Umeå kommun

Kärleksvecka på Midgårdsskolan

Dela

Vecka 7, 11–15 februari, har Midgårdsskolan en vecka på temat kärlek. Temat sträcker sig över hela skolan och behandlar ämnet på olika sätt både i och utanför undervisningen.

Måndag 11 februari inleds kärleksveckan med Ögonblicksteaterns föreställning ”Killarna” som belyser en normkreativ relation mellan killar.

Under veckan arbetar Språkintroduktion kursövergripande och belyser flera aspekter av temat bl.a. genom att prata om relationer, lust, etik, moral, normer och lagar. Under veckan får eleverna delta i workshops med värderingsövningar, bildanalyser och etiska dilemman samt lära sig om Sveriges lagar, t.ex. samtyckeslagen.

På de nationella programmen integreras ämnet i befintlig undervisning i de fall där det är lämpligt. Eleverna i årskurs 1 går även på en föreläsning med Fatta!. Föreläsningen utgår från samtyckeslagen och behandlar bl.a. frågan om hur vi själva bidrar till att skapa spelregler i en samtyckeskultur. Mellan lektionerna pågår aktiviteter i skolans gemensamma utrymmen. Skolans bibliotek lyfter upp ämnet och tar fram litteratur och tidskrifter på temat kärlek och i cafeterian finns möjlighet att pyssla samt en öppen scen som är tillgänglig för elevframträdanden i form av ex. musik. Veckan avslutas med ett uppträdande fredag 15 februari kl. 11.30-12.30.

Midgårdsskolan samarbetar också med Vän i Umeå som under veckan anordnar ett Språkcafé för att främja integration.

Om Midgårdsskolan:

På Midgårdsskolan är en gymnasieskola med nio nationella gymnasieprogram; Estetiska programmet med inriktningarna Bild och formgivning, Dans, Estetik och media, Musik samt Teater, Naturvetenskapsprogrammet, Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet och Vård- och omsorgsprogrammet, gymnasiesärskola samt tre introduktionsprogram; Individuellt alternativ, Språkintroduktion och Yrkesintroduktion.

Om Språkintroduktion:

Språkintroduktion är ett program för elever i åldern 16–20 år som är nya i Sverige och vill studera för att få godkända betyg motsvarande årskurs 9. Språkintroduktion på Midgårdsskolan är en heterogen grupp med elever från hela världen.

Under kärleksveckan har personal på Språkintroduktion förankrat kursplanernas mål och styrdokument inom ett flertal ämnen; ex. religion, samhällskunskap, biologi, bild och svenska och skapat olika workshops på temat kärlek. Workshopsen är anpassade utifrån olika språkliga nivåer då elevernas svenska kunskaper och förståelse för samhället varierar.

Kontakt:

Ibrahim Alhakim
biträdande rektor Språkintroduktion
Midgårdsskolan
070-645 23 45
ibrahim.alhakim@umea.se

Minna Toivo
lärare Språkintroduktion
Midgårdsskolan
minna.toivo@umea.se

Nyckelord

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum