Spendrups Bryggeri AB

Justering av märkning på Loka Crush

Dela

I samband med produktutveckling av nästa Loka Crush-smak, har mindre avvikelser på näringsvärde och juicehalt identifierats på befintliga produkter, dock inom ramen för en lagstadgad tillåten variation för naturliga ingredienser. Nya beräkningar och verifierande analyser visar att den färdiga drycken innehåller bland annat mer sockerarter från frukt än vad som tidigare angetts. Kaloriangivelsen påverkas marginellt och ökar med 1 kcal/100 ml. Spendrups har därför fattat beslut om att göra justeringar i innehållsförteckningen.

Eftersom den tekniska analysen visar på en något höjd kolhydrathalt/100 ml (från 4,3 gram till 5,0 gram, varav sockerarter från 2,8 gram till 4,0 gram) samt att juiceandelen ökar med 1 procent för två smakvarianter, kan Spendrups konstatera att en av bolagets underleverantörer i något skede under produktutvecklingen har lämnat felaktiga värden.

Eftersom just sockerhalter kan skifta naturligt över tid, bland annat beroende på att sötman påverkas av hur mycket sol och värme frukten exponerats för, tillåter EUs livsmedelsdirektiv en felmarginal på +/- två gram för produkter med en angiven sockerhalt som understiger 10 gram per 100 gram färdig produkt.

- Det här är självklart beklagligt och något som vi försöker hantera genom snabba förändringar av innehållsförteckningen och tydlig och öppen kommunikation, trots att vi håller oss inom ramen för en lagstadgad tillåten variation. Men även med justerad innehållsförteckning är vi väldigt stolta att vi lyckats skapa en helt naturlig fruktdryck som innehåller 58 procent färre kalorier jämfört med de bästsäljande läsksorterna, säger Sisko Nautsch Rönnmark, kvalitetsansvarig på Spendrups.

Loka Crush är en kolsyrad fruktdryck som finns i smakerna päron, jordgubb, hallon och citron. Den är gjord på naturliga ingredienser vilket innebär vatten från hälsokällan i Bergslagen, fruktjuice, sötma från frukt och naturliga aromer från växtriket. Loka Crush innehåller inga konserveringsmedel, färgämnen, inget tillsatt socker eller sötningsmedel och har 58 procent färre kalorier respektive 64 procent mindre socker jämfört med traditionell läsk.

Parallellt med ommärkning kommer även salthalten att justeras på innehållsförteckningen. Den tekniska analysen visade att salthalten var lägre (0,1 g) än vad som tidigare uppgivits (0,2 g).

Spendrups har även informerat Livsmedelsverket om det inträffade.

Loka Crush-produkter med rätt innehållsförteckning börjar distribueras till marknaden fr.o.m. vecka 5 2016.

Så här kommer nya innehållsförteckningen att se ut: www.spendrups.se/lib/SubPage.aspx?id=1436 ellerhttp://loka.nu/loka/loka-crush-hallon/

För mer information, vänligen kontakta: 
Annika Molander, kommunikationsdirektör Spendrups Bryggeri, 073-355 06 16, annika.molander@spendrups.se

Spendrups Bryggeri grundades 1897. Vi är ett bryggeri med ett brett sortiment. Engagemanget och passionen är lika stor nu som då. För oss är alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. Bland våra varumärken finner du Spendrups Bryggeri,  Norrlands Guld, Mariestads, Heineken, Loka, Schweppes, Briska, El Coto, Gallo m fl. Familjeföretaget Spendrups är ett svenskt och oberoende bryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Vi är idag ca 900 medarbetare och omsätter ca 3,3 MDKR. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri och Hellefors Bryggeri.  www.spendrups.se

Kontakter

Om

Spendrups Bryggeri AB
Spendrups Bryggeri AB
Box 3006/ Vårby allé 39
143 03 Vårby

08-672 77 00http://www.spendrups.se/

Spendrups är ett svenskt familjebryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Bryggeriet grundades 1897 i Grängesberg och drivs av familjen Spendrup i fjärde generationen. Vi finns på ett antal orter i Sverige med huvudkontor i Vårby utanför Stockholm och produktion i Grängesberg, Hällefors och Visby. För oss står alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. I vårt breda sortiment finns varumärken som Mariestads, Norrlands Guld, Heineken, Loka, Schweppes, Briska och vinproducenter som Cono Sur, Gallo och Boschendal. Spendrups har 950 medarbetare och omsätter cirka 3,3 MDKR årligen. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri, Hellefors Bryggeri och BIBAB. www.spendrups.se

Följ Spendrups Bryggeri AB

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Spendrups Bryggeri AB

Spendrups världsledande på ekologisk öl4.6.2018 09:32Pressmeddelande

Spendrups har jobbat länge på ett starkt och stort utbud av ekologiska drycker, trots att det innebär stora utmaningar. Det gäller inte minst inom ölproduktionen där vi har valt att producera öl som är ekologiskt till 100 procent. Spendrups har nu skrivit avtal med ytterligare en producent av ekologisk humle, och säkrat tillgången av humle i många år framåt. Nu hr vi passerat 10 miljoner liter ekologiskt öl vilket innebär att vi är störst i världen på ekologisk öl.

Nyhet! Schweppes Lemon Zero – och tre älskade sommardrinkar utan tillsatt socker15.5.2018 09:52Pressmeddelande

Sommarens svalkande drinkar är till för att avnjutas, kanske allra helst vid poolkanten eller på en god väns balkong. Oavsett finns det aldrig anledning att tumma på smaken. Därför lanserar nu Schweppes Lemon Zero, för dig som vill njuta av lika goda drinkar utan tillsatt socker. Testa Schweppes Lemon Zero i tre klassiska sommarfavoriter – du kommer garanterat få en frisk smakupplevelse du länge vill sippa på.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum