Inte alltid äkta vara
Runt hälften av de som köper piratkopierade varor i Sverige gör det i tron att de köper äkta varor. Anmärkningsvärt många. Särskilt svår kan bedömningen vara på nätet och när köpen sker snabbt och impulsivt. Att köpa piratkopior innebär inte bara ekonomiska konsekvenser utan medför ibland även risker för enskildas hälsa och säkerhet. I samband med köpfesten Black Friday och stundande julhandel riskerar många konsumenter att drabbas hårt.

- Det är tyvärr rätt lätt att ramla in på en piratsajt idag. Många tar snabba beslut när de ser lägre priser och är då inte lika uppmärksamma vilken sida de shoppar på. Vi är måna om att uppmärksamma detta eftersom piratkopior inte har gått igenom de tester som krävs för att få säljas i Sverige och kan vara farliga att använda, säger Per Holgersson expert på frågor om piratkopiering på Patent- och registreringsverket (PRV).
De oseriösa aktörerna på nätet tar till alltmer sofistikerade knep för att vilseleda konsumenter. Runt hälften av de som köper piratkopierade varor i Sverige gör det i tron att de köper äkta varor.
Förfalskade produkter uppfyller oftast inte säkerhetskrav och det finns inga garantier för vad exempelvis kosmetikan eller schampot innehåller. Det är dessutom nästan omöjligt att se skillnad på en äkta vara och en kopia när man ser dem på nätet.
- Sannolikt är det privatpersoner som klickar hem kosmetika, märkeskläder eller elektronik till ett lägre pris i tro att de köper äkta varor. Ett annat exempel på farliga produkter kan vara jackor där flamskyddsmedel saknas, vilket kan göra det livsfarligt att vistas nära en öppen låga. Man luras helt enkelt tro att man har köpt en kontrollerad produkt som uppfyller krav på säkerhet och innehåll. Men i själva verket får du något helt annat, något som kan framkalla allergiska reaktioner eller orsaka bränder, avslutar Per Holgersson.
Den årliga omsättningen för piratkopierade produkter, där originalen kommer från svenska företag, är uppskattningsvis 28,3 miljarder kronor. Svenska företag förlorar varje år 17,4 miljarder kronor på grund av piratkopiering, enligt en studie från OECD och EUIPO, som gjorts på uppdrag av PRV.
Problemet är enormt. Av den totala världshandeln uppskattas 2,5 % utgöras av olagligt kopierade produkter och 5,8% av importen till EU.
Expertens tips
1. Var uppmärksam på priset. Är priset för bra för att vara sant, är det ofta det.
2. Se till att det finns kontaktuppgifter och kontrollera dessa om du handlar på nätet.
3. Kontrollera var webbsidan kommer ifrån. Att den är på svenska betyder inte att den ligger i Sverige.
4. Använd sunt förnuft.
5. Vill du vara säker så handla hos auktoriserade eller välkända nätbutiker.
Nyckelord
Kontakter
Anna WeihePressansvarig
Tel:0725-969541press@prv.seBilder

Om
PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med syfte att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.
Följ Patent- och registreringsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket
Bus eller godis - få ruskiga varumärken registrerade i Sverige31.10.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Halloween är en relativt ny tradition i Sverige. Det märks även bland de svenska varumärkesansökningarna. Ny statistik från PRV visar att det än så länge bara finns fyra svenska varumärken som innehåller ordet ”halloween”.
Sverige på bronsplats i världen när innovation mäts29.9.2022 09:01:17 CEST | Pressmeddelande
Sverige placerar sig på tredje plats när världens mest innovativa länder mäts i FN:s immaterialrättsorganisation WIPO:s årliga mätning Global Innovation Index. - Vi är mycket stolta över att Sverige på nytt är ett av världens mest innovativa länder, säger Peter Strömbäck, generaldirektör PRV. Sverige behåller sin pallplats på topp tre men går i år från silver till brons.
Med blick mot framtiden11.7.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Varje år sammanställer vi patentinformation som avspeglar kreativa tendenser i samhället och sätter ljus på vad som är på gång. En framtidsspaning som siar om vad som komma skall och inom vilka områden innovationerna sker. Årets upplaga är nu här, med fokus på miljö- och batteriteknik. Vi har tittat särskilt på framtidens fordon och fått en exklusiv intervju med Northvolt.
Unga svenskar köper fler falska produkter8.6.2022 06:05:00 CEST | Pressmeddelande
Mer än hälften (52 %) av tillfrågade européer mellan 15 och 24 år säger att de har köpt minst en plagierad produkt på nätet under det senaste året. I Sverige uppger hela 37 procent att de köpt ett plagiat. Det visar en rapport från EUIPO, Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet, som presenteras idag, på World Anti- Counterfeiting day.
Sverige på rekordnivå – näst flest patentansökningar i världen5.4.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
I dag presenteras den årliga rankingen av Europas mest innovativa länder. Sverige kniper andra platsen med totalt 4 954 st patentansökningar till European Patent Office (EPO), en ökning på 12 % jämfört med året innan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum