Sveriges Arkitekter

Innovativt Sverige kräver estetisk kompetens

Dela

Alla behöver undervisning i estetiska ämnen under sin skoltid. Det blir allt tydligare att den yrkesroll som innehåller estetik och kreativitet löper liten risk att bli förlorare i digitaliseringens tidevarv. Dagens regeringsförslag att återinföra det obligatoriska estetiska valet i gymnasiet är positivt och ligger rätt i tiden, anser Sveriges Arkitekter.

– En bredd av människor med kreativ förmåga är en överlevnadsfråga för att Sverige ska kunna hävda sig som en innovativ nation. Estetik, kreativitet och förmåga att hantera designprocesser är ingen medfödd förmåga utan något vi måste träna oss i. Det är en kompetens som inte riskerar att försvinna när digitalisering och automatisering ökar, säger Charlotta Holm Hildebrand, tf förbundsdirektör i Sveriges Arkitekter.

Efter att gymnasiereformen 2011 tog bort obligatoriska estetiska ämnen har elever valt bort dessa till förmån för kurser som genererar behörighet och meritpoäng. Utvecklingen har lett till att vissa gymnasieskolor helt har tagit bort estetiska ämnen.

Sveriges Arkitekter har verkat för att de estetiska ämnena ska återinföras under en längre tid. Ur en samhällig synvinkel ökar efterfrågan på medarbetare med estetisk och konstnärlig kompetens. I skolan underlättar estetisk och kreativ verksamhet inlärning av mer faktaorienterade gymnasieämnen. Den sänker även trösklarna för att ta del och bidra till kulturlivet. För arkitektbranschen ger estetiska ämnen en viktig grund för fortsatta studier inom arkitektur. Att dessa är obligatoriska ökar chanserna att bredda rekryteringen till arkitektutbildningarna.

– Arkitekters kompetens är oumbärlig i dagens samhällsbyggnadsbransch eftersom de snabba förändringarna kräver hög innovationstakt. Kreativa medarbetare som stärker designprocessen är därför omistliga, säger Charlotta Holm Hildebrand.

För ytterligare information, kontakta tf förbundsdirektör Charlotta Holm Hildebrand. Tel 0706-84 44 77, mejl charlotta.holm.hildebrand@arkitekt.se

Sveriges Arkitekter är fack- och branschorganisation för alla arkitekter, inredningsarkitekter, landskapsarkitekter och planeringsarkitekter. Förbundet har 13 500 medlemmar. Ett viktigt mål för förbundet är goda villkor för medlemmarnas yrkesutövning. Det är en grund för hög kvalitet i arkitektur och planering.

Kontakter

Bilder

Om

Sveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter
Storgatan 41, Box 5027
102 41 Stockholm

Växel 08-505 577 00http://www.arkitekt.se

Sveriges Arkitekter är en fack- och branschorganisation för alla arkitekter i Sverige, vare sig de jobbar med inredning, hus, landskap eller planering. Vi organiserar omkring 90 procent av den samlade arkitektkåren och är därigenom en stark röst för professionen. Vi jobbar för att arkitekturen ska kunna ta större plats i samhället och för att förbättra våra medlemmars villkor. Sveriges Arkitekter gör skillnad i samhället för arkitekturen och arkitekten.

Följ Sveriges Arkitekter

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter

The Swedish Kasper Salin Prize 2018 is awarded to Hamra studio dwelling22.3.2019 11:13:54 CETPress release

In competition with big and well-known building projects such as the New National Museum and Malmö Market hall by Wingårdhs, as well as the dwelling 79 & Park by Bjarke Ingels Group, the small-scale studio dwelling in Hamra on the island Gotland was awarded the Kasper Salin Prize for 2018. Architect Anna Chavepayre, Collectif Encore, and the commissioners Birgitta and Staffan Burling received Architects Sweden’s oldest and most prestigious award at the Architectural Gala on March 19th.

Göteborgsskildrare vinner Sveriges Arkitekters Kritikerpris19.3.2019 21:38:58 CETPressmeddelande

Journalist Mark Isitt mottog Sveriges Arkitekters Kritikerpris på Arkitekturgalan den 19 mars. Han har under längre tid skildrat den arkitektoniska utvecklingen i Göteborg och fick brett genomslag under 2018, bland annat i radioserien Stadsinspektionen. Juryn belönar Mark Isitts folkbildningsgärning, som populariserar utan att bli populistisk, och hans outtröttliga fokus på det byggda resultatet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum