Järfälla Kommun

Järfälla startar kampanjen ”Inte ensam” för att minska våld i nära relationer

Dela

Arbetet är ett samarbete mellan socialtjänsten, Polisen, kvinnojouren i Järfälla och kommunens bostadsbolag Järfällahus. Budskapet är att alla i samhället kan göra något för att förebygga och bekämpa våld i nära relationer.

– Det här är ett viktigt arbete för att minska våldet i Järfälla. Anställda som kommer i kontakt med hyresgäster i deras hemmiljö ska veta vart de kan vända sig om de misstänker våld, säger Dan Engstrand (M), socialnämndens ordförande i Järfälla.

Utbildning för fastighetsanställda i Järfällahus

Den 5 april genomförs en halvdagsutbildning i samarbete med nationellt centrum för kvinnofrid för fastighetsteamen, förvaltare, bostadskonsulenter och områdesutvecklare i Järfällahus. Även Polisen, socialtjänst och kvinnojour deltar och berättar om sina verksamheter. Utbildningen följs upp efter sex månader med enkäter.

– Att öka tryggheten i Järfälla är en prioriterad fråga. Det här är viktiga förstärkningar som nu görs med att förebygga våld i nära relationer. Genom att ge utbildning för vår personal som kan möta våldsutsatta hyresgäster kan vi bidra till att minska det höga mörkertalet, säger Björn Lindfors (M), ordförande i Järfällahus AB.

Bakgrund till projektet

I februari 2020 beslutade kommunfullmäktige i Järfälla att det kommunala bostadsbolaget Järfällahus i samråd med socialförvaltningen och polisen ska arbeta tillsammans för att minska våld i nära relationer med hjälp av rutin och policy från metoden Huskurage.

I januari 2022 kom ett erbjudande från NCK (Nationellt centrum för kvinnofrid) att bistå med utbildning om våld i nära relationer för fastighetsanställda som kommer i kontakt med hyresgäster i deras hemmiljö.

Våld i nära relationer är ett stort folkhälsoproblem som främst drabbar kvinnor och barn. Det är viktigt att förebygga våld i nära relationer och i Järfälla finns riktade insatser till både våldsutsatta och våldsutövare. Men mörkertalet är stort. Genom att utbilda personal som kan möta våldsutsatta, vill vi bidra till att minska våld i nära relationer och det dödliga våldet.

Samarbetsparter i projektet:

Järfälla kommun, Kvinnojouren i Järfälla, lokalpolisen Järfälla/Upplands-Bro, Järfällahus AB och Nationellt centrum för kvinnofrid (extern samarbetspartner i utbildningsuppdraget).

Nyckelord

Kontakter

Dan Engstrand (M)Kommunalråd och ordförande i socialnämnden

Presskontakt, 070-002 49 59.

Tel:070-002 49 59

Lotta ErlandssonAvdelningschef Individ- och familjeomsorg

08-580 285 00 (nås via kommunens servicecenter),
alternativt via pressfunktionen: 070-002 35 73

lotta.erlandsson@jarfalla.se

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

 

Järfälla strax nordväst om Stockholm, med sina grönområden, sin Mälarkust och sitt fantastiska kollektivtrafikläge, är en attraktiv inflyttningskommmun. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.

 

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum