Järfälla Kommun

Järfälla planerar för fler LSS-bostäder

Dela

Järfälla kommun planerar fram till 2023 för ett 40-tal bostäder med särskild service enligt LSS. Bostäderna är fördelade på gruppbostad och servicebostad och ska finnas i Barkarby, Jakobsberg och Viksjö. Ett av boendena kan komma att byggas och ägas av kommunen, övriga integreras i vanliga bostadshus.

Behovet av bostäder i Järfälla med särskild service enligt LSS bedöms fram till och med år 2023 vara tre gruppbostäder med vardera cirka sex lägenheter och två servicebostäder med vardera cirka tolv lägenheter.

– Denna plan skapa bättre förutsättningar för verksamheterna att planera inför framtiden. I Järfälla ska alla kunna bo och trivas och detta är en viktig pusselbit för att möta alla medborgare i takt med att kommunen växer, säger Dan Engstrand (M), kommunalråd och ordförande i socialnämnden.

Eftersom de flesta gruppbostäder för LSS planeras att integreras i vanliga bostadshus så är de beroende av tidplanen för bostadsbebyggelsen. Ett försenat bostadsprojekt innebär i praktiken också ett försenast LSS-boende. För att säkerställa att något gruppboende för LSS färdigställs inom de närmaste åren undersöker Järfälla kommun nu möjligheten att bygga ett LSS-boende på kommunal mark med kommunen som byggherre och fastighetsägare.

Idag finns cirka 200 platser inom bostad för särskild service i Järfälla. Bostäderna finns i villor, radhus eller flerfamiljshus. Knappt en tredjedel av bostäderna ägs av kommunen, drygt en tredjedel av Järfällahus AB och drygt en tredjedel av andra fastighetsägare. Verksamheten drivs av kommunen eller av privata utförare.

Fakta LSS-boende

Ett LSS-boende avser en insats enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), som innebär en bostad som är anpassad för personer med psykisk eller fysisk funktionsnedsättning. De två vanligaste typerna av boenden är gruppbostad och servicebostad. Gruppbostad har 4-6 lägenheter samlade kring ett gemensamhetsutrymme, med personalutrymme och egen personal. Servicebostad innebär flera lägenheter i samma eller närliggande hus med närhet till gemensamhetsutrymme och personalutrymme.

Här kan du läsa ärendehandlingarna från kommunstyrelsen den 3 juni.

Mer information

Dan Engstrand (M), socialnämndens ordf. Presskontakt via John Backvid, john.backvid@jarfalla.se, 073-077 79 75.

Sara Hernäng, fastighetsstrateg, sara.hernang@jarfalla.se, 070-002 33 18

Nyckelord

Bilder

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

Succé för TAO istället för PRAO på Källtorpsskolan19.5.2020 08:09:31 CESTPressmeddelande

Den rådande Corona-situationen omöjliggjorde PRAO. Istället utvecklades TAO, ett helt nytt sätt att jobba med arbetslivsorientering. Eleverna på Källtorpskolan har fått följa med in på arbetsplatser via Skype varvat med övningar och frågor om arbetslivet. – Det blev en succé, säger Helena Sundqvist, samordnare för studie- och yrkesvägledning i Järfälla. Nu blir TAO kvar även efter pandemin.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum