Svenska BasketbollförbundetSvenska Basketbollförbundet

Jonas Fredrikson - Årets Coach i SBL Dam

Dela

Under kommande veckor presenterar vi årets utmärkelser i SBL Dam. Idag har turen kommit till Årets Coach, som går till Jonas Fredrikson, Högsbo Basket!

Alla utmärkelser i SBL Dam röstas fram av coacher, lagkaptener och mediarepresentanter förutom priserna Årets Lyft och Årets Matcharrangör som delas ut av Svenska Basketbollförbundet. Varje utmärkelse får dock en kommentar av SBBF. 

Årets Coach: Jonas Fredrikson, Högsbo Basket
Högsbos sportchef Jonas Fredrikson hade flera frågetecken att räta ut under sommaren, och fick själv ta över rollen som head coach för damlaget - och med säsongen avslutad går det inte att klaga på hans beslut. 

Högsbo rivstartade hösten, vann sina fem första matcher och var i serieledning långt fram i januari. Laget vann också åtta matcher i rad från 7 december till 23 februari - tillslut 14 vinster, endast 4 förluster och tredjeplatsen i SBL Dam, ledda av Fredrikson. 

Ett välkomponerat lag med vassa importer och svenska spelare från sina egna led och från Göteborgs omnejd visade att fjolårets framgångar inte var en slump. 
Bland annat var Högsbo laget som gjort flest poäng i en match under säsongen (107, mot Uppsala Basket 26 oktober), snittade flest steals (11.72) och näst flest assists per match (20.17), och hade återigen SBL Dams näst bästa publiksnitt efter Luleå. 

Svenska Basketbollförbundets kommentar:
"Efter de sensationella framgångarna som innebar SM-silver för nykomlingen så var de sportsliga utmaningarna många och stora för Högsbo Basket under sommaren efter att mer än halva spelartruppen samt headcoach lämnat laget. Till slut stod det klart att sportchefen fick ytterligare en arbetstitel i Högsbo och nu skulle leda damlaget. Silver i Svenska Cupen och en tredjeplats - klubbens bästa grundserieplacering på årtionden - blir facit för Årets Coach som med hjälp av lång erfarenhet, en svårslagen passion och en motivationsförmåga i världsklass tillsammans med sina lejon stått för en enastående säsong. Årets Coach heter Jonas Fredrikson!"

Röstresultat Topp 3 - Årets Coach (procent av rösterna):

56% - Jonas Fredrikson, Högsbo Basket
32% - Kevin Taylor Lundgren, Norrköping Dolphins
8% - Fotios Ioannidis, Alvik Basket

Regler för omröstningen

1. Ingen får rösta på någon ur sin egen organisation (om man är coach eller lagkapten). Då stryks rösten.

2. Obligatorisk röstning för coach och lagkapten. Om coach eller lagkapten inte röstar alls kan ingen ur deras klubb vinna något pris.

3. Endast coacher och spelare som deltagit i 11 eller fler matcher (60%) under grundserien kan vinna ett pris.

Alla utdelade utmärkelser i SBL Dam 2019-2020
Årets Försvarare: Cassandra Jayne Nofuente, Högsbo Basket >>>
Årets Stjärnskott: Matilda Ekh, Luleå Basket >>>
Årets Domare: Daniel Tiberg >>>           
Årets Lyft: Högsbo Basket >>>     
Årets Matcharrangör: Luleå Basket >>>

Nyckelord

Bilder

Länkar

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum