljer över aktiviteter och upplevelser i Danmark under sportlovet….eller vinterferie som danskarna kallar det.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum