Umeå kommunUmeå kommun

K.A.O.S. - ny utställning på Kvinnohistoriskt museum

Dela

Lördag 16 juni öppnar Kvinnohistoriskt museum utställningen K.A.O.S. – Kvinnor, Aktivism och Organisering av Samhällen 1789-1914. En utställning där kvinnor är i centrum för olika händelser i Europa under tiden mellan franska revolutionen till första världskriget.

Illustration: Elisabeth Widmark
Illustration: Elisabeth Widmark

Utställningen har flera delar. En historisk del, med spännande händelser och personliga öden. Den berättar om en tid av våldsamt motstånd och revolutioner, innan länder som Tyskland, Frankrike och England blev demokratier. En tid där dörrar både öppnades och stängdes för kvinnor.

I utställningen finns en spelplan, Konflikt utan knuff, där vi låtit filosofen Chantal Mouffes bok Om det politiska bli ett spel, där vi lyfter frågor om det politiska samtalet. I utställningen finns även Nora, en av 1800-talets kanske mest kända fiktiva personer, från Henrik Ibsens pjäs Ett dockhem.

-    Inför att vi i Sverige snart firar 100 år av allmän rösträtt ville vi göra en utställning om tiden före det. Franska revolutionen kan ses som ett startskott, där kvinnor för första gången, samlat vänder blicken mot makten och kräver jämlikhet och medborgarskap. Vi vill tillsammans med besökarna fundera över hur samhället hade sett ut idag om både män och kvinnor hade deltagit i demokratiskapandet, säger Maria Perstedt, museichef vid Kvinnohistoriskt museum.

Utställningen är producerad av Kvinnohistoriskt museum i samarbete med Expology AB och visas fram till 28 april 2019.

Lördag 16 juni öppnar utställningen för publik och museet har öppet hus mellan 10.00-15.00

Välkommen till pressvisning torsdag 14 juni 10.00 
Maria Perstedt, museichef finns på plats för att guida i utställningen. OSA med e-post till museets kommunikatör maria.hedberg@umea.se.

Kontakt:
Maria Hedberg
Kommunikatör Kvinnohistoriskt museum
070-390 11 78
maria.hedberg@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Illustration: Elisabeth Widmark
Illustration: Elisabeth Widmark
Ladda ned bild

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Kvinnohistoriskt museum invigdes 22 november 2014 och är det första kvinnohistoriska museet i Sverige. Museet är en del av Umeå kommun.

Kvinnohistoriskt museum diskuterar föreställningar om kön och makt, identitet och historia. En plats för reaktion, aktion, skratt och debatt. Vi vill ge nya perspektiv på det förflutna, belysa samtiden, för att tillsammans forma framtiden. Museet har fri entré till utställningar och program.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum