Järfälla Kommun

Järfälla gymnasium i samarbete med Saab och Silex Microsystems

Dela

Järfälla gymnasium inleder samarbete med företagen Saab och Silex Microsystems, som båda har verksamhet i Järfälla. Från augusti 2020 kommer elever på Teknikprogrammet att få lära känna två kraftfulla företag inom högteknologi.

Saab i Järfälla är ett av företagen som inleder samarbete med  Järfälla gymnasium. Foto: Peter Liander
Saab i Järfälla är ett av företagen som inleder samarbete med Järfälla gymnasium. Foto: Peter Liander

Med gångavstånd från Järfälla gymnasium ligger Saabs anläggning. Saab är ett internationellt högteknologiskt försvars- och säkerhetsföretag och i Järfälla finns runt 1 700 medarbetare, varav de flesta är ingenjörer. Strax bredvid finns expansiva Silex Microsytems, med sin spetskompetens inom sensorer, MEMS, och förmågan att kunna realisera kunders smarta idéer med sin know-how i högteknologisk miljö.

Samarbetet mellan gymnasium och teknikföretag, kommer inledningsvis bestå av studiebesök för eleverna vid Teknikprogrammet på Järfälla gymnasium.

– Vi ser positivt på samarbetet med Järfälla gymnasium. Vi vill gärna bidra till ett stort teknikintresse hos unga idag, eftersom vi kommer att behöva deras kompetens i framtiden, säger Camilla Trollsås, HR-chef för Saabs affärsområde Surveillance.

Både Saab och Silex Microsystems ser ett stort behov av att i framtiden kunna rekrytera duktiga medarbetare med olika kompetenser inom flera olika tekniska områden. För att detta ska bli möjligt, behöver fler ungdomar bli intresserade av grundläggande teknik och naturvetenskap, och våga satsa på en utbildning inom den tekniska sektorn. Genom ett samarbete med Teknikprogrammet på Järfälla gymnasium hoppas man kunna bidra till detta och samtidigt ge eleverna en inblick i vad deras nuvarande studieval kan leda till iframtiden.

– Jag ser stora möjligheter att utveckla detta vidare med flera företag och kanske även inom andra områden som till exempel elektronik eller ekonomi. Järfällamodellen har verkligen möjligheter att bli win-win-win för alla parter, företag, skola och studenter, säger Niklas Paulsson, näringslivsutvecklare på Järfälla Näringsliv AB som tagit initiativ till samarbetet.

Mer information

Mariella Augustsson, rektor Järfälla gymnasium, mariella.augustsson@jarfalla.se, 08-580 283 59

Niklas Paulsson, näringslivsutvecklare, niklas.paulsson@jarfalla.se, 08-580 288 75

Nyckelord

Bilder

Saab i Järfälla är ett av företagen som inleder samarbete med  Järfälla gymnasium. Foto: Peter Liander
Saab i Järfälla är ett av företagen som inleder samarbete med Järfälla gymnasium. Foto: Peter Liander
Ladda ned bild

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum