Teknikföretagen

Ja till OpOs hemställan – men med reservationer

Dela
De opartiska ordförandena (OpO) föreslår löneökningar på 6,5 procent i ett 24 månader långt riksavtal för industrin. Teknikarbetsgivarna och Tekniktjänstearbetsgivarna accepterar OpO:s hemställan, men ser utmaningar i den föreslagna nivån.
Tomas Undin, förhandlingschef, Teknikföretagen
Tomas Undin, förhandlingschef, Teknikföretagen

– Givet de mycket osäkra omvärldsförutsättningarna kan det konstateras att hemställans löneökningstakt är hög, säger Teknikföretagens förhandlingschef, Tomas Undin.

– Viktningen av löneökningarna i hemställan är något framtung, det är bra under rådande förhållanden, fortsätter Tomas Undin.

En utgångspunkt vid avtalstecknande är att parterna med någorlunda säkerhet måste kunna överblicka den tidsperiod som intecknas genom det nya avtalet.

– En tvåårig avtalsperiod kan bara accepteras i ett avtal där löneökningarnas storlek det andra året ligger på föreslagna nivåer. Det är inte möjligt att teckna avtal som innebär att löneökningstakten det andra året är påtagligt högre, säger Tomas Undin.

De opartiska ordförandena har i hemställan angett att den slutliga hemställan kommer att kunna innehålla regler om vilka parterna träffat överenskommelse. I den utsträckning sådana överenskommelser innebär kostnader för arbetsgivarsidan anser Teknikföretagen att dessa kostnader är inkluderade i avtalsvärdet om 6,5 procent i enlighet med principen om att allt ska räknas.

– Ökningen av avtalens lägsta löner är hög enligt hemställan, att höja trösklarna in på arbetsmarknaden är inte rätt väg att gå, säger Tomas Undin.

Kontakter

Bilder

Tomas Undin, förhandlingschef, Teknikföretagen
Tomas Undin, förhandlingschef, Teknikföretagen
Ladda ned bild

Om

Teknikföretagen
Teknikföretagen
Storgatan 5
114 85 Stockholm

http://www.teknikforetagen.se

Teknik gör världen bättre. Den svenska teknikindustrins företag står för de lösningar som tacklar vår tids stora utmaningar. Det är hos Teknikföretagen som dessa företag är medlemmar.

Följ Teknikföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen

Nytt system för arbetstillstånd behöver styra hårdare mot kortare handläggningstider12.5.2023 14:06:53 CEST | Pressmeddelande

Migrationsverket presenterade idag en ny modell för att hantera arbetstillståndsärenden i syfte att främja högkvalificerad arbetskraftsinvandring. Bransch- och arbetsgivarorganisationerna Teknikföretagen, TechSverige och Innovationsföretagen är positiva till regeringens ambitioner men pekar på att den modell som presenterats idag behöver vässas för att träffa rätt och ger flera inspel till utformningen av det nya systemet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum