Myndigheten för press, radio och tv

Inslag om en spion fälls av granskningsnämnden

Dela

Granskningsnämnden fäller ett inslag i "Rapport" i vilket det felaktigt uppgavs att en militärpilot varit spion.

Uppdaterad version.

Inslaget som sändes i Rapport den 2 juni handlade om att en militärpilot, som efter att ha varit listad som död i trettio år, nu hade visat sig vara vid liv. Inledningsvis i inslaget uppgavs det felaktigt att piloten varit spion. Enligt nämndens mening var uppgiften av betydelse för framställningen och inslaget strider därför mot kravet på saklighet. Eftersom SVT inte sände någon rättelse finner nämnden också att SVT inte har följt bestämmelsen om beriktigande i radio- och tv-lagen (18/01926).

Övriga ärenden

  • Ett inslag i Lunchekot i P1 om en person som nekats pressackreditering kritiseras men frias i fråga om opartiskhet (18/02108).
  • Ett inslag i Agenda i SVT2 om informationspåverkan frias i fråga om opartiskhet, saklighet och respekt för privatlivet (18/00414).
  • Tävlingsprogrammet Smartare än en femteklassare i SVT1 frias. Det strider inte mot bestämmelsen om otillbörligt gynnande (18/01572).
  • Ett inslag i humorprogrammet Bauta i SVT2 frias i fråga om mediets genomslagskraft (18/01763).
  • Programmet Madame Deemas underbara resa i SVT1 frias i fråga om saklighet och mediets genomslagskraft (18/01904).
  • Gällande ett inslag om en entreprenör i programmet Malou efter tio finner nämnden att TV4 inte har följt bestämmelsen om beriktigande (beslut 18/01180). 

Nämndens beslut finns att läsa på vår webbplats, www.mprt.se.

För mer information kontakta;
Gustav Aspengren, 08-580 070 09

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Arenavägen 55
121 77 Johanneshov

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Myndigheten för press, radio och tv tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Ny rapport: Nytt bottenår för dagspressen - under 2019 sjönk tidningsföretagens försäljning med omkring 1 miljard kronor21.10.2020 09:02:44 CESTPressmeddelande

Den svenska mediemarknaden, som redan innan 2020 präglades av en allt tuffare global konkurrens, gjorde en tvärnit i pandemins spår. Sämst rustad var dagspressen som gick in i 2020 med sämsta året hittills i ryggen. Det visar siffror från vår nya rapport "Medieutveckling 2020 - Medieekonomi" som publiceras idag. Rapporten analyserar de svenska medieföretagens bokslut för 2019, men tar också en titt på hur reklammarknaden har utvecklats under det första halvåret 2020. Medieekonomi är skriven av Jonas Ohlsson, medieforskare och föreståndare för Nordicom vid Göteborgs universitet, på uppdrag av MPRT.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum