Stockholms stad

Jubileum när Rinkeby fyller 50 år

Dela

I år är det femtio år sedan Rinkeby centrum invigdes. Ett jubileumsprogram planeras för hela året, med coronaanpassade aktiviteter. Bland annat visas Rinkebyarkivet med unika historiska bilder och det blir många aktiviteter för barn och unga. Allt samlas på en ny webbplats: Upplev Stockholm.

Rinkeby invigdes 1971 som en del av det så kallade miljonprogrammet, med målet att bygga bort dåvarande bostadskris i Sverige. Idag är det en stadsdel som blivit hem för människor från världens alla hörn, med Rinkeby torg och Rinkebystråket som centrala mötesplatser.

Rinkebys historia är full av minnen från festivaler, karnevaler, poetry slam, bokmässor och fina besök av gäster från hela världen. Foton och berättelser finns bevarade i Rinkebyarkivet. Arkivet digitaliseras av feriearbetande ungdomar och görs på så sätt tillgängligt för fler under året. Tillsammans med en rad aktörer planerar nu Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning firandet under jubileumsåret.

– Under våren blir det framför allt digitala aktiviteter utifrån rådande läge, men målet är att kunna bjuda in till möten och social gemenskap i takt med att restriktionerna lättar. Vår förhoppning är ett storslaget firande på Rinkeby torg senare i höst, säger Ole-Jörgen Persson, ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd.

– Jag önskar Rinkebyborna ett fantastiskt firande och att det särskilt kan inge hopp, stolthet och framtidstro hos alla unga i stadsdelen. Från stadens sida jobbar vi mycket med att bostadsområden, torg och mötesplatser ska vara trygga för alla Rinkebybor och vi ser nu förbättringar på många områden, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr.

Innehållsrikt program presenteras på ny webbplats

På en helt ny webbplats, Upplev Stockholm (upplev.stockholm), presenteras programmet för firandet av Rinkeby tillsammans med en rad andra satsningar runt om i Stockholm. Programmet kommer uppdateras löpande. Vissa programpunkter kan även upplevas på själva webben, till exempel utställningen Välkommen till Rinkeby. Jubileumsåret kommer också att bjuda på

 • stadsvandringar i Rinkeby med guide från Stadsmuseet
 • stadens ”Sommartorg” på Rinkeby torg från maj till oktober
 • inbjudna gäster som delar berättelser ur Rinkebys historia under politikerveckan Järvaveckan live
 • aktiviteter på biblioteket, bland annat glimtar från alla de besök Rinkeby fått av Nobelpristagare i litteratur tack vare författaren Gunilla Lundgren
 • utställning om Rinkebys historia på medborgarkontoret med bland annat den unika Rinkebyhästen
 • fotoutställning i Kungsträdgården som hyllar Rinkeby 50 år, i juli.

Upplev Stockholm

Aktörer och samarbetspartner

Stockholms stad genom:

 • Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning
 • Familjebostäder
 • Svenska Bostäder
 • Stockholmshem
 • Trafikkontoret
 • Kulturförvaltningen

Fastighetsägare i Järva, HSB, ByggVesta
Centrumägare Fastpartner
Polisen

För mer information

Ulrika Eriksson Nilsfors

telefon 08-508 01 115

mejl ulrika.eriksson-nilsfors@stockholm.se

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum