Stockholms stad

Joanna Sandell Wright ny chef för Liljevalchs konsthall

Dela

I mars tillträder Joanna Sandell Wright som chef för Liljevalchs konsthall. Hon kommer närmast från Södertälje konsthall där hon verkat som chef och curator.

Joanna Sandell Wright, ny chef för Liljevalchs konsthall. Foto: Steuart Wright
Joanna Sandell Wright, ny chef för Liljevalchs konsthall. Foto: Steuart Wright

– Jag är väldigt glad att Joanna Sandell Wright kommer till oss i vår. Hon har framgångsrikt lett olika konstinstitutioner och har ett brett kontaktnät i både Sverige och internationellt. Joannas gedigna erfarenhet stämmer väl in på den viktiga roll som Liljevalchs ska ha som stockholmarnas egen konsthall. Inte minst nu med tillbyggnaden Liljevalchs+ som skapar möjlighet att erbjuda mer konstupplevelser för fler, säger Maria Jansén, kulturdirektör, Stockholms stad.

Idag arbetar Joanna Sandell Wright som chef på Södertälje konsthall och har tidigare varit chef för Kalmar konstmuseum och Botkyrka konsthall. Hon har haft många olika förtroendeuppdrag i styrelser som exempelvis Svenska institutet, Konstfack och Baltic Art Center. Joanna har även varit verksam som skribent och som curator internationellt, bland annat med en hyllad utställning under arkitekturbiennalen i Venedig 2014.

– Jag är oerhört förväntansfull inför uppdraget som Liljevalchs nya konsthallschef. Liksom många andra stockholmare var det på Liljevalchs som jag själv gjorde mina första upptäckter inom konsten. Idag är konstscenen i huvudstaden mycket mer komplex och det ska bli spännande att vara med och forma ett Liljevalchs för den mängd av olika publiker som finns i hela vår stad. Stockholmare vill gärna vara en del av världen, att erbjuda dem det genom ett besök på Liljevalchs är något jag hoppas uppnå tillsammans med konsthallens team och – tillsammans med konstnärerna så klart, säger Joanna Sandell Wright.

Joanna Sandell Wright tillträder tjänsten den 6 mars 2023 och efterträder då Mårten Castenfors som efter femton år slutar på Liljevalchs.

– Jag vill passa på att tacka Mårten Castenfors för sitt starka engagemang och för allt det han har åstadkommit för Liljevalchs konsthall under sin tid som chef. Inte minst för de många uppskattade utställningarna och arbetet med att få Liljevalchs+ på plats, säger Maria Jansén.

Presskontakt: Carolina Ekéus 076-123 18 80

Liljevalchs – hela Stockholms konsthall

Liljevalchs invigdes 1916 på Södra Djurgården i Stockholm och är stockholmarnas egen konsthall. I augusti 2021 stod den nya tillbyggnaden Liljevalchs+ färdig. Tack vare tillbyggnaden har konsthallens kapacitet ökat, vilket gör att fler kan ta del av konsten.

På Liljevalchs visas modern och samtida konst, konsthantverk och design. Utställningsprogrammet vänder sig både till den breda publiken och de som är särskilt intresserade av vissa konstnärskap eller konst- och formriktningar. Varje år inleds med den mycket populära och jurybedömda Vårsalongen.

Nyckelord

Kontakter

KulturförvaltningenCarolina Ekéus, presschef

I kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag.

Tel:076-123 18 80

Bilder

Joanna Sandell Wright, ny chef för Liljevalchs konsthall. Foto: Steuart Wright
Joanna Sandell Wright, ny chef för Liljevalchs konsthall. Foto: Steuart Wright
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

Kulturförvaltningen 

I Kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag samt Evenemangsavdelningen.

 

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Vårprogram med jubileumsprägel på Stadsarkivet17.1.2023 14:05:33 CET | Pressmeddelande

Nu drar vårterminen igång på Stadsarkivet med ett program fyllt av berättelser om personer, platser och händelser i Stockholms historia. Vi uppmärksammar även Stadshusets 100-årsjubileum och de spår som den magnifika byggnaden lämnat i arkiven. Först ut är ett föredrag i serien Stockholmsfolk nu på torsdag den 19 januari med Stadsarkivets Mats Hayen om människorna som var med och byggde Stadshuset.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum