Statens veterinärmedicinska anstalt

Karl Ståhl ny statsepizootolog

Dela

Måndag 22 februari får Sverige en ny statsepizootolog, Karl Ståhl, 53 år. Det är en av de viktigaste rollerna på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), med tyngdpunkt på att leda myndighetens arbete med frågor som rör allvarliga, smittsamma sjukdomar hos djur. Statsepizootologen är också krisledare vid allvarliga smitthändelser.

Statsepizootolog Karl Ståhl, SVA. Foto: Göran Ekeberg/AddLight
Statsepizootolog Karl Ståhl, SVA. Foto: Göran Ekeberg/AddLight

Karl Ståhl är chef för avdelningen för epidemiologi och sjukdomskontroll vid SVA. Han är disputerad veterinär med såväl grund- som forskarutbildning från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Avhandlingen handlade om virussjukdomar hos nötkreatur och fältarbetet genomfördes i Peru. Han var biträdande statsepizootolog 2012 - 2019 och har varit tillförordnad statsepizootolog sedan augusti 2019, då han efterträdde nuvarande generaldirektör Ann Lindberg. Sedan 2010 har hans forskning främst fokuserat på den allvarliga virussjukdomen afrikansk svinpest, som drabbar grisar och vildsvin och som idag utgör ett globalt hot mot grisnäringen.

Karl Ståhl kommer ursprungligen från Lund, men flyttade till Uppsala första gången redan 1992 och har snart bott halva sitt liv i Uppsala.

”Vi hade alltid djur hemma”

– Jag kommer från en läkarfamilj där far- och morföräldrar, föräldrar och bror är läkare – så fler läkare behövdes inte. Däremot hade vi alltid djur hemma, hundar (mest taxar), sköldpaddor, marsvin, hamstrar, kaniner, undulater och en fjällämmel…så det blev veterinärutbildning och jag fick motvilligt flytta norrut. Dock är det länge sedan jag hanterade en patient. Idag föredrar jag att söka upp en ”riktig” veterinär när det är dags att vaccinera taxarna.

– Många av de sjukdomar som ligger inom statsepizootologens ansvar är exotiska för Sverige och för EU och ofta av gränsöverskridande natur. Arbetet med sådana sjukdomar kräver därför en internationell utblick, inte minst för att ha koll på smittläget i omvärlden för att förstå vilken risk detta utgör för Sverige och svenska djur. Internationell samverkan kring sådana sjukdomar kan dessutom bidra till minskad förekomst och påverkan på människors och djurs hälsa i länder där dessa normalt förekommer. Och samtidigt leda till minskad risk för vidare spridning till smittfria områden, inklusive Sverige och EU.

Utpräglad internationell profil

Karl Ståhl har bott och verkat utomlands under flera perioder, senast i Bryssel 2016 - 2018. Han har deltagit i och bedrivit internationella forskningsprojekt med fokus på smittsamma sjukdomar i snart 20 år, i Sydamerika, Sydostasien och Afrika. Sedan 2018 sitter han med i expertpanelen hos den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA), med fokus på djurhälsa.

Den internationella erfarenhet som han själv värderar högst, och som präglat honom starkt såväl professionellt som privat, är dock vistelsen i Uganda. Där bodde han med familjen och arbetade med forskningsprojekt om afrikansk svinpest under åren 2010 – 2012.

– Uganda är ett land som ligger mig mycket varmt om hjärtat av många anledningar, inte minst de fantastiska människorna, naturen och kulturen. Och om man som jag har en fascination för exotiska och allvarliga infektionssjukdomar så har Uganda dessutom väldigt mycket sådant att erbjuda. Många allvarliga virusorsakade sjukdomar såsom ebola, marburg, zika, afrikansk svinpest och nilfeber har sitt ursprung i regionen, säger Karl Ståhl.

Svårt förutspå nästa utbrott

– Även om man har koll på smittläget i omvärlden är det dock svårt att förutspå vad som kan dyka upp på hemmaplan härnäst. Få hade kunnat förutsäga att vi under en och samma halvårsperiod skulle få uppleva omfattande smittspridning hos svenska minkar av Sars-CoV-2, viruset som orsakar covid-19 hos människa; det första utbrottet på 40 år hos gris av den allvarliga salmonellatypen Salmonella Choleraesuis och vad som verkar vara relativt omfattande spridning av samma bakterie hos svenska vildsvin; samt utbrott av fågelinfluensa i en omfattning som vi aldrig tidigare upplevt i landet. Det är därför jobbet som statsepizootolog är så spännande, fortsätter han.

SVA:s generaldirektör Ann Lindberg är glad över valet av efterträdare på posten som statsepizootolog:
– Jag har arbetat nära Karl i många år och känner honom som trygg, engagerad och mycket kunnig. Han är helt rätt person att axla ansvaret som statsepizootolog, något han också fått möjlighet att visa under året som gått. Karl är också mycket respekterad som expert internationellt, och har ett stort nätverk – en tillgång både för SVA och för Sverige.

Karl Ståhl är gift och har tre barn, tre taxar och en liten landsköldpadda. Han älskar värme och sol och föredrar sommar framför vinter alla dagar i veckan. För övrigt tycker han mycket om god mat, vin, racketsport och Malmö FF.

Mer information

Regeringen beslutade vid sitt sammanträde torsdagen den 4 februari att utse Karl Ståhl till statsepizootolog och professor vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Statsepizootolog Karl Ståhl, SVA. Foto: Göran Ekeberg/AddLight
Statsepizootolog Karl Ståhl, SVA. Foto: Göran Ekeberg/AddLight
Ladda ned bild

Länkar

Om

Statens veterinärmedicinska anstalt
Statens veterinärmedicinska anstalt
Ulls väg 2 B
756 51 Uppsala

018-67 40 00https://www.sva.se

Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se

Följ Statens veterinärmedicinska anstalt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt

SARS-CoV-2 påvisat hos svensk hund15.7.2021 08:28:31 CEST | Pressmeddelande

SARS-CoV-2, det virus som orsakar Covid-19, har för första gången påvisats hos en svensk hund. Hunden undersöktes och behandlades på djursjukhus på grund av luftvägssymtom. Prover från hunden analyserades vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) som ett led i en smittspårning eftersom de personer som haft hand om hunden en längre tid, samt en ur djursjukhusets personal som vårdade hunden, insjuknat i Covid-19.

Djurens hälso- och sjukvård är av betydelse för totalförsvaret28.6.2021 09:48:12 CEST | Pressmeddelande

Djurens hälso- och sjukvård är av betydelse för totalförsvaret och i synnerhet avseende livsmedelsproducerande djur för att säkra livsmedelsförsörjning och människors liv och hälsa. Det finns stora fördelar med samverkan mellan humansjukvården och djurens hälso- och sjukvård. Det är några av de slutsatser som tas upp i den rapport som Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) idag lämnar till regeringen.

Trots utbrott är hälsoläget hos svenska djur gott14.6.2021 18:05:03 CEST | Pressmeddelande

Trots utbrott av allvarliga smittsamma sjukdomar under 2020 är hälsoläget hos svenska djur fortsatt gott. Det visar årets upplaga av rapporten “Surveillance of Infectious Diseases in Animals and Humans in Sweden” som nu är klar. Den presenterar sjukdomsövervakningen på djur och människor i Sverige under 2020. Över 30 sjukdomar och smittämnen behandlas i rapporten, bland annat flera viktiga zoonoser, dvs sjukdomar som sprids mellan djur och människor, men även andra smittsamma sjukdomar som bara förekommer hos djur.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum