Riksteatern

Jämlikhet, mångfald och klimat - Riksteaterns kongress 2019

Dela
I helgen höll Riksteatern kongress i Karlstad. Mer än 250 lokala representanter från hela Sverige var på plats för att fatta beslut kring vilka mål och vilken riktning Riksteatern ska ha de närmsta fyra åren. I fokus stod beslut om strategier för jämlikhet, mångfald och miljö.

Riksteatern fortsätter sitt arbete för att uppnå sin vision scenkonst för alla överallt. I helgen klubbades Riksteaterns strategi för jämlikhet och mångfald igenom. Målsättningen är att alla ska kunna delta, ha inflytande och känna delaktighet i konsten och samhället. Detta ska långsiktigt visa sig i tjänstetillsättningar, publik och även inom scenkonsten - till exempel vilka historier som berättas och vem som står på scen.

I helgen fattades även beslut om Riksteaterns strategi för minskad klimatpåverkan. Riksteatern ska vara en organisation som bedriver sin verksamhet med målsättningar som ligger i linje med Riksdagens miljömål kopplade till klimatpåverkan och med målen i internationella avtal rörande klimatpåverkan som Sverige undertecknat.

- Vi ser att klimatförändringar till följd av mänsklig aktivitet är och blir en alltmer prioriterad och uppmärksammad fråga bland kreatörer, anställda, publik, medlemmar, staten och andra av Riksteaterns intressenter. För att vi, Riksteatern, ska förbli relevant behöver vi ta den frågan på allvar både på, bakom och framför scenen, säger Berit Högman, ordförande Riksteatern.

Årets kongress behandlade även 63 motioner från föreningar runt om i landet. Dessa har handlat om bland annat påverkan av repertoar och stöd till lokala riksteaterföreningar.

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 528 991 5

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum