Patent- och registreringsverket

Inte alltid äkta vara

Dela
Runt hälften av de som köper piratkopierade varor i Sverige gör det i tron att de köper äkta varor. Anmärkningsvärt många. Särskilt svår kan bedömningen vara på nätet och när köpen sker snabbt och impulsivt. Att köpa piratkopior innebär inte bara ekonomiska konsekvenser utan medför ibland även risker för enskildas hälsa och säkerhet. I samband med köpfesten Black Friday och stundande julhandel riskerar många konsumenter att drabbas hårt.
Foto: Casper Hedberg
Foto: Casper Hedberg

-      Det är tyvärr rätt lätt att ramla in på en piratsajt idag. Många tar snabba beslut när de ser lägre priser och är då inte lika uppmärksamma vilken sida de shoppar på. Vi är måna om att uppmärksamma detta eftersom piratkopior inte har gått igenom de tester som krävs för att få säljas i Sverige och kan vara farliga att använda, säger Per Holgersson expert på frågor om piratkopiering på Patent- och registreringsverket (PRV).

De oseriösa aktörerna på nätet tar till alltmer sofistikerade knep för att vilseleda konsumenter. Runt hälften av de som köper piratkopierade varor i Sverige gör det i tron att de köper äkta varor.

Förfalskade produkter uppfyller oftast inte säkerhetskrav och det finns inga garantier för vad exempelvis kosmetikan eller schampot innehåller. Det är dessutom nästan omöjligt att se skillnad på en äkta vara och en kopia när man ser dem på nätet.

-      Sannolikt är det privatpersoner som klickar hem kosmetika, märkeskläder eller elektronik till ett lägre pris i tro att de köper äkta varor. Ett annat exempel på farliga produkter kan vara jackor där flamskyddsmedel saknas, vilket kan göra det livsfarligt att vistas nära en öppen låga. Man luras helt enkelt tro att man har köpt en kontrollerad produkt som uppfyller krav på säkerhet och innehåll. Men i själva verket får du något helt annat, något som kan framkalla allergiska reaktioner eller orsaka bränder, avslutar Per Holgersson.

Den årliga omsättningen för piratkopierade produkter, där originalen kommer från svenska företag, är uppskattningsvis 28,3 miljarder kronor. Svenska företag förlorar varje år 17,4 miljarder kronor på grund av piratkopiering, enligt en studie från OECD och EUIPO, som gjorts på uppdrag av PRV.

Problemet är enormt. Av den totala världshandeln uppskattas 2,5 % utgöras av olagligt kopierade produkter och 5,8% av importen till EU.

Expertens tips

1. Var uppmärksam på priset. Är priset för bra för att vara sant, är det ofta det.

2. Se till att det finns kontaktuppgifter och kontrollera dessa om du handlar på nätet.

3. Kontrollera var webbsidan kommer ifrån. Att den är på svenska betyder inte att den ligger i Sverige. 

4. Använd sunt förnuft.

5. Vill du vara säker så handla hos auktoriserade eller välkända nätbutiker. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Casper Hedberg
Foto: Casper Hedberg
Ladda ned bild

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med syfte att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye