Järfälla Kommun

Järfälla blir finskt förvaltningsområde

Dela

Järfälla kommun blir den 1 februari 2018 finsk förvaltningsområde. Nu görs en kartläggning av behov i samråd med den finska minoriteten för att se hur kommunens arbete behöver anpassas.

Att bli finskt förvaltningsområde innebär att kommunen har ett särskilt ansvar gentemot kommuninvånare med finsk anknytning. Bland annat kommer en kartläggning av behov att göras i samråd med den finska minoriteten i Järfälla för att se hur kommunens arbete behöver anpassas till de krav som ställs på ett förvaltningsområde.

– Sverigefinnar är den största minoritetsgruppen i Järfälla och beslutet att ingå i förvaltningsområdet för finska är viktigt för att ytterligare förbättra möjligheten för fler Järfällabor att få ännu bättre stöd och service inom kommunens verksamheter, säger Kultur-, demokrati- och fritidsnämndens ordförande Mika Metso (S)

Av Järfällas cirka 76 000 invånare har ungefär var tionde finsk anknytning enligt SCB. Det innebär att personen själv är född i Finland, eller har en förälder eller far-/morförälder från Finland.

I ett första skede görs en kartläggning av behov och av hur insatser ska genomföras. Finansiering sker med hjälp av statsbidrag som tilldelas kommuner som är förvaltningsområden. För Järfälla kommun innebär det 990 000 kr per år i statsbidrag.

I Järfälla finns redan idag ett äldreboende med finsk profil, Lönnens äldreboende i Kallhäll.

Här kan du läsa mer om Järfällas arbete med nationella minoriteter (länk till Jarfalla.se)

Mer information

Karin Ottander, vik demokratiutvecklare, karin.ottander@jarfalla.se, 08-580 229 12

Mika Metso (S), ordf. kultur-, demokrati- och fritidsnämnden, mika.metso@jarfalla.se

Nyckelord

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Hela Järfälla växer, och det byggs nya attraktiva bostäder för 30-40 000 människor. Samtidigt planerar vi för tusentals nya jobb, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

Starkt ekonomiskt resultat när Järfälla stänger 20171.2.2018 13:33Pressmeddelande

Järfällas bokslut för 2017 visar på en fortsatt stabil ekonomi och god ekonomisk hushållning i den tillväxt som kommunen befinner sig i. Årets resultat blev ett överskott om 72 miljoner och innehåller engångsposter från markförsäljning och kostnader för utbyggnad av tunnelbanan till Barkarby. Ordning och reda i ekonomin möjliggör bland annat amortering på låneskulden och finansiering av till exempel nya för- och grundskolor, äldreboenden och infrastruktur.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum