VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Invigning: Linköpings självkörande bussar välkomnas nu till Vallastaden

Dela

Välkommen till invigningen av den nya etappen i “Ride the future”-projektet då våra självkörande fordon kommer börja trafikera stadsdelen Vallastaden i Linköping.

Vi kommer berätta om den nya fasen i projektet, erbjuda demonstration av bussarna, presentera deras namn samt bjuda på festlig förtäring.

När: Fredagen den 17 september, kl. 14.00 - 16.00
Var: Nobeltorget, Linköping

Medverkande samarbetspartners under invigningen:

  • Muharrem Demirok, kommunalråd Linköpings kommun
  • Tomas Svensson, gd VTI
  • Sofia Malander, vd Östgötatrafiken
  • Martin Tollén 1:e vice ordförande Trafik- och samhällsplaneringsnämnden, Region Östergötland
  • Mikael Hagerfors, strategisk fastighetsutvecklare, Akademiska hus
  • Anna Höjer, vd Transdev
  • Magnus Blinge, adj. professor, Linköpings universitet
  • Matilda Lindström, avd.chef för mobilitet och system, RISE

Moderator: Lena Miranda, vd, Linköping Science Park

Även andra sakkunniga i projektet kommer vara på plats.

Om projektet Ride the future

“Ride the future” är ett forskningsprojekt som testar hur självkörande bussar kan bli en del av den moderna stadens hållbara mobilitetslösningar.

Sedan mars 2020 rullar två självkörande, eldrivna bussar på campusområdet i Linköping. En säkerhetsförare finns ombord på varje tur och agerar kundvärd och kan vid behov överta körningen manuellt. Bussarna kan ta mellan 11 och 13 passagerare, men för tillfället råder en gräns på 3 passagerare.

Nu utökas sträckan och bussarna kommer även trafikera stadsdelen Vallastaden i Linköping.

Några exempel på forskningsprojekt som pågår inom Ride the future är studier av hur personer med synnedsättning kan resa med bussarna, hur äldre personer och barn upplever resandet ur olika aspekter. Även mer tekniska studier görs som exempelvis hur bussarna fungerar vid olika väderförhållanden och hur de kan användas för att samla in miljöfarliga partiklar.

Välkommen!

https://ridethefuture.se/

Ride the future är ett regionalt utvecklingsprojekt i samverkan mellan Akademiska Hus, Linköpings kommun, Linköping Science Park, Linköpings universitet, RISE, Transdev Sverige, VTI och Östgötatrafiken.

Kontakter

Om

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut013-20 40 00http://www.vti.se

VTI är ett forskningsinstitut med uppdrag från regeringen att bedriva forskning och utveckling inom transportområdet. Vi verkar för att målen för transportpolitiken uppnås genom att kontinuerligt förbättra kunskapen om transportsektorn.

Vi är cirka 200 medarbetare på flera platser i landet. Mer än hälften av våra medarbetare inom forskning och utveckling har doktors- eller licentiatexamen. Vi har egna professorstjänster inom väg- och banteknik, människa-maskin-interaktion (HMI), miljöanalys samt nationalekonomi.

Hos oss finns en mängd vetenskapliga discipliner samlade. Genom att både arbeta på djupet och tvärs över olika kunskapsområden kan vi bidra i både mindre och stora forskningssatsningar.

Vi har kunskap inom alla trafikslag – väg, järnväg, sjö- och luftfart.

Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Begränsad potential att uppnå miljökvalitetsmål genom överflyttning av gods med dagens prioriteringar30.8.2021 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den politiska ambitionen att flytta över transporter av gods från väg till järnväg och sjöfart har en begränsad potential att bidra till att uppfylla klimat- och miljömålen. Det sett till de investeringar i infrastruktur och teknik, framför allt på vägsidan, som gjorts och planeras samt de politiska beslut som fattats på nationell nivå och inom EU.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum