Röda korset

Jordbävningen i Haiti: Stora hjälpbehov och oro för annalkande storm

Dela

Omfattningen av den kraftiga 7.2-jordbävningen som drabbade västra Haiti i morse börjar få konturer. Många har skadats och över 200 människor rapporteras ha omkommit.

Sofia Calltorp, internationell chef, Svenska Röda Korset. Foto: SRK.
Sofia Calltorp, internationell chef, Svenska Röda Korset. Foto: SRK.

Två sjukhus i Les Cayes och Jeremie är överhopade med chockade och skadade människor. Detta i läge då landet redan kämpar mot covid-19. Framkomligheten i det jordbävningsdrabbade området försvåras av blockerade vägar och lerskred, och av att hus, byggnader och broar har skadats eller förstörts. Telekommunikationer ligger nere och det kommer rapporter om efterskalv.

− Jordbävningen är fasansfull upplevelse för människor och Haiti var redan före skalvet ett utsatt land med stor fattigdom och regelbundna naturkatastrofer. Dessvärre leder en så hög tektonisk aktivitet som just nu till efterskalv och faran är långt ifrån över. Nu gäller det att få loss människor ur rasmassorna och se till att skadade få vård. Hjälparbetare från Haitiska Röda Korset deltar i räddningsarbetet, säger Sofia Calltorp, internationell chef på Svenska Röda Korset.


Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) och Haitiska Röda Korset, organisationer som bägge har erfarenhet av jordbävningen 2010, drar nu upp riktlinjerna för en större hjälpinsats som handlar om att rädda liv, undsätta skadade, ge människor tak över huvudet och nödhjälp. Det kräver att resurser för logistik, IT, telekommunikation och sjuk- och hälsovård förs in i landet.

I enlighet med internationell katastroflagstiftning har en humanitär korridor upprättats till Dominikanska Republiken där Röda Korset har ett lager för att snabbt kunna transportera gods till Haiti.

− Hjälparbetet i jordbävningar är både akut och tidspressande. Insatsen måste hela tiden byggas ut utifrån de omedelbara behov som uppstår, men redan nu är det tydligt att sjukvård är ett av de främsta hjälpbehoven.


− Ytterligare ett orosmoment är den tropiska stormen Grace som förutspås dra in över Haiti runt torsdag. Inte minst för att många människor förlorat sina hem och saknar tak över huvudet, säger Sofia Calltorp. Hon understryker att Svenska Röda Korset, som redan har en katastrofexpert i hjälpinsatsen, gör sig redo att ytterligare bidra med stöd till drabbade av jordbävningen.

Följ hjälpinsatsen på www.rodakorset.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sofia Calltorp, internationell chef, Svenska Röda Korset. Foto: SRK.
Sofia Calltorp, internationell chef, Svenska Röda Korset. Foto: SRK.
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Stort intresse för Röda Korsets digitala första hjälpen-utbildningar 10.9.2021 14:45:00 CEST | Pressmeddelande

Drygt 40 procent av svenskarna upplever att de har otillräckliga kunskaper i första hjälpen, enligt en ny Sifo-undersökning. Nu satsar Röda Korset, som är världsledande inom första hjälpen-utbildningar, på att förändra sättet människor lär sig livräddning på, bland annat genom digitala lösningar och hittills har tusentals svenskar sökt sig till online-utbildningarna.

Sverige måste ge hållbart skydd för människor som flyr från Afghanistan1.9.2021 09:44:18 CEST | Pressmeddelande

Situationen i Afghanistan är extremt allvarlig. Sverige har sedan i mitten på juli stoppat utvisningarna till Afghanistan och tar i dagsläget inga nya beslut i asylärenden som rör afghanska medborgare. Dock lever många människor i Sverige, varav många barn och unga, i stor ovisshet och osäkerhet om framtiden. Sverige måste nu kunna garantera att de grundläggande humanitära behoven tillgodoses för människor i denna utsatta situation, menar Svenska Röda Korset.

4 200 anhöriga saknas av personer i Sverige29.8.2021 20:00:00 CEST | Pressmeddelande

Varje år förlorar tusentals människor kontakten med varandra i samband med krig, konflikt och naturkatastrofer. Just nu saknar minst 1 100 människor i Sverige information om vad som hänt nästan 4 200 anhöriga i utlandet. Många familjer till saknade personer lever med den känslomässiga pressen det innebär att inte veta vad som hänt – ett lidande som i många fall förlängts av covid-19. Samtidigt ställs ofta familjerna inför flera olika juridiska, ekonomiska och sociala utmaningar som de måste hantera för att kunna gå vidare i livet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum