World Childhood FoundationWorld Childhood Foundation

Internet tillåter sexuella övergrepp mot barn i Sverige.

Dela
För första gången presenteras samlad statistik och analys för domar från 2020-2021 rörande internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn i Sverige. Det framgår bland annat att barn har väntat upp till 8,5 år från det att de först utsatts för ett övergrepp till dess att rättegången har avslutats. Rapporten tydliggör att det krävs nya verktyg och större samverkan både från polis och plattformar såväl som samhället i stort för att bättre kunna bekämpa den här typen av brott. Childhoods AI-projekt Stella Polaris är en av flera insatser som kan accelerera arbetet mot sexuella övergrepp mot barn.
Rapporten ”…det var en känsla av att han befann sig i rummet bredvid”
Rapporten ”…det var en känsla av att han befann sig i rummet bredvid”

Rapporten ”…det var en känsla av att han befann sig i rummet bredvid” granskar internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn hanterade av svenska tingsrätter 2020–2021. Den är framtagen inom ramen för Childhoods AI-hubb Stella Polaris, vars syfte är att samordna, utveckla och intensifiera AI-relaterade initiativ i Sverige för att bekämpa sexuella övergrepp mot barn. Genom att föra samman aktörer med olika kompetenser möjliggörs ett närmare samspel mellan polis, åklagare och barnrättsaktörer å ena sidan och AI-experter, programmerare, forskare och teknikföretag å andra sidan.

Internet är en central och i många fall nödvändig del av barn och ungas uppväxt, men det har även medfört en ökad utsatthet. Därför är det viktigt att vi har fungerande skyddsmekanismer som varnar för pågående övergrepp och kapacitet att hantera och utreda efter att övergrepp skett.

Granskningen av de 157 domarna visar att barnen var mellan 2–17 år vid tiden för det första övergreppet och att vissa barn har väntat upp till 8,5 år till dess att rättegång avslutats. Många domar brister i dokumentation av viktig information som kan hjälpa till att ge en fullständig bild av vad som karaktäriserar den här typen av brott. Däremot framgår det tydligt att plattformarna möjliggjort för de misstänkta gärningspersonerna att kontakta upp till 83 barn vardera.

De vanligaste plattformarna var Snapchat som förekom i över hälften av de 685 enskilda fallen, följt av Instagram och Star Stable. Rapporten visar att det vanligaste är att brotten kommer till ytan i samband med att polis hittar material i anknytning till andra brottsundersökningar. Enligt rapporten är det sällan barnen själva som anmäler brotten.

- Det är fullkomligt oacceptabelt att ett barn kan tvingas spendera en stor del av sin barndom i väntan på att brott ska klaras upp. Dessa övergrepp kan förebyggas genom mer forskning på området, fler tekniska lösningar - inklusive AI-lösningar och fler insatser mot potentiella förövare, säger Britta Holmberg, programchef och vice generalsekreterare, World Childhood Foundation.

Rapporten fördjupas med insikter från expertkommentarer från polis, målsägandebiträde och psykolog som forskat om barn och sexuella övergrepp.

Ta del av rapporten ”…det var en känsla av att han befann sig i rummet bredvid”  och tillhörande interaktiva visualiseringar här. 

Om online grooming

Online grooming är när en vuxen förövare använder sig av internet för att utnyttja barn sexuellt, exempelvis genom att få barnen att skicka nakenbilder eller i videosamtal genomföra sexuella handlingar. Förövaren utnyttjar barns utsatthet och nyfikenhet, och kan använda sig av manipulation, erbjudanden och hot. Det finns många groomingfall där förövare lyckats utnyttja massvis med barn - i vissa fall fler än 100 barn - att utföra sexuella handlingar, innan övergreppen upptäckts. Barnen känner ofta skam och skuld över det som skett, något som förövarna utnyttjar och som leder till att få av brotten rapporteras utan däremot nystas upp då en enskild anmälan når polisen.

Om Stella Polaris

Childhoods Stella Polaris är ett fyraårigt projekt med syfte att samordna, uppmuntra och intensifiera AI-relaterade initiativ för att bekämpa sexuella övergrepp mot barn. Genom att föra samman aktörer med olika kompetenser möjliggör vi ett närmare samspel mellan polis, åklagare och barnrättsaktörer å ena sidan och AI-experter, programmerare, forskare och teknikföretag å andra sidan. Genom detta accelererar vi utvecklingen och tillämpningen av konkreta AI-lösningar i arbetet mot sexuella övergrepp mot barn.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Rapporten ”…det var en känsla av att han befann sig i rummet bredvid”
Rapporten ”…det var en känsla av att han befann sig i rummet bredvid”
Ladda ned bild
Omslagsbild till rapporten ”…det var en känsla av att han befann sig i rummet bredvid”
Omslagsbild till rapporten ”…det var en känsla av att han befann sig i rummet bredvid”
Ladda ned bild
Britta Holmberg, programchef och vice generalsekreterare World Childhood Foundation
Britta Holmberg, programchef och vice generalsekreterare World Childhood Foundation
Ladda ned bild

Länkar

Om

World Childhood Foundation
World Childhood Foundation
Sveavägen 166, 16 tr
113 46 Stockholm

+46(0)8-551 175 00https://childhood.se/

World Childhood Foundation arbetar med att förebygga våld och sexuella övergrepp mot barn i Sverige och internationellt.Det gör vi genom att initiera och stötta olika typer av insatser, oftast i partnerskap med gräsrotsorganisationer och andra nätverk, för att utveckla innovativa metoder som hjälper barn och familjer i utsatthet. Läs mer på childhood.se 

Följ World Childhood Foundation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från World Childhood Foundation

AI-genererat övergreppsmaterial mot barn - Vad är det som händer?9.4.2024 15:30:15 CEST | Pressinbjudan

Den 12 april anordnar World Childhood Foundation, Internetstiftelsen och Women in AI ett webbinarium för att adressera en mörk aspekt av AI-teknologins framfart: skapandet av AI-genererat övergreppsmaterial mot barn. Webbinariet belyser de utmaningar och faror som den snabba framväxten av AI-teknologi medför samt utforskar hur vi tillsammans kan arbeta för en säkrare framtid för våra barn.

Skolsköterska vinner årets Childhoodpris!8.12.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Årets Childhoodpris går till Bitte Johnsson, skolsköterska vid Praktiska Gymnasiet i Ystad. Under torsdagskvällens ceremoni, i närvaro av H.M. Drottningen, hyllades elevhälsan och tre finalister för sitt arbete med att stötta barns och ungas utveckling och skolgång. Vinnaren utsågs av en jury bestående av bland andra Prinsessan Madeleine, vice hedersordförande Childhood och Carin Götblad, polismästare vid Noa.

Childhoodpriset 2023 hyllar elevhälsan - rekordmånga nomineringar.24.11.2023 06:00:11 CET | Pressmeddelande

Childhoodpriset 2023 hyllar elevhälsan. Årets finalister och elevhälsohjältar är Monica Mancilla Robles, Linköping, Farida Khan Sällbom, Göteborg och Bitte Jonsson, Ystad. Tre eldsjälar som stöttar barns och ungas utveckling och skolgång. Årets jury består bland andra av H.K.H. Prinsessan Madeleine, vice hedersordförande World Childhood Foundation och Carin Götblad, polismästare vid Noa. Vinnaren presenteras den 7 december och utöver äran tilldelas hen 50 000 kronor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye