Svenska Ishockeyförbundet

Ishockeyns förbudsmöte avslutat: Anders Larsson omvald som ordförande och nya ekonomiska licenskrav införs

Dela

Idag fredag den 11 juni genomfördes Svenska Ishockeyförbundets förbundsmöte digitalt. Anders Larsson omvaldes till ordförande och förbundsmötet beslutade att införa nya ekonomiska licenskrav för spel i SDHL, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. I övrigt beslutades att införa nationella principer för optimerad spelarutveckling i hela landet. Förbundet redovisade också ett ekonomiskt resultat i balans över den senaste tvåårsperioden.

Vid förbundsmötet, Svenska Ishockeyförbundets högsta beslutande organ, tar den samlade svenska ishockeyrörelsen beslut i de större principiella frågorna inför kommande år och väljer ledamöter till styrelse och valberedning.

Anders Larsson valdes om till ordförande för tredje gången och Pia Carlsson Thörnqvist, Tyresö, och Maria Wilén, Östersund, valdes in som nya ledamöter i förbundsstyrelsen.

- Vi i svensk ishockey har en utmanande tid framför oss där vi med samlad kraft ska ta oss ur pandemin på bästa möjliga vis. De kommande fyra åren innehåller dessutom U18-VM dam, U20-VM herr och VM för herrar på hemmaplan, något som kommer kunna bygga ishockeyns popularitet och fortsatta utveckling. Därför är det med stolthet och ödmjukhet jag tackar för förtroendet att tillsammans med styrelsen få leda svensk ishockey framåt ytterligare en period, säger Anders Larsson.

Licensregler

Sedan 2017 har svensk ishockey ett samlat licensregelverk för klubbar som sportsligt kvalificerar sig för spel i SDHL, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Det handlar bland annat om krav på ekonomi, organisation, ungdomsverksamhet och arena. Tidigare har kravet på eget kapital varit absoluta belopp men nu införs i stället ett procentuellt krav på eget kapital i relation till omsättningen (2022: 2 %, 2023: 5 %, 2024: 8 % och från 2025: 10 %) för spel i de nationella seniorserierna.

Nationella principer för optimerad spelarutveckling

De nationella principerna upp till och med 16 års ålder har tagits fram utifrån syftet att ”så många som möjligt ska vilja fortsätta spela ishockey så länge som möjligt – och för de som har den ambitionen, ges chansen att bli så bra som möjligt”. De 18 principerna handlar om matchspel, träning, övergångar, selektering/toppning, distriktens verksamhet och privata aktörers verksamhet. Principerna ska enligt förbundsmötets beslut vara införda senast från och med säsongen 2022/23.

Ekonomiskt resultat

Svenska Ishockeyförbundet redovisar säsongen 2020/21 ett underskott för den operativa verksamheten (resultat före finansiella poster) på 1.47 miljoner kronor. Sammantaget över den senaste tvåårsperioden redovisar förbundet ett resultat i balans.

Förbundsstyrelsen i sin helhet 2021–2023

Anders Larsson, ordförande                   (omval)
Lars Nilsson                                             (omval, Region Väst)
Michael Persson                                      (omval, Region Norr)
Jonas Sandberg                                      (omval, Region Syd)
Göran Tidström                                        (omval, Region Öst)
Anders Källström                                     (omval, SHL/SDHL-föreningarna)
Pia Carlsson Thörnqvist                          (nyval, SHL/SDHL-föreningarna)
Peter Forsberg                                         (omval, fritt mandat)
Cecilia Hager                                           (omval, fritt mandat)
Eva Werkelin                                            (omval, fritt mandat)
Maria Wilén                                              (nyval, fritt mandat)

Jonas Bergqvist och Mats Larsson lämnar Svenska Ishockeyförbundets styrelse efter elva respektive sex år som ledamöter.

Nyckelord

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum