Region Norrbotten

IVO vill att Region Norrbotten ska betala vite

Dela
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) menar att Region Norrbotten inte har gjort tillräckligt för Sunderby sjukhus ska ha 180 disponibla vårdplatser. Därför vill IVO att Region Norrbotten ska betala det vite på 10 miljoner kronor som de tidigare riktat mot regionen.

För ungefär ett år sedan riktade IVO ett föreläggande mot Region Norrbotten. I början av sommaren redovisade Region Norrbotten vilka åtgärder man vidtagit. IVO har efter det genomfört flera inspektioner på sjukhuset. Nu kommer beskedet om att IVO inte tycker att åtgärderna är tillräckliga.

Region Norrbotten delar IVO:s bild av att antalet tillgängliga vårdplatser på sjukhuset bör öka. Inte bara till 180, utan till 200.  Region Norrbotten har försökt att öka antalet vårdplatser under lång tid, men eftersom vården i hela Sverige har brist på sjuksköterskor är det en svår uppgift.

– Vår målsättning är att hålla 200 vårdplatser öppna inom den somatiska vården för vuxna på Sunderby sjukhus. Vi har en tydlig strategi för att komma tillrätta med våra svårigheter kring bemanning och där flera ytterligare åtgärder ska verkställas. Vi ska också arbeta med frågan hur vi hanterar vårdplatserna, både över länet och på Sunderby sjukhus säger Ulf Bergman, tf regiondirektör.

Många åtgärder har vidtagits, både innan och efter IVO:s inspektioner. Vårdplatsfrågan och bemanningen står högst upp på agendan och har stor prioritet.

– Det här är ett omfattande arbete och vi behöver komplettera med ytterligare aktiviteter. Det verksamheten behöver är beslut som leder till faktiska åtgärder, säger Ulf Bergman.

Det är förvaltningsrätten som beslutar om Region Norrbotten ska betala vite eller inte. Nu ska Region Norrbotten lämna ett svar med sin syn på situationen till förvaltningsrätten. Efter det fattar förvaltningsrätten sitt beslut.

– Om förvaltningsrätten säger att vi ska betala vitet kommer vi ha möjlighet att överklaga. Det är långt ifrån självklart att IVO har rätt att bestämma hur många vårdplatser en region ska ha tillgängliga. När IVO ställde liknande krav på Region Uppsala ogiltigförklarade kammarrätten deras krav på vite och det är självklart något vi har med oss framöver.

Nyckelord

Kontakter

Om

Region Norrbotten
Region Norrbottenhttps://www.norrbotten.se/

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 6 500 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård, tandvård, regional utveckling och kultur. På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum