Vänsterpartiet

Jämlikhetspolitik ger rekordlyft för det stora flertalet hushåll

Dela

Jonas Sjöstedt presenterade idag hur Vänsterpartiets politik skulle påverka olika hushåll ekonomiskt.

– Alla känner till att vi vill göra det bättre för de som har det sämst ställt. Men vår jämlikhetspolitik skulle gynna långt mycket bredare grupper än så. När bankerna och de rikaste bidrar mer kan vi genomföra ett rekordlyft för det stora flertalet hushåll och satsa på en riktigt bra välfärd, säger Jonas Sjöstedt.

För att visa effekten av de förslag Vänsterpartiet har presenterat i valrörelsen exemplifierar vi med tre typexempel.

Hyresrättsfamiljen består av en vuxen och två barn. Den vuxna lever på sjukersättning på 13 000 kronor i månaden. Familjen bor i en hyresrätt. Deras disponibla inkomst beräknas öka med 23 175 kronor per år, dvs 1 931 kronor per månad med vår politik.

Villafamiljen består av två vuxna och två barn. De vuxna har månadslöner på 35 000 kronor respektive 27 000 kronor. Familjen bor i en villa med taxeringsvärde under 4 miljoner kronor och de har lån på 2 miljoner kronor. Deras disponibla inkomst beräknas öka med 31 902 kronor per år, dvs 2 658 kronor per månad med våra förslag (1 329 kronor/månad per vuxen).

Mångmiljonären är en ensamboende vuxen. Hen har en månadslön på 120 000 kronor, en nettoförmögenhet på 8 miljoner kronor och bor i en villa med ett taxeringsvärde på 7 miljoner kronor. Personen har under året haft en kapitalinkomst på 500 000 kronor. Den disponibla inkomsten beräknas minska med 137 907 kronor detta år, dvs 11 492 kronor per månad med våra förslag.

– Till skillnad från andra partier har Vänsterpartiet en politik som innebär en rejäl omfördelning för jämlikhet. Andra partier duttar med mindre reformer, medan vi vill ta större grepp. Alldeles för länge har klyftorna ökat, nu är det dags för en politik som håller ihop Sverige.

Jonas Sjöstedt presenterade idag även Vänsterpartiets politik för de generella statsbidragen. Partiet föreslår att dessa ökas med 18 miljarder kronor årligen från och med 2021.

Dokument

Om

Vänsterpartiet
Vänsterpartiet
Kungsgatan 84
112 27 Stockholm

070-620 00 64http://www.vansterpartiet.se

Vänsterpartiet är ett parti med rötter i den svenska arbetarrörelsen. Vi arbetar för rättvisa och jämställdhet. Vi tror att människor tillsammans kan skapa ett bättre samhälle.

Följ Vänsterpartiet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet

Vänsterpartiets affischer i EU-valet – så ser de ut23.4.2019 17:00:02 CESTPressmeddelande

Nu visar Vänsterpartiet sina affischer inför EU-valet. - EU-valet ser ut att bli det fjärde valet i rad då Vänsterpartiet växer. Vi fortsätter att få fler medlemmar och väljare. Det är helt logiskt – en helt ny generation växer fram och ser att klimatkrisen kräver stora förändringar och ett jämlikare samhälle. Vi är deras parti, säger Aron Etzler, Vänsterpartiets partisekreterare. Valaffischerna bifogas och kan även ses på Vänsterpartiets hemsida https://www.vansterpartiet.se/vansterpartiets-affischer-i-eu-valet-sa-ser-de-ut/ För mer information: Vänsterpartiets presstjänst 070-620 00 64

Ulla Andersson (V): Nu sätter vi fingret på stoppknappen till bankernas pengatvättomat23.4.2019 10:57:00 CESTPressmeddelande

På grund av de misstänkta problemen med penningtvätt i det svenska banksystemet tar idag Vänsterpartiet och Kristdemokraterna ett gemensamt utskottsinitiativ för att förmå regeringen att agera. - Gång på gång får vi ta del av rapporter om misstänkt pengatvätt. Det är oacceptabelt. Nu måste politiken agera skyndsamt för att minimera riskerna gällande penningtvätt och annan skadlig verksamhet i banksystemet. Under skandalen med Swedbank har regeringen endast haft något samtal med bankledningen i Swedbank och med Finansinspektionen. Det räcker inte, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson i Vänsterpartiet. Genom åren har lagskärpningar genomförts, bötesbelopp höjts och Finansinspektionen fått utökade resurser. Ändå återkommer fall med penningtvätt och misstänkt penningtvätt och annan skadlig bankverksamhet. Den utredning som Finansinspektionen initierat om den misstänkta penningtvätten inom Swedbank är nödvändig och bra, men inte tillräcklig. - Vi har sett nog av den galoppera

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum