Dagens Samhälle

Invandring oväntat het fråga i norr

Dela

Frågan om invandring är den hetaste i årets valrörelse, och norrländska väljare värderar den oväntat nog högst i landet. Miljöfrågan är valrörelsens bubblare – allra mest i Stockholms län. Dagens Samhälle har kartlagt valets viktigaste frågor i olika delar av landet.


Under sommaren frågade mätinstitutet Demoskop drygt 3 000 personer över hela landet vilken valfråga de tycker är allra viktigast. Det stora antalet intervjuer gör det möjligt att bryta ned materialet och se om väljare prioriterar olika i olika delar av landet.

Och det finns några intressanta skillnader.

Till exempel visar sig invandringsfrågan vara särskilt viktig bland väljare i Norrland. Visserligen är det en stor och varierad region, men det är statistiskt säkerställt att invandringsfrågan ligger högre i Norrland än i riket som helhet.

– Jag tror att vi kan få se överraskningar i många norrländska valkretsar, säger Peter Santesson, chef för Demoskops opinionsanalys.

Ett annat anmärkningsvärt resultat i mätningen är att Stockholms län sticker ut i miljöfrågan.

– Resultatet är väldigt tydligt. Miljön är den klart viktigaste frågan för stockholmarna, före både invandringen och vården. Så ser det inte ut i hela riket, säger Peter Santesson.

Frågan om lag ordning, som var närmast obefintlig 2014, har seglat upp som en central fråga nästan överallt. Högst betydelse har den bland skånska väljare.

Hela artikeln bifogas.

Vilken politisk fråga är viktigast? 

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Bilder

Dokument

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum