Myndigheten för press, radio och tv

Intervju med forskare i Aktuellt frias

Dela
Granskningsnämnden friar ett inslag i "Aktuellt" som handlade om en rapport som beräknat kostnaden för flyktinginvandringen i Sverige.

Inslaget innehöll en studiointervju med forskaren bakom rapporten som bland annat fick svara på frågor om varför det var viktigt att utreda vad en flykting kostade och om forskaren trodde att rapporten kunde komma att användas i valrörelsen. Inslaget anmäldes av ett 30-tal personer som främst kritiserade programledaren för att vara tendensiös. Granskningsnämnden anser inte att programledarens frågor och förhållningssätt strider mot kravet på opartiskhet. Nämnden har då beaktat att en programledares uppgift vid intervjuer är att genom ett kritiskt förhållningssätt tydliggöra den intervjuades hållning (beslut 18/01913).

Övriga ärenden

  • Sändningen av programmet Mordutredarens egna fall i TV4 Fakta fälls i fråga om mediets genomslagskraft (18/03329). En scen där en person blev skjuten i huvudet kunde verka skrämmande för barn och borde inte ha sänts före kl. 21.
  • En sändning av en ishockeymatch i SVT2 frias i fråga om otillbörligt gynnande och elektroniska företagsskyltar (18/00157).
  • Ett inslag i SVT:s Rapport om en milisledare friades i fråga om opartiskhet, saklighet och mediets genomslagskraft (18/00515).
  • Ett inslag i SVT:s satirprogram Svenska nyheter om medicinsk cannabis friades i fråga om opartiskhet och saklighet (18/01023).
  • Inslag i SVT:s Lokala nyheter Örebro om en kommunpolitiker som driver hotell friades i fråga om opartiskhet och saklighet (18/01317).
  • Ett inslag i TV4 Nyheterna om amerikanska attacker i Syrien friades i fråga om saklighet (18/01323).
  • Ett inslag i SVT:s Lokala nyheter Öst om en berättelse om våldtäkt friades i fråga om opartiskhet och saklighet (18/01536).
  • Programmet Nya perspektiv i SVT2 om specialskolor för döva och hörselskadade friades i fråga om opartiskhet och saklighet (18/01656).

Alla nämndens beslut finns att läsa på vår webbplats, www.mprt.se.

För mer information kontakta;
Johannes Wik, 08-580 070 33

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Myndigheten för press, radio och tv tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum