Riksteatern

Jämlikhet, mångfald och klimat - Riksteaterns kongress 2019

Dela

I helgen höll Riksteatern kongress i Karlstad. Mer än 250 lokala representanter från hela Sverige var på plats för att fatta beslut kring vilka mål och vilken riktning Riksteatern ska ha de närmsta fyra åren. I fokus stod beslut om strategier för jämlikhet, mångfald och miljö.

Riksteatern fortsätter sitt arbete för att uppnå sin vision scenkonst för alla överallt. I helgen klubbades Riksteaterns strategi för jämlikhet och mångfald igenom. Målsättningen är att alla ska kunna delta, ha inflytande och känna delaktighet i konsten och samhället. Detta ska långsiktigt visa sig i tjänstetillsättningar, publik och även inom scenkonsten - till exempel vilka historier som berättas och vem som står på scen.

I helgen fattades även beslut om Riksteaterns strategi för minskad klimatpåverkan. Riksteatern ska vara en organisation som bedriver sin verksamhet med målsättningar som ligger i linje med Riksdagens miljömål kopplade till klimatpåverkan och med målen i internationella avtal rörande klimatpåverkan som Sverige undertecknat.

- Vi ser att klimatförändringar till följd av mänsklig aktivitet är och blir en alltmer prioriterad och uppmärksammad fråga bland kreatörer, anställda, publik, medlemmar, staten och andra av Riksteaterns intressenter. För att vi, Riksteatern, ska förbli relevant behöver vi ta den frågan på allvar både på, bakom och framför scenen, säger Berit Högman, ordförande Riksteatern.

Årets kongress behandlade även 63 motioner från föreningar runt om i landet. Dessa har handlat om bland annat påverkan av repertoar och stöd till lokala riksteaterföreningar.

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 528 991 5

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum