Myndigheten för press, radio och tv

Inslag i SVT om en forskarrapport om Brå kritiseras men frias

Dela

Granskningsnämnden kritiserar men friar två inslag i Rapport och Aktuellt om en forskarrapport. Enligt nämnden brast inslagen i förhållande till kravet på saklighet.

Inslagen i Rapport och Aktuellt handlade om en rapport som tre forskare vid Linköpings universitet skrivit om Brottsförebyggande rådet (Brå). Enligt nämnden kunde inslagen ge den felaktiga uppfattningen att rapport­författarna själva påstått att Brå har en stark anknytning till det socialdemokratiska partiet. Framställningen brast därmed i förhållande till kravet på saklighet. Mot bakgrund av att reportern trots allt sa: ”det visar sig att vad man menar är att det funnits intervjupersoner som tycker att det funnits kopplingar till politiken” var bristen inte så allvarlig att inslagen strider mot detta krav (beslut 19/04230, 19/04241 och 20/00018).

Övriga avgöranden

  • Ett inslag i SVT:s Lokala Nyheter Blekinge om en privat insamling via sociala medier fälls (beslut 19/03628).
  • Ett inslag i SVT:s program Veckans brott med en rekonstruktion och en paneldiskussion frias (beslut 19/03955 och 19/03994).
  • Ett inslag i SVT:s Aktuellt om en förtalsrättegång frias (beslut 19/03901).
  • Ett inslag i SVT:s Svenska nyheter om en sverigedemokratisk politiker frias (beslut 20/00587).
  • Ett inslag i SR:s Studio Ett om en gymnastiktränare frias (beslut 19/02825).
  • TV4:s program Kalla fakta om Arbetsförmedlingen frias (beslut 20/00460).

Nämndens beslut finns att läsa på vår webbplats.

Nyckelord

Kontakter

För mer information kontakta;
Anna Dingertz, 08-580 070 18

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Nyhetsmedier spelar en viktig roll i det svenska samhället16.12.2022 11:42:47 CET | Pressmeddelande

Det finns ett stort intresse för att ta del av nyheter i Sverige. Trots konkurrensen från ett ökat medieutbud förblir vanan att ta del av nyheter relativt intakt. Sättet man gör det på har dock förändrats. Myndigheten för press, radio och tv:s nya rapport Svenska nyhetsvanor 2022 ger en samlad bild av våra nyhetsvanor. Den visar på en gradvis rörelse från papper och tablå till digitala nyhetsmedier.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum