Järfälla Kommun

Järfälla inspirerar till klimatomställning med modern mobilitet

Dela

Världens länder har svårt att enas kring åtgärder för att minska klimatpåverkan. Idag den 8 december, på European Viable Cities Day, visade Järfälla och 22 andra svenska städer att de tillsammans går före och arbetar konkret för att nå målet: klimatneutrala och hållbara städer till 2030.

Självkörande elbuss utanför Herrestaskolan i Barkarbystaden.
Självkörande elbuss utanför Herrestaskolan i Barkarbystaden.

Viable Cities satsning Klimatneutrala städer 2030 startade 2019 med nio svenska städer. Järfälla kommun anslöt till samarbetet 2020 och fortsätter nu att bidra i arbetet.

För att nå målen i Paris-avtalet behövs nya sätt att arbeta på alla nivåer i samhället. I Järfälla är transporter en av de största källorna till CO2-utsläpp, och därför läggs mycket kraft på projekt och investeringar som gäller klimatsmart mobilitet. Målet är att göra Barkarbystaden till en klimatneutral stad 2030.

– Järfälla är en pionjär inom intelligenta och effektiva mobilitetstjänster och Barkarbystaden är hemvist för ett av världens mest framstående stadsbyggnadsprojekt. Vi ser ett stort värde i att sammanföra företag och organisationer för att diskutera nya möjligheter och för att undanröja hinder som kan uppstå i arbetet med att utveckla Barkarbystaden, säger Emma Feldman (M),kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Under European Viable Cities Day den 8 december, som arrangerades av EU-kommissionens representation i Sverige samt Viable Cities, manifesterades det gemensamma arbetet med Klimatkontrakt 2030 i en ceremoni med den politiska ledningen i 23 svenska kommuner, generaldirektörer från fem myndigheter samt Viable Cities ledning. 

Klimatneutrala städer 2030

Borås, Borlänge, Enköping, Eskilstuna, Gävle, Göteborg, Helsingborg, Järfälla, Kalmar, Karlstad, Kristianstad, Linköping, Lund, Malmö, Mariestad, Nacka, Skellefteå, Stockholm, Umeå, Uppsala, Växjö, Örebro and Östersund.

Nyckelord

Kontakter

Emma Feldman (M)Kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd.

Presskontakt, 070-002 49 59.

Tel:070-002 49 59

Bilder

Självkörande elbuss utanför Herrestaskolan i Barkarbystaden.
Självkörande elbuss utanför Herrestaskolan i Barkarbystaden.
Ladda ned bild

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

 

Järfälla strax nordväst om Stockholm, med sina grönområden, sin Mälarkust och sitt fantastiska kollektivtrafikläge, är en attraktiv inflyttningskommmun. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.

 

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

Innovation i fokus när RE Equity vinner markanvisning i expansiva Barkarby7.12.2021 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Järfälla kommun markanvisar ett stadskvarter om 15 000 kvadratmeter till RE Equity i ett strategiskt och intressant läge vid E18, mitt emot den nya framväxande noden för kollektivtrafik i Barkarby. Här ska RE Equity utveckla klimatsmarta kontor, bostäder och kommersiella lokaler som tillsammans erbjuder innovativa företag, entreprenörer och talanger en kreativ plats att utvecklas, leva och bo.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum