Järfälla Kommun

Järfälla först i ny satsning på snabbare språkinlärning för ingenjörer och arkitekter

Dela

Järfälla kommun deltar i ett digitalt pilotprojekt för att hitta nya, smarta sätt att driva språkinlärning för nyanlända. Projektet genomförs på Sfinx, Svenska för ingenjörer och arkitekter, under hösten 2018. Samarbetspartners är Telia Company, Samsung och CanopyLAB.

eSFI är en digital undervisningsplattform som ska ge snabbare och smartare språkinlärning. Först ut att testa den digitaliserade kursen är 20 elever och två lärare på Svenska för ingenjörer, Sfinx, vid Järfälla Lärcentrum. Det är lärarna på Sfinx, språkutbildning för ingenjörer, som står för innehållet i kursen. Förhoppningen är att de digitala och individanpassade verktygen ska effektivisera elevernas språkinlärning så att de snabbare kommer ut i arbetslivet.

Våra deltagare, som är ingenjörer och arkitekter, kommer till Sverige med en gedigen och efterfrågad kompetens. Men för att få jobb i Sverige och bli delaktig i samhället är språket nödvändigt. De studerande är i skolan fyra-fem timmar per dag men behöver tillgång till ett smart och effektivt arbetssätt även under resten av dygnet, säger Thyra Brusewitz och Bodil Renlund, som är lärare på Sfinx och som har tagit fram innehållet i eSFI.

Kortare inlärningstid

Syftet med piloten är att möjliggöra för eleverna att klara utbildningen på kortare tid och till en högre grad av måluppfyllelse än idag. För att mäta utvecklingen kommer projektet att fokusera på tre områden: Hur lång tid det tar för eleverna att genomgå kursen, hur många timmar eleverna lägger ned och hur många som blir godkända på kursen vid första försöket. Testgruppen läser under hösten svenska som andraspråk, grundläggande nivå, och kommer att genomgå en digitaliserad version av temakurserna Transport och kommunikation samt Vatten i naturen och samhället.

Samarbete med spetskompetens

De samverkande parterna bistår med sina respektive spetskompetenser. Telia Company tillhandahåller nätverk och uppkoppling, Samsung teknik som till exempel tablets och skärmar, och CanopyLAB står för en digital lärplattform.

Med vår digitala plattform får elever en möjlighet att samarbeta och stötta varandra när som helst, säger Sahra-Josephine Hjorth, VD på CanopyLAB.

– Med hjälp av digitalisering och uppkoppling av såväl individer som saker så bidrar vi till samhällets utveckling, säger Ivo Kukavica på Telia Company.

Mer information

Thyra Brusewitz, lärare sfi/svenska som andraspråk, thyra.brusewitz@jarfalla.se,
073-981 85 77

Per Rydén, kommunikationschef, per.ryden@jarfalla.se, 08-580 288 77

Nyckelord

Bilder

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Hela Järfälla växer, och det byggs nya attraktiva bostäder för 30-40 000 människor. Samtidigt planerar vi för tusentals nya jobb, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum