Svenska Cykelförbundet

Jenny Rissveds gick solo tidigt i stor SM-seger – landsväg hjälper MTB:n

Dela

SM-guldet var unikt för Jenny Rissveds såtillvida att det var den första på seniornivå på landsväg. MTB-storstjärnan gick loss tidigt vann med sex minuter, men med den tryckande midsommarvärmen i Uppsala fick hon verkligen kämpa för svenska mästartröjan även på linjelopp landsväg ändå.

Jenny Rissveds gick solo mot SM-guld
Jenny Rissveds gick solo mot SM-guld

När klungan plötsligt började samarbeta och med initiativ från bland annat unga formstarka WWT-cyklisten Julia Borgström så åt de ikapp 50 sekunder ganska snabbt. Så kom allt av sig. När Rissveds slet åt sig det där treminutersläget var det tveksamt. Och när det blev fem minuter fanns det ingen anledning till någon körning,

I stället blev det Jenny Rissveds ensam mot den gassande solen som till sist enda motståndare.

”Man påverkas väldigt mycket av värmen, men jag har också tränat mycket på det. Både inför Rio-OS 2016 och Tokyo-OS har jag lagt ner mycket träning på det. Jag var trygg i att jag vet hur jag kan prestera i värmen. Men det påverkar absolut ändå”, säger Jenny Rissveds.

Hur positivt har det varit för dina MTB-prestationer att köra rätt många linjelopp på landsväg den här säsongen?

”Ja, jag är övertygad om att landsväg ger mycket till MTB och vice versa. Jag tror att man vinner nog bara på att kombinera de båda.”

När du var tvåa på Gracia Orlová tour i Tjeckien vann du en spurt men det fanns inga tankar om att vänta så länge i dag bara för att få en bekvämare resa va?

”Nej, jag hade en plan om att försöka gå själv, men nu blev det ganska mycket tidigare än jag hade tänkt. Det var någon vurpa och strul bakom och så plötsligt var jag loss med drygt åtta varv kvar. Det blev lite långt i den här värmen, men det gick ju bra ändå”, ler Jenny Rissveds.

Det blev till sist sex minuter efter Jenny Rissveds målgång som det taktiska spelet om SM-silvret avgjordes. Vi det laget spelade differensen inte den minsta roll. Det var två WWT-cyklister som tog de övriga medaljer så stjärnglans på pallen. Emilia Fahlin vann en tajt kvalitetsspurt knappt före Julia Borgström.

SM linjelopp damer

  1. Jenny Rissveds, Falu CK 3.16.09
  2. Emilia Fahlin, Örebrocyklisterna Sverige +6.01
  3. Julia Borgström, CK Ringen (U23) +6.01
  4. Nathalie Eklund, Stockholm CK Sverige +6.01
  5. Clara Lundmark, Norbergs CK +6.01
  6. Caroline Andersson, Halmstads CK (U23) +6.03

I ett juniorlopp som innehöll massor med attacker kände CK Ringens Axel Gilljam att han inte riktigt hade benen i värmen – till en början. Taktiken blev att spara allt som fanns till spurten och det gjorde han rätt i. Axel vann spurten i linjeloppet och tog en sällsynt dubbelseger på SM.

Text och foto: Svenska Cykelförbundet (fria för publicering, liksom mycket mera material på SCF.se men ange fotocred)

Bilder

Jenny Rissveds gick solo mot SM-guld
Jenny Rissveds gick solo mot SM-guld
Ladda ned bild
Jenny Rissveds gick solo mot SM-guld
Jenny Rissveds gick solo mot SM-guld
Ladda ned bild
Axel Gilljam vann herrjuniorguldetg i en spurt.
Axel Gilljam vann herrjuniorguldetg i en spurt.
Ladda ned bild

Om

Svenska Cykelförbundet
Svenska Cykelförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

08-699 60 00https://scf.se/

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

.

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum