Kärlek och vänner viktigast för att må bra
36 nya frågor ska göra svenskarna världsbäst på att skaffa nya vänner Mer än var tredje svensk tycker goda kärleksrelationer är viktigast för att må bra och fler än var fjärde att goda vänner rankas högst. Det visar en undersökning som Demoskop har genomfört på uppdrag av bemannings- och utbildningsföretaget Lernia. Samtidigt är vi svenskar sämst i världen på att skaffa nya vänner. För att råda bot på problemet lanserar nu Lernia Interaktion För Svenskar (IFS), en interaktionskurs som ska ge svenskarna fler vänner.

Sverige kallas ofta för världens ensammaste land och enligt en årlig studie från Expat Insider* är svenskar sämst i världen på att skaffa nya vänner. Demoskops undersökning visar att även svenskarna själva anser att det är svårt att knyta vänskapsband, mer än var fjärde svarar så. Och kvinnor upplever att det är svårare än män, 31 procent av kvinnorna svarar det mot 25 procent av männen.
Samtidigt är en god kärleksrelation och vänskap det vi rankar högst för att må bra i livet. Också i arbetslivet är vänskap viktigt, 75 procent av svenskarna uppger att goda relationer till kollegor är den viktigaste faktorn för trivsel på jobbet. De flesta svenskar har mellan två och fyra nära vänner och hela 60 procent av de tillfrågade har fått högst en ny vän det senaste året. Under ett valår kan politik bli en vattendelare i vänskapsrelationer men de flesta tycker att politisk övertygelse inte är ett hinder för vänskap och män tycker i högre utsträckning än kvinnor att det är lätt att bli vän med människor av en annan politisk åsikt än dem (41 procent av männen mot 33 procent av kvinnor).
Med Interaktion För Svenskar (IFS) vill bemannings- och utbildningsföretaget Lernia hjälpa svenskarna på traven att bli världsbäst på att knyta nya vänskaper.
Vänskap är inte bara viktigt för att må bra utan är också en av de viktigaste nycklarna för en fungerande integration. De 36 frågorna är gjorda för att underlätta interaktion och optimera förutsättningarna för vänskap, säger Elias Wästberg, kommunikationschef på Lernia.
IFS är en interaktionskurs bestående av 36 frågor som, om de ställs i rätt ordning, ska leda till vänskap mellan personerna som ställer dem till varandra. Frågorna har tagits fram tillsammans med relationspsykologen Anna Bennich Karlstedt och bygger på den amerikanske psykologen Arthur Arons forskning med evidensbaserade frågor som ska optimera förutsättningarna för kärlek.
Vi har tagit avstamp i den här forskningen och anpassat frågorna så att de riktas mot att skapa vänskap, i klassrum och på arbetsplatser. Frågorna blir stegvis mer personliga vilket ökar möjligheterna att känna sig nära den person man pratar med – båda parter ska känna sig sedda, förstådda och accepterade. Det är grundbultar i varje nära relation, säger Anna Bennich Karlstedt.
Bilder och mer information finns här: https://www.dropbox.com/sh/gmf71ij7as0yqri/AAAE8PV1riDFZJXSQhFYQbT1a?dl=0
* Expat Insider 2017: https://cms-internationsgmbh.netdna-ssl.com/cdn/file/2017-09/Expat_Insider_2017_The_InterNations_Survey.pdf
Ur undersökningen:
28 procent av svenskarna upplever det svårt att få nya vänner
74 procent rankar goda relationer till kollegor som det viktigaste för att man ska trivas på arbetsplatsen
De flesta svenskar har mellan två och fyra vänner
Sex av tio svenskar har fått högst en ny vän det senaste året
Vad av följande är viktigast för att du ska må bra?
God kärleksrelation 35%
Goda vänner 26%
Träning 9%
Bra kosthållning 9%
Inspirerande arbete 9%
Mina husdjur 6%
Vet ej 6%
Om Interaktion För Svenskar (IFS)
Interaktion För Svenskar (IFS) är en interaktionskurs bestående av 36 frågor framtagna för att optimera förutsättningarna för vänskap. Frågorna tar avstamp i evidensbaserad forskning och ska hjälpa svenskarna på traven att bli världsbäst på att knyta nya vänskaper. Läs mer på www.lernia.se/ifs
Om Anna Bennich Karlstedt
Anna Bennich Karlstedt är leg psykolog och psykoterapeut med många års erfarenhet inom relationer, arbetsmiljö och kommunikation. Hon arbetar i sin verksamhet främst med hälsofrågor och att skapa hållbara relationer. Anna har vid två tillfällen (2014 och 2016) nominerats till Stora Psykologpriset.
Om undersökningen
Undersökningen är genomförd i Demoskops telefonrekryterade OnlinePanel, baserat på ett slumpmässigt urval bland allmänheten 18 år och uppåt. Totalt genomfördes 1 800 intervjuer under perioden 27 mars - 6 april 2018.
36 frågor som leder till vänskap
De 36 frågorna som leder till vänskap bygger på forskning från psykologen Arthur Aron och hans frågor som är optimerade för intimitet och kärlek. Lernia har tillsammans med psykologen Anna Bennich Karlstedt anpassat dessa till att istället leda till vänskap. Frågorna ska ställas i kronologisk ordning, från 1 till 36. Frågorna kan ställas på en och samma gång eller delas upp i sex olika sittningar. Varje block representerar en sittning.
BLOCK 1
1. Om du fick träffa en känd person, vem skulle det vara?
2. Vilken superkraft skulle du vilja ha?
3. Är du en mail- eller telefonperson? Varför?
4. När trivs du som bäst på ett jobb eller en utbildning?
5. När skrattade du högt senast?
6. Vad skulle du välja att vara, jättesmart eller jättesnygg?
BLOCK 2
7. När känner du dig bortskämd?
8. Nämn minst en egenskap du uppskattar hos den du pratar med.
9. När grät du senast? Varför?
10. Vad från dina föräldrar vill du inte föra vidare till dina barn?
11. Berätta om en tidigare jobb- eller utbildningserfarenhet och vad du gillade och inte gillade med den.
12. Vad skulle du egentligen vilja sluta göra?
BLOCK 3
13. Tror du på liv efter döden?
14. Om du inte kände några begränsningar, vad skulle du vilja göra imorgon?
15. Vad är du mest stolt över i ditt liv?
16. Nämn den viktigaste egenskapen hos en vän.
17. När var du riktigt lycklig senast?
18. Berätta om ett jobbigt minne.
BLOCK 4
19. Vad önskar du att du hade mer tid till?
20. Har du avslutat en vänskap någon gång?
21. Vad är trygghet för dig?
22. Ge den du pratar med tre komplimanger.
23. Berätta om dina första skolår, vem var du och hur har det påverkat dig?
24. Vem har du bäst relation till i din familj?
BLOCK 5
25. Beskriv hur den du pratar med upplever dig som person.
26. Avsluta meningen ”Jag önskar att jag hade någon jag kunde dela…”
27. Vad skulle du vilja börja varje dag med?
28. Berätta för den du pratar med vad ditt första intryck av hen var.
29. Vad gör dig generad?
30. Blir du besvärad när folk visar starka känslor?
BLOCK 6
31. Vilken av sakerna du äger tycker du mest om?
32. Bör man diskutera privata saker som kärlek, politik och pengar med kollegor/klasskamrater?
33. Hade du ett favoritgosedjur/leksak som barn? Berätta om det.
34. Beskriv en relation till en familjemedlem som du önskar var bättre.
35. Vem som inte lever längre saknar du mycket?
36. Be den du pratar med berätta om hens tre bästa tips för att leva ett lyckligt liv.
Bonus: Titta in i varandras ögon i 60 sekunder utan att titta bort.
Nyckelord
Kontakter
Elias WästbergKommunikationschef
072-254 66 24elias.wastberg@lernia.seBilder







Dokument
Länkar
Om
Lernia är en av Sveriges ledande kompetenspartner inom utbildning, bemanning och omställning. Lernia utvecklar människor, företag och organisationer med rätt kompetenslösningar i arbetslivets och arbetsmarknadens alla skeden. Lernia bidrar till en bättre matchning på arbetsmarknaden och ser till att fler människor kommer i egenförsörjning och att fler företag och organisationer kan stärka sin konkurrenskraft.
Följ Lernia
Abonnera på våra pressmeddelanden.
Senaste pressmeddelandena från Lernia
Ny utbildning inom housekeeping ska ge 100 nya jobb till sommaren14.2.2019 08:00:00 | Pressmeddelande
Behovet av kvalificerad arbetskraft till besöksnäringen är stort. Många som står utanför arbetsmarknaden saknar grundläggande utbildning. I samarbete med Scandic och Arbetsförmedlingen startar Lernia en nationell utbildning i housekeeping som ska ge Scandic 100 nya medarbetare till sommaren.
Lernias bokslutskommuniké 2018: Ökad omsättning för bemanningsverksamheten, men stora utmaningar för utbildningsverksamheten13.2.2019 16:11:12 | Pressmeddelande
Lernias intäkter för fjärde kvartalet minskade med sex procent till 859 (921) mkr. Det förklaras främst av lägre intäkter från Arbetsförmedlingens upphandlade utbildningstjänster, kalendereffekter med färre uthyrda konsulter samt en nedgång hos en större bemanningskund där konsulterna enligt plan gått över till fast anställning hos kunden. Helårets intäkter minskade med två procent till 3 272 (3 349) mkr.
13 nya utbildningar till Lernia Yrkeshögskola31.1.2019 15:27:58 | Pressmeddelande
Lernia startar 13 nya YH-utbildningar 2019. Sex av de nya utbildningarna är helt nya, medan sju är utbildningar som vi fått förnyat förtroende att bedriva.
Lernia tredubblar målet med 100-klubben9.1.2019 08:21:00 | Pressmeddelande
Lernia överträffar återigen målet med regeringens initiativ 100-klubben och har i samarbete med Arbetsförmedlingen erbjudit över 300 nyanlända arbete eller praktik när vi summerar 2018.
Lernia rekryterar på arabiska6.12.2018 12:07:42 | Pressmeddelande
För första gången publicerar Lernia en anställningsannons på arabiska på den egna hemsidan. Annonsen är för ett jobb som elektronikmontör och publiceras även i arabiskspråkiga medier i Sverige.
Lernias delårsrapport januari - september 2018: En utbildningsbransch under stor press påverkar Lernias resultat26.10.2018 13:40:45 | Pressmeddelande
Lernias intäkter för tredje kvartalet minskade med tre procent till 729 (748) mkr. Det förklaras främst av lägre deltagarvolymer och färre avtal inom utbildning. Delårsperiodens intäkter minskade med knappt en procent till 2 413 (2 428) mkr.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum