Riksteatern

Kärlek och gemenskap i fokus i Två kvinnor och havet

Dela

[image]

Den 4 april har Riksteatern premiär för Två kvinnor och havet, ett gästspel från Lahti Stadsteater. Föreställningen är ett stämningsfullt relationsdrama, baserat på Tove Janssons roman Rent spel, där kärlek och konstnärskap står i fokus.

I Två kvinnor och havet får vi möta Mari och Jonna, två sjuttioåriga konstnärer som delar livet, arbetet och en ö mitt i havet. Klippor och hav skapar en idyllisk fond, fönstren vetter mot alla väderstreck och en motorbåt ligger på en perfekt plats, precis som fiskenätet.

I Två kvinnor och havet står kärleken och gemenskapen i centrum. Genom de två kvinnorna diskuteras längtan efter självständighet, bekräftelsebehov och vardagen tillsammans. Föreställningen beskriver på ett stämningsfullt sätt vad det innebär när två personer delar livet.

- För mig har det varit viktigt att de två kvinnorna verkligen får ta plats i föreställningen samtidigt som vi har försökt bibehålla det man älskar från Tove Janssons berättelser, säger Sanna Lavaste, regissör för Två kvinnor och havet.

Tove Jansson är en av vår tids mest älskade författare. Två kvinnor och havet är baserad på hennes bok Rent spel som sägs ha vissa självbiografiska inslag.

Två kvinnor och havet är en del av det långsiktiga samarbetet inom scenkonst mellan Sverige och Finland. Föreställningen spelas på finska och textas till svenska.

På scen: Eeva-Kirsti Komulainen, Ritva Sorvali, Saana Hyvärinen och Aki Raiskio.

Konstnärligt team: Av: Tove Jansson, Pipsa Lonka. Regi: Saana Lavaste. Översättning till finska, dramaturgi: Pipsa Lonka. Textdramaturgi: Emilia Pöyhönen. Scenografi, kostym: Jonna Kuittinen. Ljusdesign: Claes Aller och Kari Laukkanen. Ljud: Jukka Vierimaa. Video (foto, klipp): Antti Rautava.

Producent: Ett gästspel från Lahtis Stadsteater, turnerar med Riksteatern

Pressbilder: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/tva-kvinnor-och-havet

Presskontakt:

Amanda Borg

(+46) 73 541 28 58

amanda.borg@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum