Trafikverket

Investeringsstöd till snabbladdare på 28 platser

Dela

Nu är det återigen möjligt att söka investeringsstöd till snabbladdare. Vi har identifierat 28 platser i sex län, från Dalarna och norrut till Norrbottens län, där snabbladdare saknas längs de större vägarna.

Trafikverket har totalt 150 miljoner kronor för stöd till infrastruktur som annars inte byggs ut. Publik snabbladdning kan vara ett komplement till annan verksamhet i anslutning till vägarna.

- Det är positivt att vi jobbar för att täcka hela Sverige med snabbladdare. Elbilister ska, precis som andra bilister, kunna köra genom hela landet, säger Hanna Eklöf, Trafikverket.

Det gäller att ligga steget före vid etablering

Redan när anbudet skickas in behöver marktillstånd finnas och kontakt med nätbolaget tas.

- Erfarenheter från tidigare utlysningar visar att elanslutningen kan ta lång tid. Anbudsperioden öppnar den 3 oktober och sista dag för att lämna anbud är den 21 oktober, säger Hanna Eklöf, Trafikverket.

Trafikverket har sedan 2020 beviljat investeringsstöd till nya snabbladdstationer. 15 av dem är redan i drift och i november beräknas 60 stycken vara i drift.”.

Fler måste köra på el 

Elektrifiering av transportsektorn är en av nyckelåtgärderna för att nå klimatmålen, och fler måste köra på el om vi ska nå målen.

Nyckelord

Kontakter

Hanna Eklöf, utredningsledare Trafikverket, 010-123 57 73

Trafikverkets presstjänst, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30

Bilder

Dokument

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum