Hyresgästföreningen Region Sydost

Järnbäraren strandar hyresförhandlingarna

Dela
Fastighets AB Järnbäraren i Gnosjö väljer att stranda sina hyresförhandlingar med Hyresgästföreningen. De skickar i stället ärendet vidare till Hyresmarknadskommittén. – Att Järnbäraren väljer att hänskjuta förhandlingen efter endast tre möten visar på en ovilja att förhandla, särskilt när vi inte har uttömt alla möjligheter till att komma överens. Jag upplever att det var bolaget och bolagsstyrelsens avsikt att gå denna väg, säger Josef Nuay, förhandlare Hyresgästföreningen region Sydost.
Järnbäraren i Gnosjö väljer att stranda hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen.
Järnbäraren i Gnosjö väljer att stranda hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen.

Fastighets AB Järnbäraren, det kommunala bostadsbolaget i Gnosjö, vill höja sina hyror med 8,2 procent från den 1 april och inledde därför en förhandling med Hyresgästföreningen.

- Jag har naturligtvis full förståelse för att det tuffa ekonomiska läget påverkar Järnbäraren. Vad man dock inte får glömma bort är att hyresgästerna påverkas minst lika mycket. Många hyresgäster har dessutom redan svårt att klara av sin vardagsekonomi och skulle definitivt inte klara av så höga hyreshöjningar som Järnbäraren vill ha. Hyresgästerna ska inte vara tvungna att skära ner på maten bara för att ha råd med ett tak över huvudet. Man kan tycka att Gnosjö kommun borde vara mer mån om sina invånare, särskilt när representanter från bolagsstyrelsen som är politiker i kommunen deltagit i hyresförhandlingarna, säger Josef Nuay.

Josef Nuay berättar att man träffades för att förhandla tre gånger. Järnbäraren bestämde sig sedan för att stranda förhandlingarna och i stället gå vidare till Hyresmarknadskommittén (HMK). HMK medlar och beslutar i förhandlingsärenden mellan Hyresgästföreningen och kommunalt ägda bostadsbolag som Järnbäraren, när parterna inte kan komma överens själva.

Det är nu upp till HMK att fatta ett beslut om hur hyresförhandlingen ska gå vidare. I vissa fall skickas ett ärende tillbaka till parterna med en uppmaning om att försöka igen, eller med ett medlingsförslag och i andra fall fattar HMK ett beslut om hur hög hyreshöjningen blir.

- Vi hade så klart helst sett en lokal överenskommelse, men båda parterna måste vara villiga att förhandla för att det ska lyckas. Nu återstår det att avvakta HMK:s beslut. Jag hoppas att man tar hyresgästernas svåra situation med i beaktande, säger Josef Nuay.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Järnbäraren i Gnosjö väljer att stranda hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen.
Järnbäraren i Gnosjö väljer att stranda hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen.
Ladda ned bild

Om

Hyresgästföreningen Region Sydost
Hyresgästföreningen Region SydostHyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Sydost

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Sydost

Blekinges bostadsbrist har byggts på med över 1 000 bostäder27.4.2023 07:01:00 CEST | Pressmeddelande

Trots byggandet av fler bostäder i Blekinge har bostadsbristen inte minskat, utan i stället ökat. Sölvesborg är den enda kommunen i länet som har lyckats minska sin bostadsbrist, med 48 bostäder. Sämst ser det ut i Ronneby, där bostadsbristen har byggts på med 427 bostäder. En ny rapport från Hyresgästföreningen visar siffror på bostadsbyggandet i förhållande till befolkningsökningen, under åren 2010 – 2019.

Östergötlands bostadsbrist har byggts på med över 4 000 bostäder27.4.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Trots byggandet av fler bostäder i Östergötland har bostadsbristen inte minskat, utan i stället ökat. Vissa kommuner, som Vadstena har visserligen lyckats minska sin bostadsbrist med 122 bostäder, men Norrköping har i stället byggt på sin med 2 180 bostäder. En ny rapport från Hyresgästföreningen visar siffror på bostadsbyggandet i förhållande till befolkningsökningen, under åren 2010 – 2019.

Kronobergs bostadsbrist har byggts på med över 2 000 bostäder27.4.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Trots byggandet av fler bostäder i Kronoberg har bostadsbristen inte minskat, utan i stället ökat. Tingsryd är den enda kommunen i länet som har lyckats minska sin bostadsbrist, med 200 bostäder. Sämst ser det ut i Växjö, där bostadsbristen har byggts på med 846 bostäder. En ny rapport från Hyresgästföreningen visar siffror på bostadsbyggandet i förhållande till befolkningsökningen, under åren 2010 – 2019.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum