Inkomst, utbildningsnivå och attityder viktigaste faktorerna bakom sämre återbetalning av studielån

Historiskt har studielånstagare bosatta utomlands varit sämre på att återbetala på sitt studielån. Återbetalningsgraden, ett mått på hur återbetalningen ser ut bland låntagarna, är 94,4 procent i Sverige och 80,9 procent utomlands. CSN har i en ny artikel tittat på vilka faktorer som påverkar återbetalningen hos utlandsbosatta, och inkomsten är avgörande för huruvida man kan betala tillbaka på sitt studielån eller inte.
– Ofta är det flera faktorer som samverkar och som påverkar återbetalningen, säger Hanna Rösth, analytiker på CSN som skrivit artikeln. Det som avgör mest är inkomsten, att man har de ekonomiska förutsättningarna att betala tillbaka på sitt lån. Vi saknar inkomstuppgifter för de flesta utlandsbosatta låntagare, men för låntagare i Sverige ser vi samband mellan låga inkomster och misskötta betalningar. Det är rimligt att tro att sambandet finns även utomlands. I vissa länder där lönenivån är lägre än i Sverige kan det skapa problem att betala sitt årsbelopp.
Utbildningsnivån påverkar betalningsviljan
Även utbildningsnivån är en viktig faktor. Studier på eftergymnasial nivå ökar sannolikheten att återbetalningen sker enligt plan, ett samband som finns både i Sverige och utomlands. Utbildningsnivån påverkar även viljan att återbetala, även när inkomsten räknas med.
– En trolig förklaring till detta är att högre utbildningsnivå ökar sannolikheten för att få ett arbete och därmed en högre inkomst, säger Hanna Rösth. Kopplingen mellan den högre utbildningsnivån och den ökade betalningsviljan, även med inkomst i beaktande, tyder på att det finns andra aspekter i den eftergymnasiala utbildningen som har betydelse. Man blir mer benägen att betala, helt enkelt.
Ålder och skuldstorlek bidrar
En högre ålder ökar också risken för sämre återbetalning, och även skuldstorleken har betydelse. En låg skuld kan indikera en kort utbildning eller avbrutna studier vilket kan försämra möjligheten att få jobb, medan höga skulder ger höga årsbelopp vilket kan försvåra återbetalningen i praktiken. Även låntagarens egna vilja att återbetala är också av betydelse. En låntagare som flyttar utomlands, och successivt tappar kontakten med Sverige kan se det som mindre viktigt att betala på sitt studielån, i synnerhet om avståndet till Sverige är stort och vistelsen varaktig.
– Våra erfarenheter är att kontakt med låntagarna är viktigt för en fungerande återbetalning, säger Hanna Rösth. Det är viktigt att förmedla att det som låntagarna betalar tillbaka kan nästa generation låna, precis som de lånat av studenterna innan dem.
Riskfaktorer för sämre återbetalning
- Låg inkomst
- Lägre utbildningsnivå
- Högre ålder
- Låg eller hög studieskuld
- Attityder till skulder
- Tiden utomlands och avståndet till Sverige
Kontakter
Hanna RöstAnalytikerKunskap om studiestödet
Tel:060-14 63 78hanna.rosth@csn.seStefan TärnhuvudPressekreterareCSN
Tel:073 18 16 004pressekreterare@csn.seBilder

Dokument
Om
CSN ansvarar för studiestödet, bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut cirka 45 miljarder kronor till cirka 900 000 studerande. Ungefär 1,6 miljoner personer har svenska studielån. CSN beviljar också hemutrustningslån till nyanlända flyktingar samt även körkortslån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder. Huvudkontoret ligger i Sundsvall.
Följ CSN
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från CSN
Förenklat regelverk och fler handläggare behövs till omställningsstudiestödet, bedömer CSN31.5.2023 10:50:08 CEST | Pressmeddelande
Handläggningsläget för omställningsstudiestödet är fortsatt utmanande och kommer att följa med under 2024 om inga stora förändringar sker. CSN bedömer fortfarande att större delen av anslaget för både 2023 och 2024 kommer att behöva lämnas tillbaka. CSN fortsätter därför att äska pengar för att anställa fler handläggare och driver också frågan om ett förenklat regelverk för omställningsstudiestödet.
Ny statistik för omställningsstudiestödet25.5.2023 14:49:18 CEST | Nyheter
CSN har sammanställt statistik för omställningsstudiestödet från 1 oktober fram till vecka 16. Statistiken innefattar ansökningar från 32 000 personer och innehåller uppgifter så som utbildningsval, skolform och inkomst före studier.
Färre studiemedelstagare men högre andel tog studielån under 20224.5.2023 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2022 sjönk antalet studerande med studiemedel, men andelen som lånar pengar till studier ökade till den högsta nivån sedan 2004. Ökningen jämfört med 2021 är 1,2 procentenheter, vilket är den största ökningen sedan 1998.
Snart öppnar höstterminens ansökan för omställningsstudiestödet – tänk på det här22.3.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Den 1 april öppnar ansökan för omställningsstudiestöd för höstterminen 2023. CSN förväntar sig ett högt söktryck och rekommenderar alla som tänker söka att titta igenom villkoren och sedan ta kontakt med en omställningsorganisation innan man skickar in sin ansökan.
CSN:s generaldirektör Christina Forsberg talar på konferensen Skills for the green transition – for a competitive Europe 23 mars21.3.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Det unika svenska omställningsstudiestödet uppmärksammas på konferensen Skills for the green transition – for a competititive Europe. Medverkar gör CSN:s generaldirektör Christina Forsberg som kommer att berätta om det halvår som gått sedan införandet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum