Karl Ståhl ny statsepizootolog
Karl Ståhl är chef för avdelningen för epidemiologi och sjukdomskontroll vid SVA. Han är disputerad veterinär med såväl grund- som forskarutbildning från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Avhandlingen handlade om virussjukdomar hos nötkreatur och fältarbetet genomfördes i Peru. Han var biträdande statsepizootolog 2012 - 2019 och har varit tillförordnad statsepizootolog sedan augusti 2019, då han efterträdde nuvarande generaldirektör Ann Lindberg. Sedan 2010 har hans forskning främst fokuserat på den allvarliga virussjukdomen afrikansk svinpest, som drabbar grisar och vildsvin och som idag utgör ett globalt hot mot grisnäringen.
Karl Ståhl kommer ursprungligen från Lund, men flyttade till Uppsala första gången redan 1992 och har snart bott halva sitt liv i Uppsala.
”Vi hade alltid djur hemma”
– Jag kommer från en läkarfamilj där far- och morföräldrar, föräldrar och bror är läkare – så fler läkare behövdes inte. Däremot hade vi alltid djur hemma, hundar (mest taxar), sköldpaddor, marsvin, hamstrar, kaniner, undulater och en fjällämmel…så det blev veterinärutbildning och jag fick motvilligt flytta norrut. Dock är det länge sedan jag hanterade en patient. Idag föredrar jag att söka upp en ”riktig” veterinär när det är dags att vaccinera taxarna.
– Många av de sjukdomar som ligger inom statsepizootologens ansvar är exotiska för Sverige och för EU och ofta av gränsöverskridande natur. Arbetet med sådana sjukdomar kräver därför en internationell utblick, inte minst för att ha koll på smittläget i omvärlden för att förstå vilken risk detta utgör för Sverige och svenska djur. Internationell samverkan kring sådana sjukdomar kan dessutom bidra till minskad förekomst och påverkan på människors och djurs hälsa i länder där dessa normalt förekommer. Och samtidigt leda till minskad risk för vidare spridning till smittfria områden, inklusive Sverige och EU.
Utpräglad internationell profil
Karl Ståhl har bott och verkat utomlands under flera perioder, senast i Bryssel 2016 - 2018. Han har deltagit i och bedrivit internationella forskningsprojekt med fokus på smittsamma sjukdomar i snart 20 år, i Sydamerika, Sydostasien och Afrika. Sedan 2018 sitter han med i expertpanelen hos den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA), med fokus på djurhälsa.
Den internationella erfarenhet som han själv värderar högst, och som präglat honom starkt såväl professionellt som privat, är dock vistelsen i Uganda. Där bodde han med familjen och arbetade med forskningsprojekt om afrikansk svinpest under åren 2010 – 2012.
– Uganda är ett land som ligger mig mycket varmt om hjärtat av många anledningar, inte minst de fantastiska människorna, naturen och kulturen. Och om man som jag har en fascination för exotiska och allvarliga infektionssjukdomar så har Uganda dessutom väldigt mycket sådant att erbjuda. Många allvarliga virusorsakade sjukdomar såsom ebola, marburg, zika, afrikansk svinpest och nilfeber har sitt ursprung i regionen, säger Karl Ståhl.
Svårt förutspå nästa utbrott
– Även om man har koll på smittläget i omvärlden är det dock svårt att förutspå vad som kan dyka upp på hemmaplan härnäst. Få hade kunnat förutsäga att vi under en och samma halvårsperiod skulle få uppleva omfattande smittspridning hos svenska minkar av Sars-CoV-2, viruset som orsakar covid-19 hos människa; det första utbrottet på 40 år hos gris av den allvarliga salmonellatypen Salmonella Choleraesuis och vad som verkar vara relativt omfattande spridning av samma bakterie hos svenska vildsvin; samt utbrott av fågelinfluensa i en omfattning som vi aldrig tidigare upplevt i landet. Det är därför jobbet som statsepizootolog är så spännande, fortsätter han.
SVA:s generaldirektör Ann Lindberg är glad över valet av efterträdare på posten som statsepizootolog:
– Jag har arbetat nära Karl i många år och känner honom som trygg, engagerad och mycket kunnig. Han är helt rätt person att axla ansvaret som statsepizootolog, något han också fått möjlighet att visa under året som gått. Karl är också mycket respekterad som expert internationellt, och har ett stort nätverk – en tillgång både för SVA och för Sverige.
Karl Ståhl är gift och har tre barn, tre taxar och en liten landsköldpadda. Han älskar värme och sol och föredrar sommar framför vinter alla dagar i veckan. För övrigt tycker han mycket om god mat, vin, racketsport och Malmö FF.
Mer information
Regeringen beslutade vid sitt sammanträde torsdagen den 4 februari att utse Karl Ståhl till statsepizootolog och professor vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Nyckelord
Kontakter
Karl StåhlStatsepizootolog
Tel:018-67 41 27karl.stahl@sva.seMikael PropstPressekreterare
Tel:070-371 03 53mikael.propst@sva.seBilder
Länkar
Om
Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
Lammen ska inte tystna – forskningsprojekt om anaplasmabakterier startar19.12.2024 06:50:00 CET | Pressmeddelande
Anaplasmos är en sjukdom som orsakar stort lidande hos framförallt lamm. Fårägare drabbas även ekonomiskt; om lammen dör uppstår avsevärda produktionsförluster. Projektet När lammen tystnar tilldelas 3 miljoner kronor för forskning om sjukdomen.
Vinter – men fortsätt rapportera fästingar17.12.2024 06:50:00 CET | Pressmeddelande
Fästingfynd görs numera över hela året och vintersäsongen är extra intressant för forskningen. I södra och mellersta Sverige kan det lilla spindeldjuret fortfarande hittas, oftast på din hund eller katt.
Kunskapscentrum för livsmedelsberedskap – djuren som ger oss mjölk, ägg och kött ska skyddas6.12.2024 06:50:00 CET | Pressmeddelande
60 miljoner kronor i forskningsmedel har tilldelats FOI för att skapa Kunskapscentrum för livsmedelsberedskap tillsammans med bland annat SVA, SLU, Livsmedelsverket och Jordbruksverket. SVA:s experter ska bidra till Sveriges förmåga att hantera störningar i livsmedelsförsörjningen.
Nytt beredskapsstöd för Sveriges lantbrukare21.11.2024 06:56:00 CET | Pressmeddelande
Ett motståndskraftigt lantbruk är avgörande för Sveriges livsmedelsberedskap. Nu lanseras ett beredskapsstöd som ska hjälpa lantbrukare att stärka sin förmåga att stå emot kriser och samhällsstörningar.
Avhandling: hur påverkas det immunologiska minnet av immunterapi eller av maskinfektion?11.11.2024 09:28:00 CET | Pressmeddelande
I sitt doktorandprojekt har Malin Eriksson undersökt hur det immunologiska minnet mot influensavirus påverkas av immunterapi eller av efterföljande maskinfektion i tarmen. Immunterapi skyddar en individ som saknar immunologiskt minne mot sjukdom, samtidigt som individen bildar ett skydd mot framtida sjukdom. Parasitinfektion kan minska effektiviteten hos det immunologiska minnet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum