Myndigheten för press, radio och tv

Inslag om en spion fälls av granskningsnämnden

Dela

Granskningsnämnden fäller ett inslag i "Rapport" i vilket det felaktigt uppgavs att en militärpilot varit spion.

Uppdaterad version.

Inslaget som sändes i Rapport den 2 juni handlade om att en militärpilot, som efter att ha varit listad som död i trettio år, nu hade visat sig vara vid liv. Inledningsvis i inslaget uppgavs det felaktigt att piloten varit spion. Enligt nämndens mening var uppgiften av betydelse för framställningen och inslaget strider därför mot kravet på saklighet. Eftersom SVT inte sände någon rättelse finner nämnden också att SVT inte har följt bestämmelsen om beriktigande i radio- och tv-lagen (18/01926).

Övriga ärenden

  • Ett inslag i Lunchekot i P1 om en person som nekats pressackreditering kritiseras men frias i fråga om opartiskhet (18/02108).
  • Ett inslag i Agenda i SVT2 om informationspåverkan frias i fråga om opartiskhet, saklighet och respekt för privatlivet (18/00414).
  • Tävlingsprogrammet Smartare än en femteklassare i SVT1 frias. Det strider inte mot bestämmelsen om otillbörligt gynnande (18/01572).
  • Ett inslag i humorprogrammet Bauta i SVT2 frias i fråga om mediets genomslagskraft (18/01763).
  • Programmet Madame Deemas underbara resa i SVT1 frias i fråga om saklighet och mediets genomslagskraft (18/01904).
  • Gällande ett inslag om en entreprenör i programmet Malou efter tio finner nämnden att TV4 inte har följt bestämmelsen om beriktigande (beslut 18/01180). 

Nämndens beslut finns att läsa på vår webbplats, www.mprt.se.

För mer information kontakta;
Gustav Aspengren, 08-580 070 09

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Myndigheten för press, radio och tv tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Dagspressens lönsamhet ökade trots coronakris20.10.2021 14:01:32 CEST | Pressmeddelande

Året 2020 präglades av pandemin och slog hårt mot medborgare och samhälle, men även mediemarknaden. Men trots krisen med vikande annonsintäkter lyckades dagspressen ändå öka sin lönsamhet. Tack vare snabbt utbetalda stödåtgärder så räddades stora delar av tidningsbranschen ur krisen visar den nya rapporten Medieekonomi 2021. Rapporten är skriven av Tobias Lindberg, forskare på Nordicom vid Göteborgs universitet, på uppdrag av MPRT.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum