Järfälla Kommun

Järfälla är länets tredje bästa friluftskommun

Dela

Järfälla har med sin stora andel naturområden mycket att erbjuda när det gäller friluftsliv. Ett medvetet arbete med att utveckla och underlätta för friluftsliv har gett resultat och kommunen placerar sig nu på en fin tredje plats i Stockholms län.

Vägvisning i Görvälns naturreservat i Järfälla.
Vägvisning i Görvälns naturreservat i Järfälla.

Järfälla kommun har skyddat stora områden som naturreservat för att värna natur- och kulturmiljö och friluftslivsvärden. Kommunen arbetar aktivt med skötsel av natur- och kulturlandskapet och utvecklar olika anläggningar för friluftsliv. Flera informationssatsningar har också gjorts för att underlätta för allmänheten och för att locka ut besökare till Järfällas naturpärlor.

– Det här är en glädjande nyhet. I Järfälla har vi medvetet harmoniserat vår stadsutveckling med att öppna, sköta om och tillgängliggöra våra grönområden för att gagna friluftslivet. Grunden för en god livskvalitet i en boendemiljö tror vi är närhet till naturen och dess rekreationsmöjligheter, säger Aphram Melki (C), kommunalråd med ansvar för miljö och social hållbarhet. 

Priset Sveriges friluftskommun 2020 utgår från en undersökning av arbetet för friluftsliv. Kommunerna svarar på frågor om planering, information, samarbete och aktiviteter. I undersökningen fick Järfälla hela 27,5 poäng av 32 möjliga. Det betyget räcker till en tredjeplats av Stockholms läns 26 kommuner.

– Det känns såklart kul. Ett trevligt kvitto på det arbete vi lägger ner, säger Järfällas kommunekolog, Katarina Ekestubbe.

Fakta om priset Sveriges Friluftskommun

Priset Sveriges Friluftskommun delas ut av Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening. Syftet med priset är att uppmärksamma och uppmuntra kommunernas arbete med att ge fler tillgång till friluftsliv. 

För mer information

Aphram Melki (C), kommunalråd med ansvar för miljö och social hållbarhet, aphram.melki@jarfalla.se, 08-580 286 74

Katarina Ekestubbe, kommunekolog, katarina.ekestubbe@jarfalla.se, 08-580 289 43

Nyckelord

Bilder

Vägvisning i Görvälns naturreservat i Järfälla.
Vägvisning i Görvälns naturreservat i Järfälla.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum