Jämtkraft

Innovativ skogsröjning med eldrivna maskiner i Jämtland 

Dela

Jämtkraft röjer ledningsgator helt eldrivet. Allt från bilar till maskiner drivs med el från förnybar energi. Resultatet är minskade utsläpp och bättre arbetsmiljö.

– Det är lättare och tystare, det är mycket bättre. Det är inte samma teknik som att jobba med bensinmaskiner men om du lär dig jobba med elsåg tror jag inte att du vill jobba med bensin igen, säger Petronel Rascanu, skogshuggare för RMV Skog AB, som arbetar med att röja ledningsgator för Jämtkraft.

Steg mot fossilfri verksamhet 
Jämtkraft är först ut i branschen med att genomföra 100 procent eldriven underhållsröjning. Under perioden juni till oktober 2020 röjs cirka 25 mil av bolagets lokalnät med låg- och mellanspänning på 0,4 till 20kW.  Röjningen sker i områdena Lit, Häggenås, Krokom, Dvärsätt, Rödön och Ås.  

– Vårt mål är att bli ett 100% fossilfritt företag, och då är det här ett av de steg vi behöver ta. Men det som också spelar en stor roll när vi tittat på den här utrustningen är att den är väldigt vänlig mot arbetsmiljön, den är tyst och luktar inte. Det är en jätteviktig aspekt att de som jobbar med det här kan se att det händer saker även på den sidan, säger Jens Halvarsson, avdelningschef Jämtkraft Elnät AB.  

Jens Halvarsson, Jämtkraft AB

RMV först i landet 
Eftersom inget liknande har gjorts så fullskaligt i Sverige tidigare har man varit tvungen att ta fram ett helt nytt koncept. Såväl bil som batterier, arbetsselar och laddningsmöjligheter har specialbeställts och anpassats för ändamålet. Det arbetet har gjorts tillsammans med huvudleverantören Ansjö Skog och Markkonsult AB samt samarbetspartnern RMV Skog AB. RMV, med verksamhet från Skåne till Västerbotten, har specialiserat sig inom skogligt underhåll av kraftledningsgator och det var dom som kom med idén att testa att röja helt och hållet med elmaskiner. 

– Eldrivet underhåll för branschen speglar allting som händer i samhället där det mesta blir allt mer eldrivet. Det är jätteviktigt att vi följer med i den utvecklingen. Fördelarna är först och främst att de ergonomiska aspekterna är väldigt bra, allting är lättare. Och sen har vi miljöpåverkan och det är något som vi alla måste ta ansvar för och det tycker jag att vi gör, säger Richard Vestlund, vd RMV Skog AB.  

Miljödriven huvudleverantör  
För skogligt underhåll anlitar Jämtkraft Ansjö Skog & Markkonsult AB, ett jämtlandsbaserat företag med verksamhet i stora delar av landet. 

– Eldrivet underhåll ligger precis i linje med vårt arbete för minskade utsläpp, hållbarhet och förbättrad arbetsmiljö. Vi är nyligen certifierade enligt ISO 14001 där ett stort fokus ligger på livscykelperspektiv, vilket detta nya innovativa arbetssätt verkligen fokuserar på, säger Håkan Karlsson, kundansvarig Ansjö Skog och Markkonsult AB. 

 Håkan Karlsson, Ansjö Skog och Markkonsult AB

Fakta eldrivet underhåll: 
Var: 25 mil underhållsröjning av Jämtkraft Elnäts lokalnät med låg- och mellanspänning på 0,4 till 20 kilovolt. 1/8 av Jämtkraft Elnäts nätområde röjs varje år. 
När: juni - oktober 2020 
Vem/Vilka: Elnätsägaren Jämtkraft Elnät är beställare, Ansjö Skog och Markkonsult AB är huvudleverantör och RMV Skog AB är samarbetspartner. 

 

 

 

Se filmen från arbetet

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Petronel Rascanu, RMV Skog AB
Petronel Rascanu, RMV Skog AB
Ladda ned bild
Jens Halvarsson, Jämtkraft AB
Jens Halvarsson, Jämtkraft AB
Ladda ned bild
Håkan Karlsson, Ansjö Skog och Markkonsult AB
Håkan Karlsson, Ansjö Skog och Markkonsult AB
Ladda ned bild
Richard Vestlund, RMV Skog AB.
Richard Vestlund, RMV Skog AB.
Ladda ned bild

Om

Jämtkraft
Jämtkraft
Kyrkgatan 21
83125 Östersund

063-14 90 00https://www.jamtkraft.se

Jämtkraft erbjuder hållbara energilösningar utifrån vår verksamhet inom elhandel, elproduktion, elnät och fjärrvärme. Vi ägs av tre kommuner i Jämtland; Östersund, Krokom och Åre och vi säljer el i hela Norden, både till privat- och företagskunder. Den el vi producerar själva kommer till hundra procent från förnybara energikällor såsom sol, vind, vatten och skog.

Följ Jämtkraft

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jämtkraft

Ny spelplan och nya aktörer kickade igång SMHI15.5.2020 12:44:00 CESTNyheter

Lyssna på avsnitt 24 av Jämtkrafts podcast Framtidskraft Väderdatan släpptes fri och blev tillgänglig för alla och helt plötsligt utmanades SMHI på sin egen hemmaplan av nya aktörer med nya lösningar. Det fanns bara en väg framåt, att genom förändring komma närmare sina kunder och användare. Beslutet om en förändringsresa Planen var ny och spelarna också. Reaktionerna internt på SMHI var delade. Vissa menade att det inte var någon fara, konkurrenterna skulle med inte hjälp av datan kunna göra det lika bra som de. Medan andra menade att SMHI skulle kunna vara irrelevanta närsomhelst. De sistnämndas analys vägde tyngst, förändringsresan inleddes. – Det som verkligen kändes i magen var när Panasonic släppte en egen vädermodell, det surrade ordentligt hos oss, säger Alexandra Birger Röör på SMHI. Hon är ansvarig för verksamheten New Venture som arbetar med affärsområdet nya marknader inom SMHI:s affärsverksamhet. Här vill man hitta morgondagens stora affärer, innovation och entreprenörskap

150-åring med själ & karaktär söker entreprenör21.4.2020 12:16:00 CESTPressmeddelande

Jämtkraft söker en hyresgäst som vill bedriva verksamhet i Strömbacka kvarn i sommar. Strömbacka kvarn ägs av Jämtkraft men de senaste 25 åren har bolaget arrenderat ut byggnaden och marken där kvarnen ligger till Stiftelsen Hackåsbygden. Arrendet gick ut vid årsskiftet 2019/2020 och stiftelsen vill inte fortsätta att arrendera. Under många år har det varit sommarcafé/-restaurang i lokalen men Jämtkraft är öppen för andra förslag på verksamhet. Tyvärr lämpar sig inte köket för tillagning av mat, för det krävs omfattande ombyggnation och renovering. Men det kanske finns någon annan idé än restaurang? Eftersom Jämtkraft inte ska fortsätta vara hyresvärdar i framtiden, utan i stället hitta någon som vill ta över fastigheten för gott så kommer lokalen inte att renoveras. Det blir istället möjligt för framtida ägare att själva forma lokalen utifrån sina behov. Driver du verksamhet eller vill börja med en och tror att Strömbacka kvarn kan passa för ändamålet – mejla till: info@jamtkraft.se K

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum